Manchester United hadde ikke tapt en kamp 2. juledag siden 1978 før møtet med Newcastle. Ti strake seirer på fotballens festdag var statistikken.

Den statistikken holdt seg etter at Louis van Gaals lag vant 3-1. Med elleve seirer på rad i den tradisjonsrike runden, tangerte United fredag Aston Villas rekord fra 1905. – Vi dominerte kampen i 90 minutter, og jeg er veldig fornøyd. Vi gjør framskritt i hver eneste kamp, sa United-manager Louis van Gaal etter seieren.

Wayne Rooney sendte hjemmelaget opp i 1-0 etter 23 minutters spill. Og la på til 2-0 13 minutter senere. Robin van Persie satte inn 3-0 i 2. omgang, og da var det i realiteten over.

Newcastle reduserte én gang, men den store dramatikken ble det aldri.

Lot spillerne lade opp hjemme

Manchester United-manager Louis van Gaal ga spillerne en rolig oppladning til 2. juledagsoppgjøret. Han lot nemlig spillerne være hjemme med sine familier og feire jul.

— De har det bedre hjemme, begrunnet nederlenderen den vurderingen.

Wayne Rooney takker Radamel Falcao for den målgivende pasningen på Manchester Uniteds 1-0-scoring. Foto: NTB Scanpix

Mulig de har det bedre hjemme, for på treningsfeltet har den ene etter den andre pådratt seg skader denne sesongen. Offensivt mønstret Van Gaal en skremmende god rekke mot Newcastle — på papiret: Rooney, Mata, Van Persie og Falcao var alle på banen fra start. Men bakover er det fortsatt tynt grunnet skadeproblemene.Åpningen på Old Trafford var frisk. Begge lag ga gass fra start, og det bølget frem og tilbake. Begge lag spilte seg til ålreite muligheter det første kvarteret.

Juan Mata hektet Newcastles Yoan Gouffran etter et kvarter spilt. TV-bildene viser at det neppe var med vilje, men det skjedde innenfor boksen, og trolig ble gjestens snytt for straffe i den situasjonen.

Rooney x 2

David de Gea har vært Manchester Uniteds beste spiller denne sesongen. Etter 20 minutter fikk han luftet seg for første gang denne ettermiddagen. Skuddet fra Daryl Janmaat var godt og hardt, men De Gea fikk slått til corner.

Så fikk de offensive spillerne til hjemmelaget det til å stemme. Waynr Rooney, for anledningen i en sentral midtbanerolle, startet et angrep. Han ga fra seg ballen til Juan Mata. Spanjolen løftet inn i feltet til Falcao. Som skliende serverte ballen på direkten til kaptein Rooney, som trillet inn 1-0 i åpent mål.

Wayne Rooney bredsider her inn 2-0 til Manchester United etter pasning fra Juan Mata. Foto: NTB Scanpix

En vakker scoring fra Manchester United etter halvspilt 1. omgang.Og Rooney ville ha mer. 13 minutter etter sin første kom den andre. Igjen var Juan mata sentral. Førende på tvers slapp han ballen akkurat i tide til sin kaptein. Som med innsiden av foten bredisdet ballen helt borte ved stolpen og plutselig sto det 2-0. Hjemmelaget hadde et godt grep om kampen, selv om spillerne til Alan Pardew ved et par anledninger viste seg skarpe på kontringer. Likevel ingenting å si på at hjemmelaget gikk i garderoben med to måls ledelse.

Van Gaal åpner for mer midtbanemoro

Wayne Rooney var god for hjemmelaget. Han har vikariert på midtbanen flere ganger. Mot Newcastle utgjorde Falcao og Van Persie spissduoen, mens Rooney lå lengre tilbake. Det så ikke ut til å legge noen demper på moroa.

– Jeg bruker ham som offensiv midtbanespiller for tiden. Han scoret to og hadde en målgivende. Hva mer kan jeg kreve? sa van Gaal etter kampen.

Robin van Persie takket for pasningen fra Wayne Rooney med å nikke inn 3-0-ledelse til hjemmelaget. Foto: NTB Scanpix

Syv minutter pause var Rooney der igjen. Men denne gang som servitør. Med en utsøkt pasning fant han Robin van Persie. Nederlenderen bukket ballen elegant ned i hjørnet og sendte hjemmefansen opp fra stolsetene for tredje gang.Dette var Van Persies 8. mål denne sesongen.

Straffe og redusering

Ayoze Pérez var god for gjestene, og var også svært nær ved å redusere med drøyt ti minutter igjen å spille. Men David de Gea fikk avverget.

Rett før slutt fikk gjestene straffe. Papiss Cissé satte den utagbart opp i krysset bak Manchester Uniteds keeper. Dermed fikk bortelaget reduseringen sin.

Men Manchester United hadde full kontroll på matchen utover i 2. omgang, og Newcastle hadde ikke mye å by på. Dermed kunne United ligge mer tilbake og kontrollere og spare på kreftene. For juleprogrammet i Premier League er tett og tøft, og allerede søndag er det ny runde.

Manchester United møter Tottenham borte søndag, mens Newcastle får besøk av Everton.

Hjemmefansen fikk også se at høyreback Rafael gjorde comeback etter et lengre skadeavbrekk. Det er gode nyheter for Louis van Gaal & co. Som holder fast ved sin 3. plass på tabellen.

Di Maria skadet

Det er uvisst om Manchester United-stjernen Angel Di Maria kan spille bortekampen mot Tottenham søndag.

Argentineren måtte stå over Uniteds 3-1-seier hjemme mot Newcastle 2. juledag. Ifølge storklubben pådro han seg en skade under siste treningsøkt før det tettpakkede juleprogrammet.

– Vi får vente og se hva undersøkelsene viser. Det er litt utrolig (at han ble skadd), for han gjorde alt veldig bra, sa United-manager Louis van Gaal etter fredagens seier.

Di Maria var opprinnelig tilbake etter en strekkskade da Manchester United spilte mot Aston Villa sist helg.

United har vært sterkt skadeplaget hittil i sesongen. I tillegg til Di Maria gikk Ander Herrera, Marcos Rojo, Marouane Fellaini, Luke Shaw og Daley Blind glipp av Newcastle-kampen på grunn av skader.

– Innen to uker bør vi ha manage spillere tilbake, mener van Gaal.

Manchester United ligger på tredjeplass i Premier League, ti poeng bak serieleder Chelsea.

Arsenal – Queens Park Rangers 2-1 (1-0)

Mål: 1-0 Alexis Sánchez (37), 2-0 Tomas Rosicky (65), 2-1 Charlie Austin (str. 79).

59.947 tilskuere.

Rødt kort: Olivier Giroud (53), Arsenal.

Burnley – Liverpool 0-1 (0-0)

Mål: 0-1 Raheem Sterling (62).

19.000 tilskuere.

Chelsea – West Ham 2-0 (1-0)

Mål: 1-0 John Terry (31), 2-0 Diego Costa (62).

41.589 tilskuere.

Crystal Palace – Southampton 1-3 (0-1)

Mål: 0-1 Sadio Mané (17), 0-2 Ryan Bertrand (48), 0-3 Toby Alderweireld (53), 1-3 Scott Dann (86).

24.000 tilskuere.

Brede Hangeland var ubenyttet reserve for Crystal Palace.

Everton – Stoke 0-1 (0-1)

Mål: 0-1 Bojan Krkic (str. 38).

39.166 tilskuere.

Leicester – Tottenham 1-2 (0-1)

Mål: 0-1 Harry Kane (1), 1-1 Leonardo Ulloa (48), 1-2 Christian Eriksen (71).

31.870 tilskuere.

Manchester U. – Newcastle 3-1 (2-0)

Mål: 1-0 Wayne Rooney (23), 2-0 Rooney (36), 3-0 Robin van Persie (53), 3-1 Papiss Cissé (str. 87).

75.318 tilskuere.

Sunderland – Hull 1-3 (1-1)

Mål: 0-1 Adam Johnson (1), 1-1 Gastón Ramírez (32), 1-2 James Chester (51), 1-3 Nikica Jelavic (90).

44.817 tilskuere.

Swansea – Aston Villa 1-0 (1-0)

Mål: 1-0 Gylfi Sigurdsson (13).

20.683 tilskuere.

West Bromwich – Manchester C. 1-3 (0-3)

Mål: 0-1 Fernando (8), 0-2 Yaya Touré (str. 13), 0-3 David Silva (34), 1-3 Brown Ideye (87).