1. juli: Mohamed Salah smiler lurt. Solen glinser mot magemusklene hans. Videoklippets poeng var at stjernen hadde signert ny kontakt. Liverpool-fans over hele verden jublet.

18 dager senere: Harry Maguire tar imot ballen og blir buet på. Han sentrer ballen. Nok en gang plir han pepet på. Av sine egne. Responsen mot Manchester United-kapteinen blir en internasjonal nyhet.

Hendelsene ble tydelige bilder på hvor engelsk fotballs to storheter står i 2022. Den ene lykkes med nesten alt. Den andre famler i blinde. Men hvordan har vi kommet hit?

Før mandagens storoppgjør mellom lagene har Aftenposten gått gjennom alle overgangene til Liverpool og Manchester United siden 2013, året sistnevnte vant ligaen for siste gang. Tallene forteller en tydelig historie.

Både Liverpool og Manchester United har punget ut for hver sin stopper, i henholdsvis Virgil van Dijk og Harry Maguire. Men storsigneringene har hatt helt forskjellige skjebner. Foto: Russell Cheyne, Reuters/NTB

Har United gjort ett godt kjøp?

«Hmmmm.»

Eivind Brennhovd Holth tenker seg om. Han er United-supporter på sin hals og jobber i supporterklubben. Vi har nettopp bedt ham peke på ett blinktreff av et United-spillerkjøp de siste ti årene.

Zlatan Ibrahimovic, kanskje. Men han var god i bare én sesong. Hva med Luke Shaw eller Ander Herrera? De har ikke spilt så store roller. Og Cristiano Ronaldo? Han skaper nå kaos og konflikt.

Til slutt faller han ned på at Bruno Fernandes er det beste kjøpet. – Men det siste året har han ikke vært i nærheten av det første året, sier Holth.

Tankeprosessen forteller mye.

Tallene viser også en dyster statistikk: Av alle spillerne United har kjøpt siden 2013, har de kun solgt én videre med profitt. Det var vingen Daniel James, som mange mente ikke var god nok for klubben før han dro videre til Leeds.

Manchester Uniteds største kjøp siden 2013

Hvorfor mislykkes Manchester United?

Uniteds aller største kjøp, Paul Pogba, kostet cirka 1 milliard kroner i 2016. Så, etter flere sesonger med variable prestasjoner, forlot han klubben gratis.

Flere av klubbens andre storkjøp har også slitt. Hva er det Manchester United gjør feil?

– De har etter min mening skiftet manager så ofte at en ond sirkel har oppstått. Den onde sirkelen er: ny manager, ny filosofi, nytt system, nye spillere igjen – og de gamle spillerne er blitt til overs, sier fotballekspert Lars Tjærnås.

Men det handler også om mye mer enn manageren, understreker Tor-Kristian Karlsen, som blant annet jobbet som sportsdirektør for storklubben Monaco.

Han mener United for lenge har holdt fast ved en nostalgisk idé om å videreføre strukturen som fungerte bra under Sir Alex Ferguson.

– Altså tanken som om at en «gallionsfigur», som bærer alt ansvar for det sportslige, er sterk i mediene og sier de riktige tingene, skal være nok til å bære en så stor klubb. I beste fall er dette svært naivt, sier Karlsen.

Omsider ansatte United en sportsdirektør, John Murtough, i 2021. Men Karlsen legger merke til at han er umerittert og kom fra egne rekker.

– Det får meg til å tro at man helst ønsket personer som går stille i dørene fremfor de beste og dyktigste fra det åpne markedet.

Peker på «skremmende» trend

Når Tjærnås ser listen over storklubbens signeringer, slår én ting ham: Så mange har vært gode andre steder, enten før eller etter perioden i United.

– Det er kanskje det mest skremmende for klubben, mener Tjærnås.

Viaplay-eksperten forklarer at vellykket spillerlogistikk ikke bare handler om utvelging av spillere. Men også å utvikle dem. Det er Karlsen enig i.

– Det har vært flere overganger som burde ha fungert eller man burde få eller ha fått mer ut av. Eksempelvis Jadon Sancho, som er en glimrende spiller. Det samme gjelder Paul Pogba og Raphaël Varane – og de hadde helt sikkert fungert mye bedre for Liverpool eller Manchester City.

Det er stor kontrast til erkerivalen Liverpool.

Liverpools største kjøp siden 2013

Liverpools strategi

Merseyside-klubben har hatt også hatt store tapsprosjekter som Lazar Markovic og Mario Balotelli. Men ser man på alle overgangene det siste tiåret, står 2015 frem som et veiskille. Da tok Jürgen Klopp over, og siden har Liverpool truffet på de aller fleste kjøpene.

– I Klopp fikk Liverpool en strateg som bidro til å skifte kulturen i klubben, og han overbeviste tydeligvis eierne om å tenke langsiktig, sier Karlsen. Han beskriver tyskeren som «sterkt utslagsgivende».

I Klopp-perioden har Liverpool gått fra overgangstaper til overgangsvinner. Ni av 19 Liverpool-kjøp fra høsten 2015 til våren 2022 har spilt over 40 kamper i snitt pr. sesong siden overgangen. Og flere av dem er dessuten blitt store stjerner og blant de beste i Premier League i sin posisjon.

Hva er det Liverpool gjør så riktig?

– Liverpool er ekstremt målbevisste i måten de rekrutterer spillere på. Man ser ikke bare etter store navn, men spillere med de kvalitetene som passer inn i Klopps konsepttenkning, forklarer Karlsen.

Klubben er blant annet ekstremt opptatt av analyse og tall samt å undersøke hvordan spilleren vil passe inn sosialt.

De ser ikke bare etter gode spillere, men også de riktige spillerne, poengterer Tjærnås. Han trekker frem Virgil van Dijk-kjøpet som et eksempel. Liverpool slet lenge med å få Southampton til å selge.

– Da valgte de ikke en annen i stedet. De ventet til de fikk løsningen de følte seg 100 prosent komfortable med. Over tid betaler det seg ofte.

– Et kaos som stinker av desperasjon

Totalt har United brukt cirka 14 milliarder kroner på spillerkjøp siden 2013. Liverpool har brukt cirka 4 milliarder mindre. Likevel har Liverpool passert erkerivalen og plassert dem i skyggen.

Utviklingen handler en del om klubbenes eiere, mener Karlsen.

– Når alt kommer til alt, legger eiere føringene for hvordan klubbens strukturer skal se ut.

Han tror Liverpool-eier Fenway Sports Group har påvirket prosessene bak spillerkjøpene. I United ser Karlsen en annen trend.

– Der virker prosessene å være langt mer «ad hoc» eller tilfeldige, der de sentrale beslutningene alltid virker å konsentreres rundt en mektig hovedtrener og en administrerende direktør uten fotballkompetanse.

Og i sommer går den samme tralten i Manchester United. Fansen river seg i håret over klubbens forsøk på overgangsmarkedet. Etter en flere måneder lang jakt på Barcelonas Frenkie De Jong, endte de opp med 30 år gamle Casemiro, en ganske annerledes spillertype.

– Det er blitt snakket om spillere som Jamie Vardy og Álvaro Morata. Det er vanskelig å la seg begeistre. Det vitner bare om et kaos som stinker av desperasjon. Det er ingen rød tråd, sier supporter Eivind Brennhovd Holth.

PS. Manchester United-Liverpool spilles 21.00 mandag og sendes på Viaplay.

Største salgstap

Største differanse mellom kjøpssum og salgssum i Manchester United og Liverpool. (Kun spillere som ble kjøpt fra og med sommeren 2013 er på listen.)

PlasseringSpillerKlubbKjøpssumSalgssumTap
1Paul PogbaManchester United1 milliard01 milliard
2Juan MataManchester United440 millioner0440 millioner
3Nemanja MaticManchester United440 millioner0440 millioner
4Ander HerreraManchester United355 millioner0355 millioner
5Alexis SánchezManchester United335 millioner0335 millioner
6Adam LallanaLiverpool305 millioner0305 millioner
7Georginio WijnaldumLiverpool270 millioner0270 millioner
8Marouane FellainiManchester United320 millioner70 millioner250 millioner
9Lazar MarkovicLiverpool245 millioner0246 millioner
10Marcos RojoManchester United195 millioner0195 millioner