Kjære fotballvenner! Jeg skal innrømme det med engang. Jeg elsker tekst-TV. Og som selverklært fotballnerd, spesielt innen norsk fotball, ja da er tekst-TV rett og slett en åpenbaring. Intet mindre.

Et unikt univers

Og selv om det strengt tatt er NRK som er "tekst-TVs vugge", så er også TV 2 en viktig bidragsyter innen dette fantastiske og myteomspunnet universet.

Et unikt univers, ikke ett, men tre tastetrykk unna. Tre tall som tastes raskt, mykt og elegant inn på en fjernkontroll. Det er rett og slett magi.

For å overbevise eventuelle tvilere, her kommer noen utvalgte «facts» som viser hvor fantastisk interessant, lærerikt og selvutviklede Tekst tv kan være.

Noen tips

1. Hvilken plass ligger egentlig Mjølner på i 2. divisjon avdeling 1? Mjølner, en falmet storhet som jeg alltid har vært glad i. Ja, her kan du da enten legge deg i uvisshet med fare for å stadig våkne badende i egen svette, eller du kan se side 233 på TV 2s tekst-TV for å finne ut at Mjølner ligger som nr 11. Valget er ditt. På samme tekst-TV-side, alternativt side 231 på NRKs tekst-TV, kan du lese at FK Senja er i samme avdeling. Og de er jo enhver småbarnsfamilies favorittlag fordi Christer fra Kråkeklubben spiller der. Heia Christer og heia Kråka!

2. Lyst til å være litt sprø, og bare se på at tekst-TV jobber – uten at det skjer noe som helst. Tast inn side 223 på NRK og side 224 på TV2. Disse sidene er nemlig tomme. Crazy og uvirkelig, — ja jeg vet det. Men helt sant.

Før den digitale tidsalderen tok helt over, var tekst-TV en ypperlig måte å holde seg oppdatert på.

3. Hvilket fotballag har det fineste navnet i de tre øverste norske divisjonene? Uoffisiell kåring, og selvfølgelig ingen som er i nærheten av mitt svenske favorittlag – Brommapojkarna. Men etter å ha brukt litt tid på dette fantastiske digitale mediumet, tekst-TV, er jeg ikke i tvil. Vinneren er: Ishavsbyen, 3 divisjon avdeling 12. Gratulerer! Laget fra Tromsø utstråler en eksotisk sjarm som passer perfekt når du kommer fra «Nordens Paris». For ytterlig informasjon – se side 239 på NRK. 4. Lyst til å rett og slett bare le litt i hverdagen? Kjenne at magemusklene og ansiktsmusklene spenner seg ukontrollert i kroppen?! Tast inn side 226 på NRK og side 232 på TV 2. To nye sider på tekst-TV som er helt tomme. Ja, jeg vet det. Det er helt hysterisk!

5. Har du lyst til å multitaske en søndags kveld? Følg mine instruksjoner:

  • Sett på hovedkampen på TV 2 Zebra kl 2000. Føl irritasjonen og mattheten i kroppen når du igjen finner ut at kanalen ikke har tekst-TV tilgjengelig.

  • Se litt på kampen.

  • Svitsj så raskt over på TV 2 hovedkanalen – gå inn på side 228 for å se øvrige resultater fra Tippeligaen – gå også kjapt innom 229 for å se om det har skjedd noe spennende i OBOS-ligaen.

  • Foreta en rask og kontrollert tilbaketrekning ut av tekst-TV – tilbake på TV 2 Zebra – for der å høre legenden Drillo si at han ikke er imponert over noe av lagene og at det er for lite fremdrift i spillet. Noe jeg for øvrig alltid er enig i. Fotballen har vel egentlig ikke vært skikkelig fremoverrettet siden Wimbledon F.C. herjet i England i 1987-88.

Tekst-TV kan brukes til så mangt. Som her fra 1998, da ruteopplysninger fra Gardermoen ble fulgt via tekst-TV. Foto NTB Scanpix
  • Deretter en rask svitsjerunde inn på NRK. Husk å skru av lyden. Det er nemlig en overhengende fare for at NRK sender programmet – Hovedscenen – på denne tiden. * Gå først inn på side nr 239 for å se hvordan det går i naboduellen mellom KIL Hemne og Orkla i 3. divisjon avdeling 9. Videre er det alltid morsomt å «slenge» innom side 238 for å se hvordan det går med Staal Jørpeland. Er de fortsatt på 9 plass i 3. divisjon avdeling 6? Og til slutt, en liten retur til side 239 på NRK, for å se om Salangen klarer å revansjere det forsmedelige 0-2 tapet mot Kirkenes i 3. divisjon avdeling 12. * Seansen avsluttes med å gå tilbake til hovedkampen på TV 2 Zebra. Få en rask oversikt over kampbildet, ta noe å drikke – og dopause, før mulititaskingen igjen kan starte.

  • Summen av dette er det vi kan kalle en bra fotballkveld i TV-stua!

Utdatert og gammeldags?

Så er det da kanskje noen som allikevel vil hevde at tekst-TV er utdatert og gammeldags.

Disse menneskene hevder vel også at dinosaurene fortsatt lever, at Commodore 64 er fremtiden og at Limahl er verdens fremste vokalist.

Ikke hør på dem! Tekst-TV er fremtiden og her er det bare å henge på. I hvert fall mens fotballsesongen pågår.