— Erik Huseklepp kommer til å prege eliteserien dersom han holder seg frisk, og han vil utvilsomt styrke Brann og øke klubbens inntekter på egen hånd, sier NRKs Karl-Petter Løken.

Flere fotballprofiler har vendt tilbake til norsk fotball denne sommeren, mange av dem etter å ha tilbrakt mer tid på plastseter under pleksiglass enn på gress. BT har bedt fire fotballeksperter vurdere hvilken norsk klubb som har fått den beste forsterkningen. Bare i løpet av sommeren har karer som Erik Huseklepp, El-Hadji Makhtar Thiouné, Tore Reginiussen, Bjørn Helge Riise, Thorstein Helstad, Abdissalem Ibrahim og Mikkel Diskerud valgt å returnere til norsk eliteserie.

Dette er en realitetsorientering for norsk fotball. Disse er profiler som delvis har dominert i norsk liga, og gjort seg «for gode» for den, men som har møtt betongveggen i andre ligaer , sier Lars Tjærnås, ekspert for blant andre Aftenposten og BT.

Han er ikke i tvil om hvem som er det største varpet:

Huseklepp har kommet hjem, ikke bare kommet hjem til Norge. Han vil ved siden av å påvirke positivt sportslig også generere inntekter, og skape en voldsom entusiasme. Han bør passe perfekt rundt og sammen med Ojo .

- Sultefôret

TV 2s Petter Myhre tror alle de hjemvendte sønnene har potensial til å prege eliteserien.

— Fellesnevneren for disse spillerne er at de er hentet for å utfylle roller i lagene hvor klubbene har et stort behov, og ikke fordi de har et navn. Riise, Helstad, Huseklepp og Thiouné er sultefôret etter å spille fotball, har masse erfaring og vil være premissleverandører på og utenfor banen.

Thorstein Helstad har fått fansens hjerter til å banke fortere begge gangene han har vært i Brann, men comebacket i Lillestrøm trenger ikke nødvendigvis slå til, skal vi tro ekspertene. Nå er Helstad 35 år, og har bak seg franske proffår med varierende sportslig tillit.

Jeg er veldig usikker på om Helstad har noe å tilføre i en alder av 35 år. Han er avhengig av å lykkes omtrent umiddelbart, det vil si å score mål, for å få en plass i startoppstillingen , mener Løken.

Tjærnås mener Helstad vil merke at han knapt har spilt fotball på et år.

— Han har erfaring og kvaliteter. Men spissplassen er den mest marginale av alle posisjoner, og i motsetning til Huseklepp skal han også fysiologisk begynne å merke alder på kroppen rent eksplosivt.

- Verre for Helstad

Tidligere Brann-trener Teitur Thordarson arbeider nå som ekspert for TV 2. Islendingen kjenner Helstad godt fra hamarsingens første periode i Brann. Thordarson har dessuten selv returnert til en svakere liga (Allsvenskan) etter å ha spilt i Frankrike.

— Alle disse spillerne er mange viktige erfaringer rikere. Men jeg merket selv at det var tøft å motivere seg for å spille i Sverige etter å ha spilt ute i mange år. Dette er verre for en spiller som Thorstein enn for Erik, som er mange år yngre, analyserer den tidligere Vancouver-treneren.

Også han tror Huseklepp er den av spillerne som i størst grad kommer til å prege eliteserien på ny.

Huseklepp er en spiller jeg har sans for, altså. Fart, teknikk, unorske egenskaper. Han kan fort bli aktuell for Europa igjen , tror Thordarson.

Da Drillos landslag og Eggens Rosenborg sjokkerte fotballverdenen på 90-tallet, var flere av landslagsspillerne å finne i storklubber i Europa. I dag er Salzburg mer aktuelt enn London for Norges største talenter.

— Det er sjelden én enkelt årsak til at spillere ikke lykkes i utlandet, men det er ikke til å legge skjul på at de spillerne som dro til utlandet for 10-15 år siden, var kvalitetsmessig nærmere spillerne i europeiske ligaer enn dagens norske spillere, mener Myhre.

Karl-Petter Løken har konstatert akkurat det samme.

— Kvaliteten på flere av de norske spillerne som drar ut, er ikke god nok. Det er viktig ikke å bli for ivrig når det gjelder valg av klubb, men være realistisk på egne vegne. Jeg tror eksempelvis det valget som Valon Berisha og Håvard Nielsen (Salzburg) har gjort er veldig fornuftig.