– Jeg var i Oslo og du blir jo veldig redd. Vi skjønte ikke helt hva som hadde skjedd og vi fokuserte bare på det positive. Det kunne ha endt så mye, mye verre. Det tør jeg ikke tenke på en gang, sier Johaug til VG.

– Var du redd for at han skulle dø?

– Nei, for mamma var der i fjøset med ham. Hvis han hadde vært der alene, så kunne det sett mye verre ut, svarer Johaug.

Rett før Therese Johaug skulle til Finland å gå verdenscupåpningen i Ruka i november i fjor, var uhellet ute for pappa Thorvall hjemme på gården i Dalsbygda.

foto
JUBLET MED PAPPA: Thorvall Johaug var på plass på toppen av alpintbakken utenfor Cavalese, da datteren vant Tour de Ski i 2014. Foto: Mattis Sandblad

Til Arbeidets Rett forteller Thorvall Johaug om hendelsen. Melkebonden brukte en liten minilaster til å kjøre en rundball inn i siloen. Der stoppet han opp, men skled deretter og sier selv at han trolig kom litt borti gassen.

– Minilasteren rykket i vei så raskt at jeg ble slengt ut av setet og ned på gulvet. Venstre fot ble sittende fast under ene fremhjulet, og der lå jeg da og kjente på en voldsom smerte, forteller pappa Johaug til avisen.

Thorvall Johaug pådro seg fire brudd i leggen og sier til VG at han fremdeles går på krykker.

– Jeg er i hvert fall ingen sprinter nå, sier han lurt.

Etter å ha havnet under minilasteren ville han å ringe kona Gro, men telefonen hadde ramlet ut av brystlommen og lå en halvmeter unna. Fra den fastklemte posisjonen fikk han ikke tak i telefonen.

– Det var ikke akkurat det triveligste. Tankene kommer når du ligger fastklemt slik og har en to-tre tonn oppå deg, sier han til VG.

foto
MED FAMILIEN: Thorvall Johaug ropte på kona Gro da han lå fastklemt under en minilaster i november. Her feiret de datterens triumf på Beitostølen i november i 2018, da var også lillesøsteren Veronika (t.v.) på plass. Foto: Terje Pedersen / NTB

Pappa Johaug anslår at det tok to-tre-fire minutter før kona kom.

– Jeg ropte og ropte, med all kraft jeg hadde, og håpet at hun kunne høre meg. Det er fort gjort. Det er slike rutinegreier du har gjort hver eneste dag i nesten 20 år. Det kunne blitt skjebnesvangert, sier han.

Nå er Therese Johaug takknemlig for at det gikk bra med faren.

– Han var i trygge hender på sykehuset og fikk de operasjonene han trengte. Han har foten den dag i dag og alt har gått bra, så da fokuserer jeg på det, sier Johaug.

Takket foreldrene

I årets VM har foreldrene holdt seg hjemme, men Therese er klar på hvor mye de har betydd i løpet av karrieren.

– Jeg må bare takke mamma og pappa for all støtte opp gjennom hele karrieren. De er en stor grunn til at jeg står dit jeg står i dag. Jeg er veldig glad i dem og har daglig kontakt med dem her nede, sier Johaug i pressesonen, mens solen treffer stadion, fjellene og gullsmilet til VM-dronningen.

Hør Johaug synge på vei inn til gull:

Faren forteller at de har vært til stede i alle internasjonale mesterskap hun har gått, med unntak av VM-debuten i Sapporo i Japan i 2007.

– Det er jo litt rart å sitte hjemme og se på, sier han, og forteller at han merker mangelen på stemning.

32-åringen fra Dalsbygda gikk inn til sitt 14. VM-gull lørdag. Nå har hun flere VM-gull enn Petter Northug.

– Det er bare imponerende. Det er jo det hun trener for hele året. Da er det moro at hun lykkes, sier faren.

Bak Therese Johaug ble det drama på tremila da Heidi Weng, Frida Karlsson og Ebba Andersson falt: