Det var knalltøff konkurranse fra naboen City som fikk Manchester United-manageren til å handle. 14 år gammel kunne Giggs skrive lærlingkontrakt. For en sier ikke nei til Alex Ferguson når han stormer inn døren.

Karriere uten make

Siden har United-manageren beskyttet, foredlet og veiledet Giggs gjennom en karriere uten make i klubben. Også i disse dager da det har stormet mer rundt privatlivet til Ryan Giggs enn noen gang tidligere. Det har vært mer enn en mild bris tidligere også. Men den siste uken har det toppet seg, og Giggs har figurert både på første— og sistesidene i engelske aviser.

Men er det en spiller som sannsynligvis har mental styrke til å komme seg helskinnet gjennom turbulensen, er det Ryan Giggs. Et amorøst forhold til Big Brother-vinneren Imogen Thomas som er blitt omtalt på alle sosiale medier og brettet ut i alle aviser, har sørget for at Giggs har fått den verst tenkelige oppladning foran finalen.

Men Ferguson stoler på Ryan Giggs. Derfor spiller han finalen. Og nr. 11 kan nok en gang bli en nøkkelspiller for United. For 37 år gammel spiller han bedre fotball enn han har gjort på lenge. Og Giggs leverer varene når det trengs.

Slik han har gjort i de fire store oppgjørene de seks siste ukene som har sørget for klubbens 19. ligagull og en plass i mesterligafinalen.

Servitør

I kvartfinalen i mesterligaen mot Chelsea regisserte han vinnermålet til Wayne Rooney. I returoppgjøret sto han bak scoringene til Javier Hernández og Ji Sung Park. Han scoret selv i den første semifinalen mot Schalke 04. I det avgjørende ligaoppgjøret mot Chelsea satte han i gang angrepet som førte til at Hernandez scoret, før han selv serverte innlegget som Nemanja Vidic headet i mål. Alle kampene vant Manchester United.

Med det kan Ryan Giggs se tilbake på 20 mer eller mindre vellykkede sesonger i United-drakten. Siden debuten mot Everton i 1991 har det bare gått en vei for Giggs. Han startet den første hele sesongen som United-spiller med å avgjøre lokaloppgjøret mot Manchester City i sin første kamp fra start.

Siden har han slettet de fleste rekorder og kan se tilbake på 613 ligaoppgjør og 875 kamper for klubben. Alle under Alex Fergusons ledelse. Giggs flyttet fra Cardiff til Swinton utenfor Manchester da han var seks år gammel og spilte for Englands skoleguttelag som ung, men siden foreldrene og besteforeldrene er walisere, valgte han å spille for Wales.

Ryan Giggs sitt fødenavn er Ryan Joseph Wilson, men han tok morens etternavn da foreldrene skilte lag.

Bakoversveis

Siden har Alex Ferguson vært som en slags far for Giggs, som allerede i sin første sesong fikk merke managerens vrede. Giggs hadde latt seg lokke av lagkameraten Lee Sharpe på fest før en kamp. Det fikk Ferguson nyss i, og Giggs ble for første gang introdusert for managerens etter hvert så kjente "hairdryer treatment"- der Ferguson inne i garderoben lar hele sitt skotske temperament gå ut over synderen.

Lojaliteten til klubben har vært som et slags varemerke for Manchester United opp gjennom årene. Det fremste symbolet på det er Ryan Giggs, men også andre sentrale spillere har vært i klubben i en årrekke. Paul Scholes er med sine 17 sesonger i likhet med Giggs blitt en United-legende.

En undersøkelse som startet i 2005 viser at klubbene med den mest stabile spillerstallen oftest vinner titler. Spillerne i dagens United-tropp har i gjennomsnitt vært nesten seks år i klubben etter debuten på A-laget. Barcelona er på tredjeplass på den samme listen, Chelsea på åttende og Manchester City sist av sesongens Premier League-lag.

Det var i Manchester City Ryan Giggs først prøvde seg som pur ung fotballspiller, men Manchester Uniteds dyktige talentspeidere og Alex Fergusons handlekraft sørget for et helt spesielt fotballeventyr. Som ikke er over selv etter kveldens finale. For Ryan Giggs har allerede signert kontrakt for en sesong til på Old Trafford.

I en uke har Ryan Giggs fått juling i mediene. I kveld håper Ferguson at 37-åringen som har spilt 37 kamper så langt i sesongen kan bli jokeren som avgjør mot favorittene fra Barcelona.