Etter at æresvakt hadde vært tema etter helgens serierunde, der Molde sikret klubbens femte seriemesterskap med overtidsseieren mot Lillestrøm på Åråsen, gikk trønderne ut med følgende budskap mandag ettermiddag:

«Æresvakt er ment som en handling av respekt for den nybakte seriemesteren. Vi opplever at Molde er mer opptatt av å påføre Rosenborg ydmykelse, enn å få fortjent respekt», skriver Rosenborg i en pressemelding.

– Da har de misforstått helt. Det har ingenting med ydmykelse å gjøre. Det er et sunt rivaleri mellom Rosenborg og Molde, og sammen med Bodø/Glimt har vi vært de beste lagene de siste årene. Vi som klubb har ikke noe behov for å ydmyke Rosenborg. Hadde det vært omvendt, hadde mange ventet at vi skulle stå æresvakt, tror administrerende direktør Ole Erik Stavrum i Molde.

– Hadde Molde-spillerne stått æresvakt om Rosenborg hadde kommet til Aker stadion som seriemester?

– Ja, det går jeg ut fra. Det har ingenting med ydmykelse å gjøre. Vi har ikke noe behov for det. Vi gleder oss til kampen, sier Stavrum til VG.

Rosenborg sto derimot æresvakt for Bodø/Glimt da de tok gullet i 2020.

– Den opprinnelige ideen med æresvakt er å hedre et annet lags prestasjoner, men vi føler at Molde er mer opptatt av å ydmyke Rosenborg med uttalelsene etter seriegullet enn at prestasjonene skal bli hedret, sier Tore Berdal, daglig leder i Rosenborg, til VG.

– Når det er sagt, gratulerer vi Molde med et veldig imponerende seriegull.

– Rosenborg sto æresvakt for Bodø/Glimt i 2020. Hvorfor vurderes det annerledes denne gang for Molde?

– Det er vanskelig å gå inn på ulike valg, jeg var ikke i Rosenborg den gang. Nå har vi vurdert denne saken og landet på et valg. Det er ingen tradisjon for æresvakt i Norge, svarer Berdal.

Espen Viken, talsperson i Rosenborgs supportergruppe Kjernen, ba klubben tidligere i dag om å ikke stå æresvakt.

– Det vanlige i norsk fotball er at tapende lag i cupfinalen står æresvakt for det vinnende laget i cupfinalen. Molde skal hverken få utdelt gullmedalje eller noe annet på søndag, da blir det ordentlig tøvete å stå æresvakt før kampen. For oss er det helt tydelig, vi må slutte med tull og spille fotball. Så skal vi hedre folk som fortjener det, sier Viken.

– Fortjener ikke Molde å bli hedret som seriemestere, da?

– Jo da, men de får masse heder, og de trenger ikke denne lille greia før kampen, svarer Viken.

Molde sikret seriegullet etter å ha slått Lillestrøm 1–0 på Åråsen søndag kveld. På den påfølgende gullfesten kom Magnus Wolff Eikrem med følgende melding til feirende Molde-supportere.

– Jeg skal bare si én ting: Rosenborg skal stå æresvakt for oss søndag!

– Dette er pinlig for Rosenborg og jeg skjønner godt at de ikke har lyst til det. Men hvis Kjetil Rekdal er smart nå så tvinger han guttene sine til å gjøre det her og så får han dem til å bruke det som motivasjon gjennom vinteren når de skal ta neste steg og ta igjen Molde, sier Discoverys fotballekspert Christian Gauseth i VGTV-programmet «Eliteserien Oppsummert» som du kan se her: