VIKERSUND: Anders Fannemel har verdens lengste skihopp på 251,5 meter, men denne helgen sliter verdensrekordholderen.

Han har ikke kommet lenger ned i bakken enn 218 meter. På seks hopp har bare to av de gått over 200 meter.

— Det er stusselig. Jeg får det ikke helt til, sier Fannemel.

Han kan trøste seg med at han fortsatt har rekorden.

— Det er fint det, men jeg skulle gjerne vært med å kjempe i toppen. Slik som i fjor. Det er veldig kjedelig å være han som hopper på kulen, sier Fannemel.

Før lørdagens renn byttet han til stivere ski. Det skal styrke flyveegenskapene. Endringen hjalp. Fannemel landet på 218 meter i lørdagens førsteomgang og lå på 8. plass. Men i andre omgang ble det bare 173,5 meter.

— Det kunne vært en fin dag helt til jeg misset i andreomgang. Jeg har ikke den samme "feelingen" som i fjor. Jeg får det ikke til å funke. Da blir det leting, prøving og søking, sier Fannemel.

Med det mener han at han sliter med å finne ut av endringene som er gjort på hoppet.

Vanskeligere og vanskeligere

Det høres kanskje minimalt ut at hoppet er en halv grad høyere og en halv meter kortere. Det er det ikke.

FLATT: Dette bildet er tatt fra kulen i Vikersundbakken. Toppen av trekantmarkeringen i bunn er 250 meter. Foto: Mats Slaastad Birkelund

Fannemel, og de andre hopperne, får en annen følelse og et annet press på balansepunktene i sittestillingen. Noen behersker det. Andre ikke.For Fannemels vedkommende blir han letende etter å gjøre den rette endringen.

— I fjor hoppet jeg langt i nesten alle hoppene, men i år har jeg ennå ikke hoppet langt. Det er ganske stor forskjell. Når man ikke får det til på første, andre eller tredje forsøk så blir det bare vanskeligere og vanskeligere, sier Fannemel.

Heller ingen andre har vært i nærheten av å flytte verdensrekorden lenger ned i bakken. Foreløpig.

Nærmest har Peter Prevc vært. I sitt aller første treningshopp fredag kveld landet han på 241 meter.

I konkurransen fredag kveld var det svært varierende forhold i førsteomgang, mens det i andre omgang var for lav fart til å hoppe ordentlig langt.

- Rekord er ekstremt vanskelig

Lørdag åpnet med sterk oppdrift, men utover dagen ble bakvinden bare sterkere og sterke. I slike forhold er det helt umulig å sette verdensrekord. Hopperne hadde en fart på 105 kilometer i timen på hoppet, og svevkurven var svært høy. Da er det umulig å stå i bunn av bakken.

— Det spørs hvordan forholdene blir om det kan settes rekord. Men det har ikke vært så mange lange hopp ennå og rekordmerket er veldig langt ned i bakken, så jeg blir imponert om noen slår det. Hoppet mitt i fjor var ganske optimalt med tanke på forhold og svevkurve. Den som slår den skal treffe bra, sier Fannemel.

Sportssjef Clas Brede Bråthen ber folk innse hvor vanskelig det faktisk er å sette ny verdensrekord.

— Vi må forstå at det er ekstremt vanskelig å sette verdensrekord. Hver gang det er satt verdensrekord har den rette hopperen truffet utrolig bra, med gode forhold. Alt må stemme for at det skal bli rekord, sier han.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport som denne uken handler om dopingspørsmål mot norsk dominans, svensk ski-tyveri i Kollen og Høgmos ferd mot giljotinen: