Den uruguyanske regjeringen har besluttet å fjerne politibeskyttelsen i kampene til storklubbene Penarol og Nacional på grunn av voldelig oppførsel fra deler av supporterne. I forrige uke ble 40 personer arrestert og flere politimenn og supportere ble skadet. Krisen har gjort at styret i Uruguays fotballforbund (AUF) har gått av og at regjeringen ledet av president Jose Mujica overtar styringen.

— De veldokumenterte handlingene den siste tiden har vist behovet for at styret må tre til side og la andre politiske syn styre fotballen, skriver fotballpresident Sebastian Bauza i sitt avskjedsbrev ifølge Reuters.

Uruguyanske medier hevder at det internasjonale fotballforbundet (FIFA) kan tolke avgjørelsen som politisk innblanding i idretten og utstenge landslaget fra sommerens VM i Brasil.

Forholder seg rolig

Eugenio Figueredo, president i det Sør-Amerikanske fotballforbundet COMNEBOL, hadde ikke hørt om noen etterforskning av AUF og mener man må være forsiktig med å trekke konklusjoner basert på et rykte.

— Når en regjering griper inn, blir fotballforbundet midlertidig suspendert av FIFA, men jeg har ingen beviser på at regjeringen spilte en rolle i Bauzas avskjed, sier Figueredo.

Om det så viser seg at regjeringen presset frem avgangen, tror Figueredo uansett ikke at Uruguays plass i VM er i fare.

— VM er rett rundt hjørnet. Kan du se for deg et fotballforbund ble suspenderte for interne affærer nå? Fifa er mer seriøse enn det, så jeg tror ikke at Uruguay risikerer å bli kastet ut, sier han.

Uruguay, med stjernespillere som Liverpools Luis Suarez og PSGs Edinson Cavani, er i gruppe D sammen med England, Italia og Costa Rica.