52-åringen overtok som trener da Dusan Poloz fikk sparken i slutten av februar og sikret et viktig poeng borte mot Skrim Kongsberg. I dag spiller Molde borte mot Tertnes mens Nordstrand møter Vipers Kristiansand hjemme.

Nå ligger Nordstrand på kvalikplass, ett poeng foran Molde. Lagene møtes i Idrettens Hus i siste runde neste onsdag.

– Min jobb er å forberede jentene slik at de takler de kan oppleve mot Nordstrand. Kanskje er det 20-20 ett minutt før slutt og så får Anniken Obaidli frimerke. Da skal alle vite akkurat hva de skal gjøre, illustrerer Gautestad

Bruker alle triksene i boka

Veteranen har tatt mange små grep etter at han kom til Molde. Det første han innførte var obligatorisk håndhilsing for alle før og etter hver trening.

– Klubben er i en vanskelig situasjon, da er det viktig å bry seg om hverandre. Vi må løfte det sosiale samholdet og ikke forsvinne i en mental tåke der frykten blir for stor, sier han.

Før kampen mot Nordstrand kommer hver spiller til å få utdelt en lapp med en spesielt viktig oppgave på banen. Den skal ligge i lomma på treningsjakka.

Og den neste uka vil treneren spille høy musikk over anlegget på trening i Idrettens Hus.

– Det kan koke hvis kampen mot Nordstrand blir avgjørende. Derfor må vi kunne kommunisere selv om det er stor støy i hallen. Det blir nok mye AC/DC på full guffe. Jeg har gjort dette med suksess tidligere, spesielt før bortekamper i europacupen.

Skritteller

Han mener det unge Molde-laget har kommet langt på kort tid, men ser også rom for mange forbedringer.

– Fysisk er det mer å hente og jeg vil at jentene skal være aktive i hverdagen. Alle har fått utdelt skritteller. Jeg vil at de skal gå minst 15.000 skritt hver dag, i tillegg til treningene.

– Vi har også snakket om hva som er i kjøleskapet og innført havregrøt til frokost. Det er to ting som er viktigere enn trening; det er kosthold og søvn. Der har spillerne helt sikkert den del å gå på, mener treneren.

Han bruker også mye tid på å «jakte godfølelsen». Han forteller spillerne at det «bare er en håndballkamp» de skal spille, for å ufarliggjøre situasjonen. Gautestad vil bygge opp selvtilliten og samtidig kontrollere tenningsnivået, slik at spillerne har kontroll på følelsene og temperamentet når alt skal avgjøres.

– Det er en kamp mot tida. Både de unge jentene og de etablerte spillerne må rekke å bli gode nok til kampen mot Nordstrand, og dermed de to kvalifiseringskampene som kommer etterpå.

Landslagskeeper

Gautestad har lang fartstid i norsk håndball. Som aktiv keeper spilte han 30 landskamper for Norge. Som trener har han de siste 20 årene vært assistent på herrelandslaget og ledet en rekke norske klubber samt danske Aalborg.

Han har utviklet toppspillere som Nora Mørk, Anja Edin og Heidi Løke. Gautestad har også en sønn med Løke, som tidligere var hans samboer.

– Jeg spilte selv mot Olav Henning (Vatne) og var trener for Stian (Vatne) både på landslaget og i Stavanger. Og så hentet jeg «Krummy» Halldorsson fra Molde til Herkules for tjue år siden, sier han med et smil.

Leif Gautestad er full av beundring for arbeidet Molde HK har gjort de siste årene.

– Klubben har hatt en fantastisk reise fordi de har utviklet noen årganger med svært talentfulle spillere. Men etter to opprykk på to år fikk de eliteserien midt i trynet. Norge er tross alt ledende i verden i denne idretten. Det er en stor utfordring å mestre nivået i Grundig-ligaen, de fleste klarer det ikke, sier han.

– Kan ta medalje

Han mener forutsetningene for mer suksess er til stede dersom klubben klarer å utvikle både organisasjonen, laget og økonomien videre.

– De tre-fire ildsjelene som driver elitesatsinga nå må bli til åtte eller tolv. De beste lokale spillerne må bli i Molde og de riktige forsterkningene må hentes. Fasilitetene må bedres med ny kamparena. Hvis budsjettet dobles fra fem til ti millioner kroner på sikt, kan MHK bli et topplag i Norge. Da har klubben alle muligheter til å kjempe om medaljer og dermed spille i Europa, sier Gautestad.

Han tok selv Arendals herrelag fra 2. divisjon til toppen av eliteserien og ut i europacupen.

Støtter Obaidli

Han slår fast at signeringa av søstrene Anniken, Mona og Sherin Obaidli de neste sesongene blir en avgjørende brikke for MHKs videre satsing.

Og han tror slett ikke det trenger å ødelegge Annikens muligheter for landslagsplass.

– Hvis jeg var landslagstrener hadde jeg kanskje sagt at hun burde gå til en større klubb, men hun viser et stort hjerte for klubben sin med dette valget. Hvis MHK etablerer seg i eliteserien kan Anniken like gjerne utvikle seg til en internasjonal spiller her. Det handler mest om at hun trener nok, er skadefri og får en dyktig trener. Da kan dette være et smart trekk av henne, framfor å sitte på benken i Larvik eller i utlandet, sier Gautestad.

Men aller først må MHK unngå nedrykk og sikre kvalifisering mot et lag fra 1. divisjon. Det er de tre kampene Leif Gautestad så inderlig vil vinne før han 1. mai begynner som trener og klubbutvikler for Ålgård i 2. divisjon.