Av og til er det grunner til å stoppe opp, la inntrykk synke inn, og sette ting i perspektiv. Jeg kan ikke tenke meg noen som ikke er påvirket av de Pmange tragiske bildene som er strømmet inn fra Middelhavet den siste tiden.

Bildet av tre år gamle Alan som ligger død på stranden, har klistret seg fast på netthinnen min. Det kommer til å være der. Lenge.

Tre år gamle Alan ble båret i land av en synlig berørt representant for det tyrkiske paramilitære politiet. Foto: NTB Scanpix

Derfor er det viktig at vi alle reagerer, og jeg gleder meg på fotballens vegne over at det tas tak. Styrtrike Bayern München har forbilledlig vist omsorg, gitt en million euro, og lagt til rette for fotballskole for flyktninger. En rekke klubber og landslag har fulgt opp i ettertid. Takk og pris, og hipp hipp til Brann, Bataljonen og alle andre som vil engasjere seg mandag. Brann gir to kroner pr. billett, minst 20.000 kroner, Bataljonen 10.000 kroner, og det vil bli anledning for alle til å bidra.

Bob Geldof, Paula Yates og en rekke andre kjendiser viste vei i 1984 da Band Aid ble et begrep. «Do they know It's Christmas» ble solgt til inntekt for de fattige i Etiopia, og siden fulgte mange tilsvarende tiltak de neste årene. I fjor kom Band Aid 30, og på samme måte håper jeg fotballen kan bidra også med jevne mellomrom der nøden er størst.

For vi snakker om en industri der lønningene er skyhøye, og pengebruken kvalmende. Ingen skal henges ut, men for å illustrere hvor ille det er hevder engelske kilder at den høyest gasjerte i Premier League i 2015 er Wayne Rooney som har en ukelønn på 386.960 pund. Med en kurs på 12,63 blir det 4.88 millioner kroner i uken!

Når den nye TV-avtalen i neste sesong gir laget som rykker ned fra Premier League ca. en milliard kroner i omstillingskompensasjon, så er det tall som sier noe om hvor sprø fotballverden er blitt.

Derfor er det betimelig at fotballen reagerer, og viser ansvar. Dens popularitet verden over kan ikke diskuteres, men pengebruken i svært mange klubber kan det stilles mange spørsmålstegn ved. Mens svært mange er blitt rikere og har budsjetter som svulmer, så kan jeg godt leve med at Brann sitt er redusert med nærmere halvparten siden 2008. Malmö, Island, Nord-Irland, Wales, Albania og til en viss grad også Norge, har vist at de små fortsatt kan hamle opp med de største. For det handler om kunnskap og engasjement. Å trene er gratis, og det å være smart er ikke straffbart! Derfor tror jeg Branns halvering ikke bare er negativt.

For lidenskapen er der. Mandag kveld gir den seg utslag i flere valører. Det varmer.

Stem ferdig og kom deg på Stadion!

Jeg gjør det iført buksen med de største lommene!