MARIBOR-CELTIC 1-1

Etter 1-1 på utebane mot Maribor har Celtic et alle tiders utgangspunkt for å ta seg til gruppespillet i mesterligaen.

Bortemålet i Slovenia kan bli gull verdt, i en kamp der både Stefan Johansen og Jo Inge Berget spilte fra start for Ronny Deilas Celtic i det siste kvalifiseringshinderet til det øverste nivået i europeisk klubbfotball.

– Vi var nærmere seieren enn de var. Prestasjonen var god, inngangen til kampen var bra, så jeg er fornøyd. Vi gleder oss til å møte dem igjen på Celtic Park neste uke, sier Deila.

– Vi visste at de kom til å ligge lavt, og at de var gode på kontringer, og det viste de også. Men de skapte ikke så mye mot oss, og det må vi være fornøyd med.

Flott angrep

Begge var sterkt involvert da Celtic tok ledelsen etter fem spilte minutter. I et flott angrep sendte Johansen en krempasning til Berget på venstresiden, og selv om avslutningen til Berget ikke var av samme klasse, måtte keeperen til Maribor gi en retur. Den satte Callum McGregor iskaldt og rolig i mål fra kloss hold.

— Callum er en fantastisk spiller, roser Deila.

Ni minutter senere utlignet Maribor til 1-1. Celtics forsvarsspill var langt fra patent da tenåringen Damjan Bohar fikk sjansen til å score.

Uflaks

Halvtimen ut i kampen kom en svært merkelig situasjon der Stefan Johansen hindret at Celtic tok ledelsen 2-1 på bortebane. Den nederlandske midtstopperen Virgil van Dijk headet mer eller mindre på åpent mål, men ballen gikk rett i fleisen på Johansen, som uheldigvis sto på streken og hindret scoring. Den situasjonen vil nok oppnå noen klikk på YouTube i dagene som kommer.

Samme Johansen hadde et finfint scoringsforsøk 27 minutter ut i 2. omgang, men dessverre mistet han kontrollen på ballen like før han skulle avslutte raidet sitt inne i motstanderens 16-meter.

Like etterpå ble for øvrig sist helgs tomålsscorer Jo Inge Berget byttet ut.

– Et godt resultat, men vi er litt skuffet over at vi ikke vant, for vi hadde nok sjanser til å gjøre det, sier Celtic-keeper Craig Gordon.

– Vi visste at de er et solid lag defensivt. De spilte slik vi forventet at de ville spille, fortsetter han.

– Det gikk ok for min del. Jeg hadde et par redninger, men det blir det alltid i en bortekamp. Jeg vil bare spille så mange kamper jeg kan, og gjøre mitt beste, så får andre vurdere hvor godt jeg spiller.

Favoritter

Celtic var det beste laget i Slovenia og kunne fort ha vunnet, selv om Maribor kom seg høyere opp på banen etter hvert som kampen skred fram. Celtic fikk vist nok til at klubben er favoritt til å avansere.

Det vil smake godt for et Celtic, som er heldig med at de fortsatt er med i turneringen. I forrige kvalifiseringsrunde tapte skottene totalt 1-6 for Henning Bergs Legia Warszawa, men Legia ble straffet og degradert til europaligaen for å ha benyttet en spiller som ikke var spilleberettiget. Da fikk Celtic en ny sjanse.

Returoppgjøret på Celtic Park spilles kommende tirsdag.

Et gruppespill i mesterligaen vil være en fin grunnmur å jobbe videre på.

Uavgjort for Aalborg

Seriemester AaB hadde alle sjanser til å sikre dansk deltakelse i mesterligaen, men det blir vanskelig etter 1-1 hjemme mot kypriotiske APOEL Nikosia.

Hjemmelaget tok en tidlig ledelse da Nicolaj Thomsen møtte et innlegg fra Patrick Kristensen og dundret ballen i mål etter et drøyt kvarter. AaB fortsatte å dominere kampen og skape sjanser, men greide ikke å utnytt dem.

I stedet utlignet APOEL på sin første sjanse i kampen. Brasilianske Vinicius omsatte den i scoring.

AaB skrek på straffespark da Kasper Risgård ble felt, men ble ikke hørt av dommeren. Mot slutten fikk Thomsen en kjempesjanse til å sikre seieren, men han misset alene foran mål.

Det danske laget må satse på å gjenta bragden fra forrige runde, da AaB gikk videre takket være 2-0-seier over Dinamo Zagreb i Kroatia.

Lite hjemmejubel

Ståle Solbakkens FC København ligger dårlig an etter 2-3-tap hjemme mot Leverkusen, mens Åge Hareides Malmö kanskje ligger best an til å sikre nordisk deltakelse i mesterligaen, med 1-2 å hente inn hjemme mot Salzburg.

Det var for øvrig ingen god dag for hjemmelagene i onsdagens mesterligakvalifisering, med to 0-1-tap og tre 1-1-kamper.

Størst grunn til å juble har Porto (1-0 borte mot Lille) og Zenit St. Petersburg (1-0 borte mot Standard Liège). Ronny Deilas Celtic (uavgjort mot Maribor) har i likhet med BATE Borisov (uavgjort mot Slovan Bratislava) og APOEL et godt utgangspunkt for å sikre mesterligaplass på hjemmebane.(©NTB)