Denne uken arrangeres junior-VM i nordiske grener i Almaty (Kazakhstan), om snaue to uker er det junior-VM i skiskyting i Hviterussland, og i mars er det samme type mesterskap på Hafjell.

Hvem blir den neste Marit Bjørgen, Petter Northug, Terje Håkonsen og Tora Berger?

Det kryr av talenter i norsk vinteridrett, og i den forbindelse har vi bedt eksperter, utviklingssjefer, landslagstrenere og lokale trenere om å plukke ut de utøverne de mener har mest potensial til å nå verdenstoppen i sin idrett.

Rangert topp ti-liste

På bakgrunn av den informasjonen har vi satt sammen en rangert topp ti-liste over de aller, aller største talentene innen individuell vinteridrett i Norge. Rangeringen er gjort ut i fra alder, potensial og hvor vanskelig det er å nå verdenstoppen i de ulike idrettene.

Kriteriene er at utøverne må være under 20 år og at de holder på med en øvelse som er en OL-gren.

Det er viktig å påpeke at det er veldig vanskelig å forutse hvem som lykkes og ikke lykkes i så ung alder, særlig i kondisjonsidretter som langrenn, skiskyting, kombinert og skøyter, men listen gir en oversikt over de utøverne som blir sett på som de største talentene i dag.

Her er listen:

Marcus Kleveland er en av verdens mest talentfulle snowboardkjørere. I desember fikk han invitasjon til X Games i Aspen. Nå må han stå over på grunn av skade. Foto: Snowboardforbundet

1. Marcus Kleveland (15), snowboard, DombåsHan er fortsatt bare 15 år, men allerede som 13-åring ble Marcus Kleveland (i mars 2013) tidenes yngste snowboarder til å utføre og lande ett av verdens vanskeligste triks – Triple Cork 1440 (en trippel salto med fire rotasjoner). Han omtales som snowboardens svar på Martin Ødegaard, og kan, hvis han fortsetter utviklingen, bli en av verdens aller beste i slopestyle og big air.

– Marcus er nok tidenes største talent her til lands med tanke på alderen hans, sier landslagssjef Thomas Harstad.

Derfor er snowboardtalentet nummer én på vår liste. Les intervju med Kleveland her.

Se Kleveland lande supertrikset Triple Cork (som 13-åring):

Tiril Sjåstad Christiansen (19), freestyle. Foto: NTB scanpix

2. Tiril Sjåstad Christiansen (19), freestyle, GeiloGeilo-jenta vant sitt første X-Games-gull i 2013 i en alder av 17 år. I Sotsji-OL i fjor var hun et stort, norsk gullhåp, men måtte reise hjem igjen uten å konkurrere på grunn av en korsbåndskade. Nå er hun på vei tilbake igjen etter skaden etter et marerittaktig år, som stort sett har vært preget av skader. Men 19-åringen har fortsatt gode muligheter for å prege verdenstoppen i freestyle i mange år fremover.

Phillip Sjøen (19), hopp Foto: NTB scanpix

3. Phillip Sjøen (19), hopp, FagerstrandNorges nye hoppkomet. Slo virkelig igjennom på seniornivå da han tok NM-sølv i liten bakke i mars 2014. Internasjonalt markerte han seg først da han vant to renn i Hakuba (Japan) i Sommer Grand Prix før denne sesongen. 19-åringen har slitt litt med skader, men er spådd en meget lysende fremtid. Oppnådde karrierens beste resultat i verdenscupen da han hoppet seg til en 7. plass i Sapporo (Japan) 25. januar.

Jarl Magnus Riiber (17), kombinert Foto: NTB scanpix

4. Jarl Magnus Riiber (17), kombinert, OsloOslogutten fikk sitt definitive gjennombrudd i verdenscupen i 10. januar i år da han vant hopprennet i Chaux-Neuve. 17-åringen fikk det riktignok tøft i sporet og endte på en 13. plass etter langrennsdelen. Helgen gikk det bedre og Riiber ble historisk da han – som tidenes yngste nordmann – sikret seg en pallplass i verdenscupen i kombinert. Oslogutten, som går på Wang Toppidrett i Oslo, har sin styrke i hoppbakken og har blant annet slått Anders Jacobsen i et norgescupstevne, men 17-åringen viser også lovende takter i sporet med tanke på at han fortsatt er så ung. Vant gull i junior-VM onsdag.

Johann Forfang (19), hopp. Foto: NTB scanpix

5. Johann Forfang (19), hopp, TromsøTromsøgutten har måttet tåle å leve litt i skyggen av nevnte Phillip Sjøen, men 19-åringen er utvilsomt et stort talent. Har prestert i det som er hans første sesong i verdenscupen, og har to 12. plasser som beste resultat. Har vært mer stabil enn Sjøen denne sesongen.

Petter Stakston (17), langrenn. Foto: EYOF 2015

6. Petter Stakston (17), langrenn, LillehammerSkitalentet fra Søre Ål Idrettslag på Lillehammer tok to gull (10 km klassisk og klassisk sprint), ett sølv (mixed-stafett) og én bronse (7,5 km fri) i ungdoms-OL (European Youth Olympic Festival) i januar. Stakston, som går på Norges Toppidrettsgymnas (NTG) på Lillehammer, er blant de aller beste i Europa i sin aldersgruppe og hevder seg også bra mot utøvere i aldersklassene over.

Marte Mæhlum Johansen (17), langrenn.

7. Marte Mæhlum Johansen (17), langrenn, TotenEtt gull (7,5 km klassisk) og ett sølv (mixed-stafett) under ungdoms-OL som ble arrangert i Vorarlberg (Østerrike) og Liechtenstein. 17-åringen representerer Østre Toten Skilag og går på NTG på Lillehammer, der skolen tilrettelegger for at Johansen kan utvikle seg videre i langrenn. Hun vant fem enkeltseirer og norgescupen for junior sammenlagt i fjor, i tillegg til to gull i junior-NM.

Marcus Monsen (19), alpint. Foto: NTB scanpix

8. Marcus Monsen (19), alpint, DrammenDebuterte i verdenscupen og tok sine første poeng 2. februar i fjor. Siden har ikke kapret ett eneste poeng i verdenscupen, men Monsen har god tid. Og han er ranket som en av verdens beste juniorer i slalåm og storslalåm. Han er en klar medaljekandidat i sine favorittdisipliner når junior-VM i alpint går av stabelen på Hafjell i mars.

Mons Røisland (17), snowboard. Foto: Snowboardforbundet

9. Mons Røisland (17), snowboard, HøvikTok en imponerende seier i Nanshan Open i Kina i januar. Allerede forrige sesong hevdet han seg i den gjeve konkurransen Burton European Open med en tredjeplass, og Røisland ble også nylig kåret til Årets gjennombrudd 2014 av Snowboardforbundet. «Han har gått fra å være en junior til å bli en av de store gutta», skrev juryen i sin begrunnelse. 17-åringen går på Wang Toppidrett i Oslo, der skolehverdagen blir lagt til rette for at Røisland kan satse på snowboard.

Ingrid Landmark Tandrevold (18), skiskyting. Foto: Fossum IF

10. Ingrid Landmark Tandrevold (18), skiskyting, OsloSom 17-åring tok hun en imponerende 4. plass på sprinten i senior-NM i fjor. Hun har ambisjoner om å bli verdens beste skiskytter, og hun har allerede etablert seg som kanskje den aller beste i sin årsklasse i Norge. Hun har vunnet junior-NM-gull i fellesstart, normaldistanse og sprint. 18-åringen, som går på Wang Toppidrett i Oslo, har sin styrke i langrenn, men har jobbet mer og mer målrettet for å bli mer stabil på standplass. Skal delta i junior-VM senere i vinter.

Er det noen du savner? Skriv din mening i kommentarfeltet nederst i saken!

Utviklingssjef: – Kunne nevnt 300 navn

Brit Baldishol, utviklingssjef for langrenn i skiforbundet, mener det er nærmest umulig å forutse hvem som blir gode når utøverne er i en så ung alder.

– Jeg kunne nevnt 300 navn og det hadde trolig vært like stor sjanse for at hver og en av de ble best, sier Baldishol.

– Det stiller mellom 800 til 1000 til skirenn og jeg tror i alle fall 300 av dem som stiller har en målsetning om å bli en av verdens beste skiløpere.

Flere langrennsutøvere har vist lovende takter og senere falt igjennom. Det er ikke nok bare å ha talent, man må også være villig til å jobbe steinhardt i mange år. De fleste langrennsutøverne når sitt fysisk toppnivå når de har passert 25 år, og mange oppnår det også senere i karrieren.

Eksempler på det er både Frode Estil og Hilde Gjermundshaug Pedersen.

Presiseringer:

Norge har i dag en haug med talenter — mange flere enn bare ti. På vår liste er snowboard, alpint, hopp, skiskyting, langrenn, freestyle og kombinert nevnt, men også idretter som skøyter har flere gode tenåringer.

Magnus Myhren Kristensen (18) blir ansett som et stort talent, det samme blir Allan Dahl Johansson (16), men ingen av dem når opp på vår liste.

Også langrenn har flere utfordrere til listen: Amalie Håkonsen Ous, tvillingene Tiril og Lotta Udnes Weng, samt Fredrik Riseth, som vant junior-VM-gull tirsdag.