BRAGA: Finter. Driblinger. Dragninger. En naturlig selvtillit han ikke ser noen grunn til å skjule ute på banen. Det er noe forfriskende unorsk over 19-åringens landslagsinntreden denne uken.

For ett år siden avsluttet han et tre år langt mareritt på Manchester Citys akademi. De 12 siste månedene har vært en eneste stor opptur.

— Jeg gjorde et valg da jeg dro fra City til West Ham, det er en klubb som har satset på meg og virkelig gitt meg de beste utviklingsvilkårene. Jeg tror ikke jeg kunne fått en bedre klubb, sier han til Aftenposten på hotellet i Braga hvor de norske spillerne har bodd siden onsdag.

Plassen i Per-Mathias Høgmos tropp fikk han i siste liten da kaptein Per Ciljan Skjelbred måtte melde forfall. Tenåringen som dro fra Haugesund til England allerede som 14-åring er klar for å gripe sjansen med begge hender.

Martin Samuelsen har vært på utlån hos Peterborough i League One (nivå tre) denne sesongen. Foto: Reuters

Det er i den blå drakten til Peterborough han har markert seg på utlån siden slutten av november i fjor. Tredje nivå i England er kjent for et sted hvor gutter raskt lærer seg å bli menn, hvor de sugende taklingene kommer hyppigere enn de blendende tekniske øyeblikkene.

Fansen sang om Bieber

Den lange, litt hengslete tenåringene som fikk West Ham-fansen til å synge «Det er bare én Justin Bieber» på grunn av den slående likheten med popstjernefenomenet, har nytt det å bli kastet til ulvene.

— Det var egentlig bare gøy, en morsom opplevelse og mange kamper jeg ikke var vant til fra U21-fotballen. Jeg spilte vel opp mot 20 kamper, og det var bare i et par kamper hvor jeg ikke ble truet med at noen skulle brekke beinene mine, så ille var det. Det var en opplevelse, sier han og smiler gutteaktig.

Å legge seg ned og syte og klage har han bestemt seg for at ikke skal være et alternativ.

— Min innstilling er at du kan sparke meg så mye du vil, men jeg kommer meg alltid opp igjen.

Shearer-skryt

Samuelsen fikk sist sommer spille to kamper i kvalifiseringen til Europaligaen for West Ham, og han imponerte også i flere treningskamper for A-laget. I starten av januar scoret han et fantastisk mål for Peterborough mot Sheffield United. Fra starten ute ved sidelinjen dro han seg forbi en rekke United-forsvarere, før han satt ballen sikkert i mål over keeper.

Mange fikk virkelig opp øynene for dribleren da Premier League-laget West Bromwich måtte helt til straffesparkkonkurranse i FA Cup-kampen for å tukte Peterborough. «En stjerne ble født på Bramall Lane i går. Martin Samuelsen er navnet», skrev lokalavisen Peterborough Telegraph.

«Han har vært en av showets stjerner. Måten han spiller på, venstrefoten, høyrefoten, 18 år gammel. Det ser ut til at han føler at han hører til på denne scenen», skrøt Alan Shearer i BBC-studio.

— Det er helt utrolig når en sånn spiller sier noe sånt. Det var en veldig gøy kamp, og fokuset mitt var at det var en helt vanlig kamp og helt vanlige motspillere. Det funket jo, smiler Samuelsen om skrytet fra spisskjempen med 283 mål på 559 Premier League-kamper.

Tungt i City

Samuelsen er ikke redd for å uttale seg og stå for det han mener. Han har tidligere kritisert trenere som ikke lar unge spillere slippe seg løs og bruke dribleferdighetene og teknikken sin i kamp. Det ødelegger mange talenter, mener han.

Hos de lyseblå i Manchester opplevde han at trenerne var mest opptatt av å forandre han som spiller.

— Jeg ble fortalt hvordan jeg skulle spille fotball, mens i West Ham sier de at jeg skal spille fotball akkurat sånn som jeg vil. Det er det beste for en spiller, å få den friheten og gjøre det man er god på. Jeg har virkelig nytt godt av det.

Ungdommen nå til dags

Landslagssjef Høgmo sier han ser mange paralleller mellom Samuelsen, Martin Ødegaard og Mats Møller Dæhli. Unge spillere som har jobbet systematisk over lang tid for å utvikle seg, og brukt veldig mange timer på arbeidet. Treneren mener mye ligger til rette i Norge for at spillere kan utvikle seg til å få de ekstraordinære ferdighetene.

— Så er det opp til den enkelte å utnytte de spillflatene som finnes. Utgangspunktet er godt, vi ser nå at det er en litt ny kultur blant unge, norske fotballspillere, sier Høgmo, som mener det for Samuelsen nå gjelder å spille på seg mer erfaring. Kamptrening på høyest mulig nivå er den beste måten å utvikle kroppen og ferdighetene på.

Han har hatt samtaler med alle de nye spillerne i troppen, og ble imponert over det han fikk høre fra 18-åringen som til daglig har utsikt fra stuevinduet over Themsen og metropolen som i århundrer var hjertet i det mektige, britiske imperiet.

— Han er en veldig reflektert gutt som har fullført videregående skole nå mens han har vært i London. Han er ekstremt bevisst på hva som skal til for å ta nye steg. Det er interessant å se hvor målrettet han har vært fra ung alder. De unge spillerne som kommer inn nå er veldig uredde, det er typisk den generasjonen ungdom. De er vant til å være på den internasjonale arenaen og er veldig offensive. Det gleder meg veldig å se.

Vil ha enklere mål

Helt fra Samuelsen var liten har han jobbet for stadig å lære seg nye, tekniske ferdigheter. Sammen med faren laget han et excel-ark med finter som han skulle mestre. Han jobbet seg oppover på en skala fra én til ti på hver finte. Én betydde at han kunne den i teorien, ti oppnådde han da han kunne bruke finten jevnlig i kamp.

— Det er en pågående prosess og ikke noe du kan slutte med. Merker jeg nå at en finte ikke sitter hundre prosent vil jeg bruke mye tid på den. Det kan også være dempinger, pasninger, ulike skuddtyper og så videre, sier Samuelsen, som har satt seg som et utviklingsmål å bli mer effektiv når det kommer til mål og avgjørende pasninger.

— Jeg jobber mye med å komme meg i bedre posisjoner for å score, som løp i inn i boksen. Jeg må score litt enklere mål. Nå scorer jeg en del spektakulære mål, jeg må begynne å putte noen enkle på bakerste stolpe. Nå er det nesten deiligere å score slike, forteller Samuelsen.

Søndag kan han få muligheten til nettopp det mot laget som er nummer åtte på FIFA-rankingen.

Flere fotballsaker:

Sett denne om barnefotball?