SPILTE I STAVANGER: Eisbären Berlins målvakt er Petri Vehanen, til høyre, som spilte en sesong for Viking i 1998. Finnen vekker minner hos Oilers-keeper Ruben Smith. SPILTE I STAVANGER: Eisbären Berlins målvakt er Petri Vehanen, til høyre, som spilte en sesong for Viking i 1998. Finnen vekker minner hos Oilers-keeper Ruben Smith. Foto: Stavanger Aftenblad

Ruben Smith møter et gammelt forbilde fra Siddishallen i Berlin

— Jeg husker at han var så sinnsykt smidig, skriver Ruben Smith om den gamle Viking-keeperen som venter i Berlin.

Det neste Europaeventyret for Oilers sin del går altså til Tyskland, til historiske Berlin for å møte isbjørnene, Eisbären Berlin.

Jeg tror vi alle er fornøyde med trekningen. Jeg så at trener Petter Thoresen ønsket seg et tysk lag eller svenske Djurgården hvor sønnen Patrick spiller. Djurgården hadde vært kult, Hovet i Stockholm har et sinnsykt trykk og Djurgårdenfansen er kjente for å lage god stemning.

Jeg håpte også på et tysk lag, og Berlin var et av lagene vi snakket om før trekningen. En annen drømmemmotstander hadde vært Düsseldorf hvor Tore Vikingstad herjet før i tiden og hvor den gamle Oilersbacken Kurt Davis og den norske landslagsløperen Ken Andre Olimb spiller.

Samtidig har jeg på følelsen at et nytt tsjekkisk lag kunne passet oss godt. Tsjekkerne har en tendens til å bli utålmodige og grinete når vi tetter til i midtsonen og tyr til individuelle ferdigheter i stedet for lagspill. Det kledde oss godt, spesielt mot Trinec for alle vet at sammen er vi sterke.

Nytt med bortemål

Vi får satse på at vi kan bygge vår egen lille Oilersmur til kampene mot Berlin. Tilgjengeligheten for fansen er mye bedre enn det har vært med Trinec/Tampere/Bern og Trinec/Kuopio så jeg håper at enda flere vil benytte sjansen til å se Oilers i Europa.

En liten mur av tilhengere på tribunen og en defensiv mur i forsvaret hadde gjort seg. Sluttspillet i CHL er på samme måte som i fotball hvor vi møtes til én kamp borte og én kamp hjemme med beste målforskjell som avgjør.

En ugjennomtrengelig norsk mur hadde derfor vært å foretrekke, spesielt med tanke på at bortemål kan bli avgjørende. Det blir noe nytt å forholde seg til, vanligvis i sluttspill her hjemme er det kun seieren vi konsentrerer oss om, målforskjellen er ikke så viktig. Det kan jo hende at Berlin for eksempel ikke vil ta ut målvakten på slutten av kampen for å jage utligning i frykt for å få enda et baklengsmål, noe som vil gjøre returkampen enda tøffere.

Jeg vet ikke så mye om isbjørnene fra Berlin enda, men jeg antar at også de er relativt flinke til å spille ishockey. Jeg vil nok forvente et skøytesterkt lag som er gode med pucken og som er aggressive. Jeg tror ikke vi kommer til å møte et lag som trekker seg hjem i styrespill, men det vil tiden vise.

Minner fra Siddishallen

Laget består ihvertfall av et par kjente profiler. Den assisterende kapteinen Mark Bell har ca 450 kamper i NHL og spilte under lockouten i 2004/05 i Trondheim. Ryktene går at Bell var mer på ferie i Norge under oppholdet enn noe annet.

Lagets målvakt er Petri Vehanen som spilte en sesong for Viking 98/99 sesongen. Han har etter det blitt både verdensmester med Finland og KHL-mester med Ak Bars Kazan. Selv om jeg bare var 11-12 år gammel så husker jeg at jeg stod bak vantet i Siddishallen og så på Vehanen. Jeg husker at han var så sinnsykt smidig og gikk i spagaten hele tiden. Kanskje var det rundt den tiden at jeg ble mer og mer fokusert på å stå i mål.

Muligens er det Vehanen som inspirerte meg til å bli keeper. Jeg må nok gjøre litt mer soulsearching for å avgjøre det, men det blir ihvertfall kult å møte han i kamp. Vehanen har rukket å bli 37 år gammel nå, så vi satser på at han har blitt litt stivere i spagaten og at han viser oss litt høflighet for gode gamle dagers skyld når vi møter de.

Lagets trener er Uwe Krupp, en tysk legende som spiller som avgjorde Stanley Cup finalen i 1996 med et slagskudd fra blålinjen. Jeg pleier egentlig ikke å være så opptatt av motstanderen og hva de har oppnådd tidligere, men nå når vi er i CHL så finnes det alltid spillere som har meritter det står respekt av. Derfor bruker jeg det som motivasjon. Det spiller ingen rolle hva du har oppnådd før eller hvor mye du tjener, du skal ihvertfall ikke få noe gratis her i gården. Hvis du er bedre enn meg, så får du bevise det, hvis ikke så tar jeg og laget mitt stolthet i å krige deg i senk, koste hva det koste vil.

Det blir spennende med sluttspill i Champions Hockey League, det er ingen tvil om det. Men frem til den tid må vi omstille oss og konsentrere oss om Get-ligaen. Den begynner allerede på søndag, borte mot Asker. De neste dagene og neste blogginnlegg kommer til å dreie seg om get-ligaen, så kommer vi sterkt tilbake med Oilers i Europa når det eventyret drar i gang igjen.