– Foreldrene våre spilte sammen i Grue. Vi var med dem på trening som tre- og fireåringer. Så vi har lekt landslagssjefer siden vi var små barn, sier en henrykt Bergersen til VG.

Han kaller det «surrealistisk» å ha fått jobben. Solbakken og Bergersen har holdt tett kontakt hele livet, men den nye landslagsassistenten skjønte at det var noe spesielt da kompisen tok kontakt i forrige uke.

– Han ringte meg på FaceTime. Det pleier han ikke å gjøre, sier Bergersen, som nylig skrev under på en ny fireårskontrakt med Kvik Halden, før drømmejobben plutselig dukket opp.

– Jeg tror mange er overrasket over dette med tanke på at jeg de siste årene har holdt til litt nedover i hierarkiet, men Ståle mener jeg utfyller ham bra. Jeg er veldig glad, ydmyk og stolt, sier 53-åringen.

BARNDOMSVENNER: Fotballskole i Finnskog ca 1980. Fra venstre: Pål Jacobsen, Kent Bergersen, Ståle Solbakken og Tom Jacobsen. Foto: Sverre Viggen/ ØSTLENDINGEN

Solbakken er opptatt av å understreke at han ikke ansetter Bergersen fordi de har kjent hverandre siden de knapt kunne snakke og gå.

– Jeg skjønner at de spørsmålene kommer. Vi er barndomskompiser, men det har ikke noe med det å gjøre. Da kunne jeg hentet ham mange ganger før, sier Norges landslagssjef til VG.

– Han passer godt inn i teamet med meg og Brede Hangeland. Jeg stoler 100 prosent på ham fotballfaglig. Han har et veldig godt hode. Han er en veldig god kamerat, men vi har diskutert fotball dag og natt i veldig mange år. Dette er ren profesjonalitet. Han er veldig god på banen og kommer til å drive treningene sammen med meg, sier Solbakken.

Bergersen har tidligere vært trener for Drøbak-Frogn, Bodø/Glimt, Lyn, HamKam og Kvik Halden samt assistent i Aalesund.

Han beskriver seg selv som en som «har levd og åndet fotball» siden han var tre år gammel.

– Jeg er veldig interessert. Ser alt som er av fotball. I tillegg er jeg en trener som elsker å holde på på feltet og jobbe tett med spillerne. Ståle vil bruke meg som faglig sparringpartner og en som skal gjøre en jobb på feltet, sier Bergersen.

– Og så er han en stille og rolig fyr. Det er kanskje ikke jeg og Hangeland, ler Solbakken.

Hans mangeårige assistent Bård Wiggen var forventet å spille en rolle i landslagsteamet, men Solbakken valgte til slutt å sette sammen sitt nye lag uten sin tidligere Köln-, Wolverhampton- og FC København-partner.

– Vi har hatt to eller tre lange samtaler om dette. Når man har jobbet sammen så tett og så lenge, kan det være lurt å ta en pause, men jeg har ham med i tanke og vet hva han ville tenkt i mange situasjoner, sier Solbakken.