— Jeg føler at vi pakistanere har litt lett for å falle av når det blir tøft. Og kanskje er noen i feil miljø og har andre interesser, sier Vålerenga-spiller Ali Iqbal (19).

Aftenposten har tatt Ali Iqbal og Vålerenga-lagkamerat Ghayas Zahid (19) med til Rommensletta ved Stovner – hvor Iqbals fotballkarrière startet. I dag er de to norskpakistanerne en del av Vålerengas A-lag og har begge tippeligafotball på CV-en.

Før han ble hentet av Vålerenga, spilte Iqbal på et uovervinnelig Rommen 95-lag.

— Jeg har bare gode minner herfra. Jeg husker faktisk ikke sist vi tapte en fotballkamp her, sier 19-åringen mens han og Zahid leker med VM-ballen «Brazuca» – den ene kledd i jeans og den andre med flippflopper på.

— Han trodde vel dere skulle ta oss med på stranden, sier en fleipende Iqbal og ler.

Koranskole

Selv om Iqbal har sparket ball fra femårsalderen, ble han ikke Rommen-spiller før han var rundt ni år.

— Jeg gikk på koranskole, og den kræsjet med treningstidene. Men da jeg hadde lært meg å lese i Koranen, fikk jeg begynne på et fotballag. Før det spilte jeg mye fotball med brødrene mine – og det var nok for meg da, sier han.

Iqbal og Zahid er sammen med Moldes mer kjente fjes Etzaz Hussain (21) tre lovende norskpakistanske fotballspillere.

Pakistanere har historisk sett utgjort den største ikke-europeiske innvandringsgruppen i landet, og av norskfødte med innvandrerforeldre er det flest med foreldre fra Pakistan – i alt 15.600. Likevel har vi ikke sett mange med pakistansk bakgrunn på de norske topplagene.

Støttende familier

At pakistanere fort faller av når det blir for tøft, ser Iqbal og Zahid på som én grunn. Lav fotballinteresse – med cricket og landhockey som de to store nasjonalidrettene i Pakistan – kan være en annen. Guttene tror også familiens ønsker spiller inn. Zahid fullførte videregående i fjor, mens Iqbal var ferdig i år. All tid fremover går nå til fotball – selv om de vet at ikke alle synes det er en god idé.

For de norskpakistanske Vålerenga-guttene Ghayas Zahid (til venstre) og Ali Iqbal var det naturlig å starte med fotball. Cricket slapp de unna, og drømmen er å kunne leve av fotballspill i utlandet. Foto: Stein Bjørge

— De fleste foreldre vil jo at barna skal få en utdannelse og ha noe å falle tilbake på – og det synes vi selv er viktig, sier de to som støttes fullt og helt av familiene sine.- Men man møter jo alltid noen som prøver å fortelle deg at du ikke kan leve av fotball, at du må få deg en utdannelse og som spør "hva er det du tenker?". Men det er ikke noe jeg tar meg nær av. Jeg har lyst til å holde på med fotball – og det er det som betyr noe, sier Iqbal.

— Jeg spiller fotball så lenge jeg vil det. Dessuten er folk flest veldig positive, legger Zahid til.

Blir sett

I januar i år publiserte den engelskspråklige, pakistanske avisen The Express Tribune en sak hvor de listet opp ti spillere de mener er Pakistans fotballfremtid. Iqbal, Zahid og Hussain – den første spilleren av pakistansk opprinnelse som spilte i Europa League – var alle med.

Vålerenga-guttene er smigret over å ha blitt lagt merke til.

— Det er kult at de har kontroll på hva som skjer her i Norge. Fotball er jo ikke akkurat den sporten de følger mest med på, sier Iqbal.

Men om de to én gang kommer til å velge det pakistanske landslaget, er de usikre på.

— Jeg føler meg mest norsk – i og med at jeg er født her. Dessuten er jeg sjelden i Pakistan. Siden Norge har et bedre landslag enn Pakistan, ville jeg foretrukket å spille for Norge, sier Iqbal.

Zahid gir nikk som tilsier at han er enig.

— Men det hadde også vært gøy å representere Pakistan, sier Zahid som så langt har vært tatt ut til det norske U19- og U21-landslaget.

- Veldig dedikerte

Vålerenga er kjent for sitt fargerike fellesskap og har fått frem mange gode spillere med flerkulturell bakgrunn. Utviklingsansvarlig i klubben, Alexander Olsen, er stolt av det arbeidet som gjøres, men sier det også er utfordrende med spillere fra mange ulike kulturer.

— Å få alle til å fungere sammen i en miks, kan være utfordrende. Men hvis vi klarer det på en god måte, som vi har gjort, får vi frem mange forskjellige spillertyper. Ghayas er for eksempel veldig unorsk i spillestilen.

Olsen forteller at både Iqbal og Zahid har hatt en voldsom utvikling siden de kom til klubben som henholdsvis 16- og 14-åring.

— Begge er veldig dedikerte og jobber knallhardt. De har alle muligheter til å nå drømmene sine og målene de har satt seg, sier Olsen.

Fakta:

Ali Iqbal

Født: 20. februar 1995

Klubb: Vålerenga

Tidligere klubber: Rommen

Tippeligakamper 2014: 4

Ghayas Zahid

Født: 8. september 1994

Klubb: Vålerenga

Tidligere klubber: Klemetsrud

Tippeligakamper 2014: 12