OSLO: – Nå skal det feires med en bedre middag, sier Per Mathisen, leder i Lillestrøm SK.

Klubben skal i samarbeid med Skedsmo kommune nå prøve å realisere drømmen om et fotball-EM i Norge.

I går offentliggjorde Norges Fotballforbund at Oslo, Lillestrøm, Trondheim og Stavanger blir de fire norske byene som får arrangere fotball-EM i 2016 – hvis UEFA gir mesterskapet til Norge og Sverige. Søknadene fra Bergen og Bodø ble derfor vraket, men det brydde ikke ordføreren i Skedsmo kommune seg noe om. Hun var bare glad på kommunens og Lillestrøms vegne.

– Det kan ikke bli bedre enn dette, sier en strålende fornøyd Anita Orlund til Aftenposten.

– Men vi er fullstendig klar over at det er nå den virkelige jobben begynner, legger hun til.

Les også:

Søknaden til UEFA skal sendes i februar 2010 – frem til da må de fire utvalgte byene, i samarbeid med NFF, jobbe frem en søknad som vil overgå Italia, Frankrike og Tyrkia – de tre konkurrentene til EM i 2016. ## Grave opp Åråsen

Den største delen av jobben for folket i Lillestrøms EM-komité blir å finne en plass til et stadion som skal huse 40 000 tilskuere, samt finansieringen av denne.

– En del av finansieringen baseres på statsstøtte. Samtidig så eier jo vi i LSK Åråsen stadion, og planen er å kunne utvikle et større næringsliv der, som vi kan tjene penger på, sier Per Mathisen til Aftenposten.

I praksis kan det bety at den ærverdige stadion vil bli solgt for å skaffe til veie penger til en ny storstue for kanarifuglene, og et eventuelt europamesterskap.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MYE ARBEID: – En del av finansieringen baseres på statsstøtte. Samtidig så eier jo vi i LSK Åråsen stadion, og planen er å kunne utvikle et større næringsliv der, som vi kan tjene penger på, sier Per Mathisen til Aftenposten. (Foto: Scanpix)

Klubben eier nå 75 prosent av Åråsen stadion, etter at klubben tidligere i år solgte 25 prosent av stadionaksjene sine til Lillestrømbanken Eiendom AS. Klubben fikk da inn 9 millioner kroner.

Les også:

– I hovedsak så ønsker vi i tilfelle å leie ut, men det kan være aktuelt å selge hvis det realiserer mer penger, sier Mathisen.

Får Norge et fotball-EM er det derfor meget stor sannsynlighet for at det som nå er grønt gress på Åråsen, vil bli gravd opp og bygget næringslivslokaler på.

Billigste alternativ

Pr. dags dato finnes det tre aktuelle områder å bygge et stadionanlegg på i Lillestrøm og Skedsmo kommune. Alternative beliggenheter er enten ved Måsen, som ligger i enden på flystripen til Kjeller flyplass, Vigernes eller ved Norges Varemesse.

– Vi skal ha en byggeklar tomt til 2012 og pr. dags dato kan det bli hvem som helst av de tre aktuelle. Det er jobben med å finne ut hvem av dem det blir som starter nå, sier Mathisen.

Hvis Norge og Sverige ikke når frem med EM-søknaden hos UEFA, ønsker LSK uansett å bygge et nytt stadion, da med kapasitet på 20 000. – Planene for et nytt stadion ligger allerede der. Samtidig så er det inne reguleringer både for dobbeltspor mellom Oslo og Lillestrøm og 10 000 nye overnattingsplasser, så dette kommer ikke til å koste så veldig mye ekstra for oss som kommune. Vi skal bare ha det moro og være med på planleggingen, sier ordfører Orlund.

Bodø og Bergen vraket

Etter flere timers møtevirksomhet i går, kom altså NFF frem til at Oslo, Lillestrøm, Trondheim og Stavanger var de fire best kvalifiserte byene for et EM i Norge.

– Vi har valgt de fire byene som vi tror gir oss størst mulighet til å vinne gjennom i UEFAs vurdering av hvem som skal få arrangere EM i 2016, sier president i Norges fotballforbund, Sondre Kåfjord.

Bergen ble vraket på grunn av usikkerheten rundt å få et stadion, med kapasitet på 30 000, ferdigstilt til 2014. Bodø røk i hovedsak på for dårlig overnattings— og transportmuligheter.

– Jeg skjønner skuffelsen i Bergen og Bodø, men vi har et ansvar både overfor oss selv og svenskene om å levere de byene som vi tror tilfredsstiller kravene til UEFA best, sier Kåfjord.