– Det er jo favorittbakken min, men jeg har sagt hele veien at OL i Beijing mest sannsynlig var mitt siste. OL i Cortina er fortsatt ganske mange år til.

Det sier Ragnhild Mowinckel til VG etter en drømmedag i Italia.

Lørdag i Cortina suste Mowinckel ned til det som nesten må kalles en utklassing av konkurrentene. Hennes første utforseier i karrieren.

Etter det som antagelig var en utladning lørdag, ble det ikke like stor suksess på super-G. I skrivende stund ligger hun på fjerdeplass.

Det tar ikke vekk at hun lørdag tok Norges første verdenscupseier i alpint denne sesongen. Rekken med minst én seier i sesongen siden 1988 er dermed forlenget.

– Jeg kan ikke si jeg har landet egentlig. Det har gått i ett. Men det er dritfett. Jeg er kjempefornøyd med kjøringen i dag. Det er et spesielt renn, med mye vind og folk som krasjer. Men endelig følte jeg at jeg hadde karmaen litt på min side. Det ble raskere på slutten når vi satt i gang igjen. Jeg er jævlig fornøyd, sier en smørblid Mowinckel.

Hjemme på Eidsvåg i Romsdal satt pappa Harald og fulgte nøye – og ivrig – med.

– Det er helt fantastisk. Jeg fikk en god følelse da jeg så henne oppe på start. Hun så avslappet og lykkelig ut, sier faren.

Han forteller at han har vært med datteren på ski siden hun var 13 måneder gammel. Utforseieren lørdag setter han helt der oppe med OL-sølvet i samme disiplin i Pyeongchang.

– Det er helt eventyrlig. Jeg ble nesten helt stum og turte ikke å si noe. Men det er en opplevelse som alle alpinforeldre drømmer om, sier Harald Mowinckel.

Det har vært storslalåm og super-G som har vært Ragnhild Mowinckels satsingsdisipliner. Faren forteller at hun før denne sesongen tok et grep som ga utslag lørdag.

– Hun satset litt mer utfor for å bli bedre i super-G og få mer fart i kroppen, forteller faren.

Foto: Sergio Bisi/IPA Sport / ipa-agen / Pa Photos / NTB

Fra Italia utdyper datteren:

– Det har handlet om å få opp toleransen for hastighet. Det får man av utfor. Cortina er og det stedet jeg føler meg mest komfortabel. Paradoksalt nok så er jeg en fartsløper som ikke er så glad i fart. Når det ikke oppleves så raskt så kjører jeg fortere, sier Mowinckel.

– Det var drittforhold. Så da ble jeg reservert og forsiktig. Men det har vært bedre forhold i det siste og da bygges tryggheten. Steg for steg for hver trening og hvert renn så har jeg fått mer og mer kjøtt på beinet. Men i starten så var det jævlig ubehagelig. Jeg følte meg ikke trygg, sier Mowinckel til VG.

– Hva betyr den første seieren i utfor for deg?

– Det er jo noe man har håpet og trodd på. Jeg har brukt jævlig lang tid på å få det til. Jeg har brukt mye av tiden min med utfor på å bli komfortabel med fart. Skikjøringen vet jeg at jeg kan selv om jeg ikke alltid har fått det til. Men nå har jeg fått en seier i alle disiplinene jeg kjører og det er digg.

– Det er kjempeviktig for meg. Det er en puslebrikke jeg har savnet. Jeg ville ha det bildet komplett. Det er jævlig digg å få det til. Og det er digg å få det til midt i sesongen og. Da er det fortsatt mange renn igjen, sier hun.

Så var det disse olympiske lekene i Cortina om to år. En bakke 31-åringen liker svært godt. Men i utgangspunktet var forrige OL hennes siste. Seieren lørdag har heller ikke endret på det.

– I utgangspunktet så har det ikke det Men man skal aldri si aldri.

– Så dette gir ikke mersmak til å fortsette, altså?

– Jo, det gjør det for de sesongene jeg har igjen. Men to år er fortsatt lenge, smiler hun.

Søndag kl. 10.30 fortsetter Mowinckel jakten på triumfer med super-G på kalenderen i Cortina. Rennet kan du se på Viaplay og TV3.