— Desember er blitt vel så viktig som deler av mars og april. Trenden er at folk ønsker å komme på ski tidlig før jul. 10–15 prosent av vår årsomsetning på 25 millioner kroner kan komme fra en god desembermåned, sier Øyvind Wæhle, administrerende direktør i Voss resort.

Alle de tre største alpinanleggene nær Bergen – Eikedalen, Voss og Myrkdalen – er nå i gang med sesongen. Voss åpner denne helgen. Myrkdalen har allerede hatt åpent to helger, mens Eikedalen hadde sin første åpningsdag tirsdag kveld.

I Myrkdalen er det over to meter snø på toppen, Voss har knapt halvparten, mens Eikedalen sliter med føreforholdene så langt. Det elendige veret som er meldt denne helgen, kommer trolig til å ødelegge noe for løypene der.

— Det som er frustrerende er at den ene dagen har du fine forhold, så er det regnet bort neste dag. Jeg prøver å si til meg selv at det er lite å gjøre med det, men det er sinnssykt irriterende, sier Fredrik Tønjum, daglig leder i Eikedalen Skisenter.

Bedring etter katastrofeår

2015 ligger an til å bli et godt år for skisenterne nær Bergen. Eikedalen er det minste av de tre med rundt 15 millioner kroner i omsetning på et godt år, mens Voss (25 millioner kroner i år) er så vidt mindre enn Myrkdalen (30 millioner kroner).

— Voss resort er vår nærmeste konkurrent og samarbeidspartner. På mange måter utfyller vi hverandre. Eikedalen er veldig nært Bergen sentrum, Voss har mer enn oss under skoggrensen og vi har mest høyfjell, sier Harald Haaland, administrerende direktør i Myrkdalen Fjellandsby.

På en god dag kan det være pluss minus 12.000 gjester i skisenterne i Eikedalen, Voss og Myrkdalen.

— Det er ingen som kunne tatt alle 12.000. Det er viktig at folk har flere tilbud. Det gjør vi rekrutterer flere løpere. Et godt tilbud avler trafikk, sier Wæhle.

Eikedalen skisenter med sin beliggenhet bare en time fra Bergen sentrum, er det mest sårbare anlegget av de tre. 2014 var et katastrofeår med bare fire millioner i omsetning. Men også Voss hadde et svakt år økonomisk i fjor. Bare Myrkdalen hadde skikkelig med snø da.

— Det var det dårligste året vårt noensinne, men i år har vi fått det tredobbelt igjen, sier Tønjum i Eikedalen som håper på en god sesong også i 2016. ## Større enn Geilo

Wæhle på Voss forklarer slik hvordan desember er blitt en måned som kan bidra til å styrke økonomien i skitrekkene.

— Selv om det er sol og gode forhold i april, så er overskyede og snørike dager i desember blitt veldig viktig. Det er færre andre aktiviteter å konkurrere med i desember, sier Wæhle.

Da Myrkdalen startet opp i 2002 og begynte konkurransen med Eikedalen og Voss, hadde Voss bare en tredel av omsetningen på Geilo. Nå er Voss og Myrkdalen sammen blitt større enn konkurrenten i øst. Omsetningen på Geilo er cirka 45 millioner kroner, mens Voss og Myrkdalen har passert 50 millioner.

— Det er en konsekvens av flere ting, men det at vi har fått et så stort og moderne tilbud tett på Bergen trekker folk, sier Haaland i Myrkdalen. Han kaller området rundt Bergen for kjernemarkedet.

— Det Geilo er bedre enn oss på ennå er å tiltrekke utlendinger. De har satset på det, mens vi har et stykke igjen å gå.