ZÜRICH: Den overfylte resepsjonshallen på det mer enn anstendige femstjerneshotellet Kamerha Grand Hotel syder av forventning.

Aftenpostens reporter Odd Inge Aas er på plass i Zurich.

Det mangehodede medietrollet kaster seg med alle sine kameraer og mikrofoner over det som kommer av europeiske fotballedere.En etter en forsvinner de inn i en mølje av journalister og spørsmål i kjølvannet av massearrestasjonen av FIFA-topper dagen i forveien.

I korridorene går selv høytstående UEFA-representanter og spekulerer i hva som vil skje.

De aner ikke.

UEFA har truet med boikott. Vil de kreve presidentvalget utsatt?

FIFA-kongressen 2015 er det perfekte plottet for Hollywood, men det blir en ganske annen film enn glansbildet FIFA brukte 160 millioner kroner på å få spilt inn om seg selv.

VIDEO: Blatters tale på åpningsseremonien til FIFA-kongressen

Platini ba Blatter om å trekke seg

Da UEFA-sjef Michel Platini entrer plattformen til pressekonferansen er nyheten allerede ute.

Franskmannen har brukt formiddagen ansikt til ansikt med Sepp Blatter, og bedt 79-åringen trekke seg fra dagens presidentvalg.

— Det er ikke lett å si til en venn at han må tre til siden, men det har vært for mange skandaler. FIFA fortjener ikke slikt. Jeg tror folk har fått nok og at det blir mange endringer. Jeg ber alle som skal stemme å gi sin støtte til prins Ali, fortalte den tidligere storspilleren.

Blatter takket nei til Platinis anmodning. Det ble for sent å gå av nå, like før kongressen, mente han.

— Målet hans er å gjennomføre kongressen og få folk til å snakke for seg. Om han vinner kommer han til å si «se på demokratiet. Vi må lytte til demokratiet», sier Platini.

Stor europeisk støtte til prins Ali

Prins Ali bin Hussein.

Tirsdag kveld trodde de fleste han var sjanseløs på å utfordre den slu taktikeren Sepp Blatter. Norge og andre europeiske land var ikke villige til å gå ut med sin støtte. De avventet og holdt døren på gløtt for Blatter.

Da FBI og den sveitsiske statsadvokaten sørget for at syv FIFA-topper ble dratt fra hotellet til kasjotten i Zürich snudde imidlertid det meste. Prins Ali kunne prøvd i månedsvis, bedre innslag i egen valgkamp ville han aldri klart å regissere selv.

— Før arrestasjonene trodde jeg ikke at det var mulig å felle Blatter. Nå tror jeg det er mulig, sier Platini.

Diego Maradona (t.h) har sin favoritt i FIFAs visepresident, Jordans prins Ali bin al-Hussein. Her sammen med sønnen Abdullah og kona prinsesse Reem. Foto: NTB Scanpix

Han regner med at minst 45 av de 53 europeiske forbundene støtter prinsen i dagens valg.

Militær bakgrunn

Det sies at slektstreet hans har en rett linje tilbake til profeten Muhammed. Moren døde i en helikopterulykke da gutten bare var to år gammel.

I februar dro prinsen rett fra et FIFA-møte til hjemlandet for å møte familien til Moaz al-Kasabeh, den jordanske militærpiloten som ble torturert og drept av IS.

Møtet ble ekstra sterkt for prinsen som selv har militærbakgrunn, det var han selv som satte vingene på al-Kasabehs uniform da han gikk ut av flyskolen.

Fotballverden spør seg nå om han er i stand til å ta knekken på korrupsjonskulturen som har blomstret i FIFA.

— Vi kan ikke fortsette med alle krisene i FIFA. Det har pågått for lenge, sier han etter massearrestasjonene av fotballederne onsdag.

Vil reformere FIFA

Selv har han lovet å sitte som president kun en periode om han blir valgt. Håpet er at han dermed skal være fri til å ta de tøffe og upopulære valgene FIFA trenger for å komme seg videre.

Han har lovet å gjøre organisasjonen mer gjennomsiktig, og han vil offentliggjøre hele den omstridte Garcia-rapporten, som er en gjennomgang av VM-tildelingene til Russland og Qatar.

Dessuten:

— Han er ung ambisiøs og kan gjøre det bra. Han trenger ikke penger, han er prins, spøkte Platini i går.

Tanken om en president man ikke kan bestikke virker forlokkende på mange.

Fikk Norges støtte

Presidenten i Norges Fotballforbund virket svært fornøyd da han kunne fortelle at Norge stiller seg bak jordanerens kandidatur. Han var imponert over talen prinsen holdt på møtet til de europeiske lederne.

— Jeg er veldig trygg på at dette er en god løsning. Vi kjenner han forholdsvis godt, for vi har mange prosjekter i Jordan sammen med det nasjonale forbundet. De siste månedene har vi møtt ham tre-fire ganger, sier Hallén.

For Norge har det vært viktig at de europeiske landene ikke ender opp i et sololøp og i ordkrig med resten av fotballverden.

Nå håper Hallén at det er samlet bred nok støtte til prins Ali.

— Han har faktisk jevn støtte over hele verden, og det er grunnen til at jeg tror det kan gå, sier Hallén, som innrømmer at det blir tungt om Sepp Blatter får fire nye år som president.

Blatter selv brukte ettermiddagen torsdag til å utnevne seg selv som mannen som er best egnet til å rydde opp i FIFA-kaoset.

Mange mener han har fått nok sjanser allerede.