Petter Rønningen (74) frykter ikke budsjettsprekk for et Oslo-OL når Veritas nå skal gå prosjektet i sømmene.

Rønningen satt i ledelsen for Tromsøs OL-prosjekt i fire måneder fram til prosessen ble stemt ned av idretten i september 2008. Nå er han personlig rådgiver for Oslo-OL-direktør Eli Grimsby.

— Jeg besitter en kompetanse på dette feltet som det ville være rart dersom ikke ble benyttet i Norge, sier Rønningen om å jobbe for et nytt OL-prosjekt få år etter drømmen om et OL i Tromsø brast.

Tror budsjettet holder

Da Tromsø-OL i sin tid ble skrinlagt var en rapport fra Veritas om kostnadsnivået knusende for planen. Samme selskap skal nå kvalitetssjekke budsjettet til Oslo-OL for regjeringen.

Rønningen tror ikke det vil avdekkes store avvik.

— Jeg har inntrykk av at det er gjort et solid arbeid i den organisasjonen som har jobbet så langt, sier han.

Rønningen var i sin tid leder for Lillehammer-OL. Budsjettene og de endelige kostnadene der har vært et tema denne uken.

— Når det gjaldt Lillehammer så hevder dere i media at det var en stor budsjettsprekk. Vi som jobbet med det ser på det, så ble det av Stortinget i 1992 godkjent et budsjett på 7 milliarder 1992-kroner, som vi holdt oss innenfor. Mens søkerkomiteen hadde et budsjett om 1,7 milliarder, sier han.

— I den fasen Oslo-OL er i nå er det vel mer relevant å sammenligne med søkerkomiteens budsjett for Lillehammer-OL, enn et budsjett to år før mesterskapet?

— Det får dere vurdere. Jeg har ingen kommentar til det. Jeg gjentar at de som har jobbet så langt har bra kvalitet på det arbeidet, sier Rønningen.

OL positivt uansett

Med erfaringene fra Lillehammer-OL mener rådgiveren at et OL vil være positivt uansett.

— Jeg synes det er mye positivt med olympiske leker. Med tanke på det vi opplevde på Lillehammer så har jeg hatt anledning til å se hva OL betyr som impuls og for utvikling på mange områder. Da mener jeg også at et OL nå enten det er her eller der er positivt, sier Petter Rønningen.

— Hvorfor tenker du at det ikke ble noe av Tromsø-OL?

— Det var i hovedsak fordi at kvalitetssikringen viste at det ble større kostnader enn det man hadde sett for seg. Det andre var at idretten tydeligvis ikke ønsket et OL i Tromsø. At det ville vært bra for Tromsø og hele Nord-Norge er det ingen tvil om.

Den kvalitetskontrollen tror Rønningen at Oslo-OL kan overleve.

— Et eller annet sted i prosessen må det settes inn en kvalitetskontroll på forutsetninger og økonomi. Det er helt vanlig. Jeg blir overrasket om ikke det budsjettet som foreligger nå vil holde rimelig mål.