TRONDHEIM: Høstmøtet til Trøndersk Skilaug bruker hvert år å samle et stort publikum, men i kveld var tilstrømningen langt større enn det arrangøren hadde regnet med.

Astmadebatt

Møtet, som startet klokken 18.00 i kveld, avholdes i hoppbygget i Granåsen, og i god tid før start var samtlige stoler opptatt. Da møtet åpnet måtte mange langrennsinteresserte trøndere ta til takke med ståplasser.

Årsaken er at debatten, som etter planen starter i 19.30-tiden, tar for seg et brennhett tema som har fått navnet «Den norske astmapsyken». Adresseavisens sportskommentator Kjetil Kroksæter skal lede debatten, hvor langrennskomiteens leder Torbjørn Skogstad, skilegendene Oddvar Brå og Frode Estil, samt mangeårig dopingjeger Inggard Lereim sitter i panelet.

Før astmadebatten i Granåsen fikk publikum oppleve en samtale mellom Anders Bardal og Alexander Stöckl. Foto: MORTEN ANTONSEN

Programmet kom på plass før den positive dopingtesten til Therese Johaug ble kjent. De siste dagene har det kommet frem ytterligere informasjon rundt astmamedisin-bruken til norske løpere.

Sundby: — Ikke følt skyld

Siden 20. juli, da dopingsaken til Martin Johnsrud Sundby ble kjent, har det stormet rundt ledelsen i ski-Norge og norsk langrenn. Tidligere i dag møtte det norske herrelandslaget pressen under høydesamlingen i Val Senales i Italia.

Der uttalte Sundby til Aftenposten at han ikke føler at han skal bære noe ansvar for støyen i norsk langrenn.

— Nei, det har jeg ikke følt på. Det handler om at jeg ikke har følt at jeg har hatt skyld i min egen sak. Og det handler også om at vi fortsatt er ekstremt uenig i utfallet av den saken. Nei, det har jeg ikke følt på, sier han.

Beklaget

I helga møtte skiledelsen kretslederne under Skiforbundets høstmøte på Helsfyr i Oslo. Langrennskomiteens leder Torbjørn Skogstad, som er på plass i Trondheim i kveld, beklaget da den situasjonen norsk langrenn har havnet i.

— Ydmykhet er ordet som gjelder overalt. Vi må forstå hvor vi står hen og handle litt deretter. Vi må stå litt med lua i hånda, uttalte han.

Debatten engasjerer svært bredt. Til Adresseavisen i dag uttalte RBK-trener Kåre Ingebrigtsen seg kritisk mot ski-toppene. Han synes synd på Therese Johaug.

– Det er ikke mange som tenker på henne. I denne saken er det mange som tenker på sine posisjoner, og på å overleve i sine verv, sier Ingebrigtsen.

Før debatten rundt norske langrennsløperes astmamedisin-bruk får de fremmøtte i Granåsen oppleve en samtale mellom Anders Bardal og Alexander Stöckl, samt en orientering om utbyggingsplanen i Granåsen i forbindelse med VM-søknaden i 2023. Adresseavisen er på plass på møtet og vil komme med mer stoff i løpet av kvelden.