Mens de fleste 16-åringer satt på skolebenken torsdag, ble Martin Ødegaard presentert som Real Madrid-spiller. Selv om veien er lang, er overgangen til stor inspirasjon for talenter fra Sørlandet.

Med overgangen til Real Madrid, får Ødegaard oppleve det de fleste andre på hans alder bare drømmer om. De 16-årige fotballtalentene Sander Emanuelsen, Mathias Laudal og Hans Robin Enoksen synes det er gøy å se at det er mulig å lykkes.

– Det er helt sykt at han har gått til Real Madrid. Det er inspirerende for oss som vil satse på fotball, og det er gøy å se at man kan komme langt selv om man er fra Norge. Det gjør at man får lyst til å trene mer, sier Enoksen som har gått fra Søgne til Vindbjart før denne sesongen.

Hverdagen som møter Ødegaard i Madrid er ganske annerledes enn for en gjennomsnittlig norsk 16-åring, og det ryktes at han kan få en lønn på rundt 20 millioner kroner i året. Det er en del mer enn ukelønnen til en gjennomsnittlig 16-åring.

– Det er stor forskjell ja. Bare det å trene med de spillerne han nå får spille med er noe jeg kunne betalt for. Hadde jeg fått samme mulighet hadde jeg ikke klart å slutte og smile, sier Emanuelsen som spiller for Vigør.

Drømmer om utlandet

Alle tre går første året på idrettslinjen på Kristiansand Katedralskole Gimle. I vennegjengen, som ellers i landet, har Ødegaards overgang fått mye oppmerksomhet de siste dagene.

– Det snakkes mye om det. Vi brukte to timer på skolen i dag for å se på pressekonferansen, forteller Start 2-spiller Laudal.

De tre satser alle på fotballen, og har en drøm om å kunne leve av fotballen en dag. Selv om en på samme alder nå har tatt steget utenlands, har de fortsatt tro på at drømmen kan nås.

– Drømmen er en dag å kunne spille på Anfield i Liverpool-drakta, forteller Enoksen.

– Kan skryte av å ha møtt han

Alle tre har tidligere spilt mot Ødegaard i kamp for kretslaget for et drøyt år siden. Det at deres tidligere motstander nå er Real Madrid-spiller, gjør det litt ekstra stas.

– Det er noe å skryte av det, mener Enoksen.

Laudal har i tillegg spilt sammen med Ødegaard på u-landslag. Han beskriver Ødegaard som en jordnær og inkluderende person, som hadde evnen til å styre kamper.

– Han er sånn som han blir fremstilt i media. Det var gøy å kunne se hvordan han gjør tingene på trening, sier Laudal.

Selv om ting har skjedd veldig fort med Ødegaard, har de vansker med å se for seg at de selv kan ikle seg Real Madrid-drakten i løpet av nærmeste framtid.

– Det er noe helt spesielt med Ødegaard, sier Emanuelsen.

God generasjon

De tre mener deres generasjon kan bli en god årgang for norsk fotball i årene som kommer. Kanskje kan det vise seg at 1998 vil bringe norsk fotball mer enn seieren over Brasil i VM-sluttspillet.

– Det er flere fra 98-årgangen som kan nå langt. Her har jo blant annet Ajer også har spilt en del i Tippeligaen, sier Laudal.

De vet hva som kreves for å nå langt.

– Jeg trener 20-22 timer i uka, og det må være kvalitet på treningen. I tillegg er søvn og spising veldig viktig, sier Laudal.