«Jaaa! Yes!! Han setter den! Fy ... Jeg har så lyst til å skrike ut det groveste jeg har! Det kan ikke være mulig!»

Det koker ordentlig i kommentatorboksen til Per Haugsrud og Henrik Bjørnstad når Viktor Hovland herjer. Norge har fått en golfstjerne som leverer spektakulære øyeblikk.

Og når Hovland vinner, kommer meldingene på sosiale medier:

«Gleder meg til å se de norske kommentatorene gå bananas for denne seieren!»

For det er ikke bare Viktor Hovland som vekker oppmerksomhet i USA. Amerikanerne kaster seg også over det som skjer i et lite, mørkt rom i Nydalen.

Trekkplasteret Hovland

Denne helgen spiller Viktor Hovland for seier i PGA-tourens sluttspill.

Det betyr helgevakt for Per Haugsrud og Henrik Bjørnstad, to av Norges beste golfspillere gjennom tidene. I dag kommenterer de for Discovery.

Vi tas imot med smil og håndtrykk to eksproffer verdig når de slipper oss inn i Discoverys lokaler i Nydalen. Nede i kjelleren jobber produksjonen for harde livet. Én gjeng holder i Eurosports norske sending, mens en annen styrer bildene som går ut til over 15 land.

Discovery har rettigheter til å vise et stort mangfold av idretter, som snooker og badminton, men i dag er det Viktor Hovlands fortjeneste at såpass mange er på jobb. Haugsrud og Bjørnstad merker at de har en større interesse å betjene her til lands enn tidligere.

– Ja, vi merker jo at interessen er stor. Det er jo derfor dere er her, blant annet. Nei, Viktor er uhyre viktig for oss, sier Haugsrud.

Gjengen i Discovery står på for at sendingene skal gå ryddig for seg. Foto: Stein J. Bjørge

Vi går videre nedover korridoren. Haugsrud slipper oss inn i det som er blitt et slags hjem nummer to for ham og Bjørnstad. De mørke veggene lyses opp av fem skjermer. På dem ruller bilder fra East Lake-banen i Atlanta. Det er der Hovland spiller for seier i Tour Championship etter at han skaffet seg et godt utgangspunkt da han vant forrige ukes BMW Championship. Det var hans femte triumf på PGA-touren.

Etterpå var det ikke bare klippene av Hovlands storspill som gikk verden rundt. Den internasjonale golffansen ville også se hvordan Haugsrud og Bjørnstad oppførte seg da den norske stjernen presterte.

– Vilt

De som har sett golf på engelskspråklige sendinger, vet at kommentatorene der sjelden tar av.

Hos Haugsrud og Bjørnstad kan det arte seg litt annerledes. De er ikke redde for å klikke når Hovland gjør noe rått:

– Vi kombinerer litt. Jeg føler vi er rolige og tradisjonelle 99 prosent av tiden. Så skjer det litt når følelsene tar over de gangene Viktor vinner og leverer, sier Bjørnstad.

Han og sidemannen besitter golferfaring for flere mannsaldre seg imellom. Haugsrud hadde sterke plasseringer på Challenge- og Europa-touren på 90-tallet, mens Bjørnstad i 2006 ble første nordmann til å spille på PGA-touren. Da hadde han aldri sett for seg at Norge 17 år senere skulle ha en av verdens heteste golfspillere.

– Nei, jeg tenkte ikke det var noe som skulle skje. Men det er helt rått. At vi skulle få både Viktor og Kristoffer Ventura inn samtidig (begge ble faste på PGA-touren i 2020), er helt vilt.

– Jeg syntes det var vilt nok den gangen du kvalla inn! skyter Haugsrud inn.

Den gang kommenterte han Bjørnstads bragd for Viasat. Siden 2016 har de kommentert golf sammen for Discovery.

Henrik Bjørnstad (til venstre) og Per Haugsrud har kjent hverandre siden 1995. De har kommentert golf sammen i snart åtte år. Foto: Stein J. Bjørge

Nå går bildene av dem verden rundt. PGA-touren har begynt å dele klippene i egne kanaler på sosiale medier, til stor respons. Etter Hovlands forrige seier skrev det kjente magasinet Sports Illustrated en sak om duoens reaksjon. De gir internasjonale golfentusiaster noe nytt.

– Når det skjer spesielle ting, blir vi engasjerte og synes at det er vilt. Vanlige amerikanske kommentatorer er roligere, men vi har bare Viktor, sier Bjørnstad. Haugsrud legger til:

– I USA har de så mange spillere å ta av. De kan ikke ta av hvis Scottie Scheffler gjør noe.

Skal ikke være cheerleadere

En gang fikk kommentatorene en forespørsel fra den amerikanske TV-giganten NBC. De lurte på om de kunne legge kommenteringen sin over en reprise. Da svarte de nei. Utbruddene er ikke planlagt – det er viktig for dem at det som går hjem til seerne, er genuint.

– Når vi kommenterer, er det fordi man er engasjert på ekte vis. Da kan man ikke «fake» sånn, sier Haugsrud.

De legger ikke skjul på sin begeistring for Hovland, hverken for spillet eller personligheten og humoren, som sjarmerer amerikanerne.

Men de er tydelige på at de ikke skal bli noen heiagjeng.

– Vi blir jo sure, også, sier Haugsrud.

Det har vært noen diskusjoner i garasjeanlegget etter sending. De har lenge etterlyst litt mer strategisk tankegang fra Norges stjerne. Man vinner ikke golfturneringer om man gjør alt for å slå birdie hvert eneste hull. På det punktet har imidlertid Hovland tatt steg denne sesongen.

– Det er ikke så mye å ta ham på, men jeg mener det har vært berettiget de gangene jeg har vært kritisk. Jeg hadde ikke gjort jobben min om jeg ikke var litt kritisk nå og da, sier Bjørnstad.

Da hender det at de mest entusiastiske Hovland-supporterne gir duoen litt pepper.

– I golfsporten har vi mange verdensmestere. Det er mange som spiller som tror de kan alt. Men det er bra at folk er engasjert. Det hadde vært verre om vi ikke hørte noe, sier Haugsrud.

Viktor Hovland vant nylig sin femte PGA-turnering og er rangert som verdens femte beste golfspiller. Foto: Alex Slitz, AP/NTB

Om Viktor Hovland skulle vinne Tour Championship, tar det nok av hos både dem der hjemme og i kommentatorboden i Nydalen.

Og da kommer nok fort meldingene fra USA også ...

Tour Championship vises på Discovery+ og Eurosport Norge.