BEIJING/FROLAND/SIRDAL: – Dette blir for mye for en enkel sørlending, sa Olsbu Røiseland da seieren var i boks.

Seieren på dagens sprint i Beijing betyr at 31-åringen også er første norske kvinne som tar OL-gull på denne øvelsen, som kom på OL-programmet i 1992.

Hun ble første norske med sprint-medalje da hun tok OL-sølvet bak Laura Dahlmeier for fire år siden i Pyeongchang. Nå tok hun et steg opp på pallen etter et imponerende løp.

Røiseland var feilfri på standplass og hadde ekstrem fart i sporet. Ingen gikk raskere på de 7,5 kilometerne. Hun var suveren og vant med et halvt minutt.

– Jeg er så glad - uansett resultat. Jeg var så nervøs før løpet - mer enn normalt. Jeg hadde så lyst til å få til et sykt bra løp, og det klarte jeg. Å få ned den siste blinken er den beste følelsen noen sinne. Du aner ikke, sier Marte Olsbu Røiseland til Discovery. Hun tok et lite forbehold siden ikke alle løperne hadde gått i mål.

– Vi er himla stolte

Hjemme i Froland satt mamma Helga, pappa Ketil Bjørn, svigerdatter Silje Olsbu samt Malene Nesset, venninne til Marte, og fulgte dramatikken sammen med journalist fra Agderposten.

– Dette er helt vilt, utbryter mamma Helga, når Fædrelandsvennen ringer.

– Det var jo dette vi hadde håpet, men å sette det sammen og faktisk klare det sier alt om hvor sterk hun er både fysisk og mentalt. Jeg er himla stolt, fortsetter mora.

Hun legger ikke skjul på at pulsen var skyhøy da Marte var gått i mål, og løperne bak kjempet for å slå datteren.

– Jeg hadde sinnsykt høy puls. Svigerdatteren min er intensivsykepleier, og hun lurte på om hun skulle hente hjertestarter, ler Helga.

Nå er datteren den første sørlendingen til å vinne individuelt gull i et vinter-OL.

– Det er jo så sykt. Hvem skulle trodd det om lille Marte? Jeg tenker at hennes force er at hun jobber på i det stille uten å få stjernenykker, og gjør det som trengs, sier mamma, som nå virkelig kan se fram til søndagens jaktstart.

– Det er jo egentlig en enda bedre øvelse for Marte, sier Helga.

«Feirer» med snømåking på hytta

På hytta i Sirdal satt den stolte ektemannen Sverre Olsbu Røiseland og fulgte løpet alene.

– Dette var rimelig rått. Under slike renn er det godt å få være alene med nervene, sier Sverre Olsbu Røiseland til Fædrelandsvennen, og fortsetter:

– Det er utrolig at hun klarer å prestere så bra i et av de største løpene i karrieren. Hun var veldig spent og nervøs i går, sier Olsbu Røiseland.

I tillegg er det Norges andre individuelle gull på damesiden i skiskyting etter Tora Bergers gull på normaldistansen i 2010.

Da Fædrelandsvennen snakket med ektemann Olsbu Røiseland, hadde han allerede rukket en kort telefonsamtale med sin gullvinnende kone i Beijing.

– Det er klart hun var fornøyd, avslutter han før han skal videre ut å måke snø.

– Hun har jobbet i tre år mot dette målet. Hun får til det hun er god for. Hun har jobbet steinhardt i mange år og dette viser hvor sterk hun er. Jeg blir så imponert av den jenta, jeg blir målløs, konstaterer hennes personlige trener, Roger Grubben, i Discovery-studio.

Seieren i dag betyr også at Røiseland har tatt medalje på tre av tre distanser i Beijing-OL. Hun var med å ta gull på miksstafetten og tok bronse på normaldistansen.

Nærmest kom Elvira Öberg. Svensken hadde 10 treff, men la igjen for mange sekunder på standplass. Hun var nesten 31 sekunder bak Røiseland i mål. Dorothea Wierer ser ut til å ta 3. plassen.

Ingrid Landmark Tandrevold traff også på alt, men tapte litt i sporet på sisterunden. Hun ligger på en 5. plass.

Tiril Eckhoff pådro seg en runde på hver av skytingene og ligger på en 11. plass.

Det betyr at de tre norske jentene får et fantastisk utgangspunkt foran søndagens jaktstart.