Rett før jul i fjor: FIFA gjør et vedtak som får konsekvenser selv på Brann Stadion. Det blir forbudt for andre enn fotballklubbene selv å eie spillere. Det internasjonale fotballforbundet vil få bukt med såkalt "tredjeparts eierskap". Det skal hindre at det spekuleres i unge talenter, at private investorer får tjene penger på kjøp og videresalg av spillere.

I korte trekk betydde dette vedtaket:

  • Gaver til klubber, som dem Brann har fått av Trond Mohn, var tillatt.

  • Styrte bidrag til kjøp av enkeltspillere, som selskapet Hardball har kommet med i mange år, var forbudt.

Mottakelsen i Fotball-Norge? De nye reglene blir sett på som rigide.

Brann venter på svar

Et år senere har FIFA jenket seg litt. Nå skal det eksempelvis være åpning for å eie deler av en hel spillerstall, altså en gruppe. Men ennå vet ikke klubber i Norge hva som blir gjeldende, hva de må forholde seg til i fremtiden.

— Vi venter på et høringsutspill fra Norges Fotballforbund om dette. De har saken til styrebehandling, sier Vibeke Johannesen, daglig leder i Brann.

Både Norsk Toppfotball (NTF) og NFF har jobbet aktivt for å finne ut hva som er innenfor og utenfor reglementet. Det er ikke kommet klare svar. Saken handler om finjuss, men slik det ser ut nå kan ikke Hardball - selskapet som i mange år har bidratt til Brann-spillerkjøp - fungere som før.

— Problemet FIFA vil ha bort med disse reglene, er eksterne eiere - utenfor klubbene - som har påvirket flytting av spillere. Det har vært vanlig i Sør-Europa og Sør-Amerika, men ikke et stort problem i Skandinavia, sier Rune Nordhaug i NFF.

Forbundet: - Har skapt hodebry

- Regelendringen har skapt hodebry rundt om i Norge?

— Ja, fordi klubbene mistet en måte å skaffe seg kapital på. Vi har sett på reglene sammen med FIFA og diskutert løsninger med dem. Etter hvert vil vi gå til klubbene våre med et vedtak om reglene, der vi vil være tydelige på hva de kan og ikke kan.

- Når kommer dette vedtaket?

— Så raskt som mulig. Klubbene venter på det, sier Nordhaug, som understreker at det er FIFA som eventuelt vil sanksjonere brudd på reglene.

Før vedtaket kommer tenkes det kreativt på klubbkontorene rundt om i landet.

Sarpsborg 08 vurderer å opprette et nytt selskap, der både klubben og eksterne hjelpere har aksjer som gjør dem til eiere av en gruppe spillere. Eventuelt overskudd ved salg av disse, kan deles ut som aksjeutbytte.

— Sånn vi tolker det kan man ha et slikt selskap der spillere eies, men man kan ikke følge pengestrømmen til den enkelte spilleren, sier Cato Haug, styreleder i Sarpsborg 08. ## Endret praksis i Aalesund

I høst skrev Sunnmørsposten om grepene Aalesund har tatt for å omgå de nye reglene. Klubben er organisert som et aksjeselskap, som gjør at andre regler gjelder enn for Brann. Investorgruppen Tangopool har virket i mange år, men må nå endre praksis for å støtte klubben. Fremover skal de etter planen sette pengene direkte inn i Ålesund Fotball AS, som deretter forvalter pengene fritt. Slik unngår man en direkte kobling mellom investorselskap og spillere.

Og å støtte klubber med driftsmidler uten øremerking, vil fortsatt være lovlig. Brann mottok gaver i 20-millionersklassen i 2014. De vil fortsatt kunne gjøre dette - uansett hvilke konklusjoner som blir trukket om FIFAs nye regler.