Torsdag kveld tok Liverpool seg til sin 12. europacupfinale, da Villarreal ble sendt hjem til Spania med 0-3. Allerede i det de første jubelscenene hadde lagt seg blant de trofaste på Anfield startet imidlertid det som kan bli en fånyttes jakt på billetter til finalen i Basel 18. mai. Liverpool er nemlig bare tildelt 10 236 billetter til finalen.

Til sammenligning har Liverpool 27000 sesongkortholdere, og til ligacupfinalen på Wembley tidligere i år fylte de enkelt kvoten på 32000 billetter.

Supportere reagerer på at Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har lagt finalen til en stadion hvor kapasisten er på bare 35 000. — Det er krystallklart at det ikke vil være nok billetter tilgjengelig til St Jakob Park Stadium i Basel til å tilfredsstille den store etterspørselen. Titusenvis av supportere har vært på hver hjemmekamp denne sesongen, og mange av dem vil bli snytt for finalen, sier Spirit of Shankly i en uttalelse.

Stor kveld for stjernespissen:

Klagde til UEFA

Supportergruppen tok tidligere i sesongen kontakt med UEFA sammen med Football Supporters Federation og supportergrupperinger rundt Tottenham og Manchester United.

I brevet datert 11. mars 2016 skrev supporterne at «vår bekymring er at antallet billetter som blir tilgjengelig for supporterne vil ikke være i nærheten av å tilfredsstille etterspørselen om en av de store engelske klubbene, med en sterk tradisjon for reisende supportere, skulle nå finalen».

De mener det er urettferdig at tilhengere som har fulgt laget gjennom både kvalifiseringskamper, gruppespill og sluttspill ikke får se selve finalen. Supportergrupperingene mener at den mest trofaste, lidenskapelige og dedikerte fansen blir straffet når UEFA legger en finale til et stadion med bare 37500 seter.

I brevet ba derfor supporterne om at flest mulig av billettene blir gjort tilgjengelig for dem, og at minst mulig går til kommersielle samarbeidspartnere og resten av «den generelle fotballfamilien». De ber også om at UEFA revurderer strategien med å legge finalen i Europaligaen til stadioner med under 50000 seter.

I svaret (datert 17. mars) skriver UEFA-lederne Michael Heselschwerdt og Patrick Gaser at de ikke kommer til å gjøre noen endringer i måten billettene til årets finale blir fordelt. De kaller en slik fordeling en hårfin balansegang hvor interessene til en rekke parter må tas med i betraktningen.

De skriver også at erfaringen er at det er en naturlig grense på hvor mange billetter en klubb trenger til en slik finale, og at den er på rundt 9000. Dette fordi det blir en rekke logistikkutfordringer i og med at det er under to uker mellom siste semifinale og selve finalen.

Motstanderen gleder seg:

foto
Liverpool-manager Jürgen Klopp jubler sammen med supporterne etter semifinaleseieren mot Villarreal. Foto: Action Images via Reuters

Rett til å være sinte

— Supporterne har med rette vært sinte over en billettkvote på 10236, skriver Liverpool Echos Andy Kelly.

Han mener billettfordelingen var den eneste svarte skyen som hvilte over Anfield på en ellers stor europeisk kveld for de røde.

Mens Champions League-finalen de siste syv årene er blitt lagt til stadioner med en tilskuerkapasitet fra 61000 til 87600, så er den avgjørende kampen i Europaligaen blitt spilt på arenaer med alt fra 33100 (Torino) til 52300 (Bucuresti).

Jürgen Klopp sa i euforien etter seieren at det kunne komme til å være opp mot 100 000 Liverpool-supportere som dro til å Basel for å være i byen når kampen spilles.

Både klubben og Spirit of Shankly advarer imidlertid supportere uten billett om å dra. Kapasiteten rundt hotell og transport skal allerede være ganske sprengt i byen.

— Det er en veldig fin by med en flott atmosfære. Den ligger også veldig nærme hjemstedet mitt. Dra og nyt det, og vi skal dra og prøve å gjøre vårt aller beste i midten av mai for denne fantastiske klubben og de fantastiske supporterne, var imidlertid budskapet fra en lykkelig Klopp like etter kampen.

Slik var kampen:

foto
Mange av supporterne som var på Anfield torsdag kommer ikke til å få billett til finalen i Basel. Foto: AP

Sturridge skrur av telefonen

Liverpool-spiss Daniel Sturridge sa etter kampen at han like godt kunne skru av mobiltelefonen i tiden fremover. Han regner med at etterspørselen etter billetter kommer til å bli enorm.

— Jeg må gjøre det rette og tenke på familien først, sa målscoreren da han ble spurt om hvem som kan vente seg å få noen av billettene han får i hendene.

BT Sports ekspert, tidligere Liverpool-spiller Michael Owen, mener at vi de siste månedene virkelig har fått se hva Klopp kan bety for Liverpool.

— Det er et så høyt energinivå i det presset vi visste Klopp ville ta med seg. Men han gjør spillerne bedre i tillegg. Se på Adam Lallana, Simon Mignolet og Dejan Lovren. Det er spesielle tider som kommer for Liverpool. Det virker som de er uslåelige her (Anfield). Det er i ferd med å bli et fort, sa Owen ifølge BBC.