Mellom de største klubbene i Fotball-Europa utspiller det seg en spektakulær kamp om mange av de største angrepsnavnene.

Aftenposten har plukket ut de ti heteste spissene som har byttet, eller kan komme til å bytte, klubb denne sommeren.

I tillegg til de nevnte er spisser som Álvaro Negredo og Stevan Jovetic (til Manchester City) og Fernando Llorente (Juventus) blitt solgt.

Det er en del av en stollek i Fotball-Europa som også involverer managerskifter i flere av de største klubbene. Spillet handler om overganger som er avhengige av hverandre, der kjøp setter andre kjøp i bevegelse.

— Vi har aldri før sett noe lignende. Utenom Robin van Persie, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo og Sergio Agüero, er det vel praktisk talt alle toppangrepsspillerne som flytter på seg denne sommeren. Det sier noe om at verdien på en spiller som har vist seg kapabel til å score 20-25 mål hver sesong er uvurderlig, sier Tor-Kristian Karlsen.

Med bakgrunn som sjefsspeider, sportsdirektør og administrerende direktør i klubber som Zenit St. Petersburg og AS Monaco, er det få som kjenner mekanismene i overgangsmarkedet bedre enn nordmannen.

— Noen av disse overgangene har gjeldt spillere i antatt mindre klubber som ikke har mulighet til å holde på spilleren. I noen tilfeller har det vært utkjøpsklausuler. I helhet handler det om at spillerne vil spille på høyest mulig nivå og tjene mest mulig. Og inntil de kommer til toppen av karrièren, vil de alltid se etter oppgraderinger, forklarer Karlsen.

Stor aktivitet

Det er halvannen måned til det internasjonale overgangsvinduet lukkes.

— Vi får ta regnestykket i september. Men det har hittil vært veldig stor aktivitet, og det vil ikke forundre meg om det ender med rekordomsetning. Vi har allerede sett flere veldig store overganger, og mye tyder på at det vil fortsette, sier Karlsen.

En annen forklaring er at klubber handler hardt før man møter neste fase av Financial Fair Play. Uefa kan fra våren 2014 straffe klubber for brudd på reglene.

— Det er en oppfatning om at man vil se mellom fingrene med kjøp gjort tidlig i FFP-epoken. En del klubber handler nok nå som en siste storpush som skal gi laget en god flyt og et sikkert fundament over de neste årene, sier Karlsen.

Eksperten tror at Arsenal kan stå igjen som en vinner etter sommerhandelen.

— Luis Suárez virker litt usannsynlig, men om Arsenal skulle sikre seg en slik toppspiss, tror jeg faktisk at de kan bli mestere denne sesongen. De hadde en forrykende vinter- og vårsesong, er den store klubben med stabilitet på trenersiden, har talenter som begynner å modnes og spillere som kommer tilbake fra skade, sier Karlsen.

Han mener at de i tillegg til Manchester City, spesielt med kjøpet av Fiorentina-angriper Jovetic, er den europeiske klubbene som kan gjøre mest fremgang i Champions League. Også Manchester United kan gjøre et byks med rette forsterkninger.

— Det kan være at (ny United-manager, David) Moyes vil bruke de første ukene på å få en egen følelse av styrker og svakheter i troppen. Samtidig er det en risikabel strategi. Paulinho (Tottenham), Thiago Alcantâra (Bayern München), Fernandinho (Man City) og Kevin Strootman (Roma) er spillere som kunne passet United, og som har forsvunnet fra markedet. Det er litt overraskende at United ikke har meldt seg på i kampen om en del av spillerne som er blitt solgt, sier Karlsen.

Klar tendens

I Spania er det Barcelona og Real Madrid som bruker penger, i Tyskland Bayern og Dortmund, i Italia rykker Juventus fra resten og i Frankrike investerer Monaco tungt for å nærme seg PSG.

— Tendensen er at det i England kjøpes i særklasse mest av både ligaen som kollektiv og individuelle klubber, mens det i de andre landene er få som klarer å investere og være ledende i det tøffe markedet som eksisterer nå, vurderer Karlsen.

I lys av den nye TV-avtalen i Premier League bruker mindre klubber som Sunderland, Swansea og Cardiff uvanlig store summer på enkeltspillere.

— Å bruke et sted mellom 15 og 20 millioner pund på overganger trenger ikke å være så risikabelt hvis prisen for å holde plassen er fire ganger de pengene. Samtidig utløser det en slags dominoeffekt, der noen klubber legger press på de andre om å melde seg på, sier Tor-Kristian Karlsen.

  • Status: Cavani (26) er solgt fra Napoli til Paris Saint-Germain for 64 millioner euro.

  • Status: Falcao (27) er solgt fra Atlético Madrid til AS Monaco for 60 millioner euro.

  • Status: Tévez (29) er solgt fra Manchester City til Juventus for 9 millioner euro.

  • Status: Rooney (27) går mot skilsmisse med Manchester United. Interessen fra Chelsea er kjent.

  • Status: Suárez (26) har uttalt ønske om å forlate Liverpool. Arsenal har lagt inn bud, men er også koblet til Real Madrid.

  • Status: Neymar (21) er solgt fra Santos til Barcelona for 57 millioner euro.

  • Status: Higuaín (25) har virket å være nær å bytte Real Madrid med Arsenal, men en overgang har latt vente på seg.

  • Status: Villa (31) er solgt fra Barcelona til Atlético Madrid for 5 millioner euro.

  • Status: Gómez (28) er solgt fra Bayern München til Fiorentina for 15.5 millioner euro.

  • Status: Lewandowski (24) vil fra Borussia Dortmund til Bayern München, men må muligens vente til kontrakten utløper i 2014.