TOK BRONSE: – Det var fantastisk å ta min første individuelle medalje. Det er noe å ta med seg, sier Kristoffer Brun. Nathan Benderson Park

Brun gikk i svart da han tok VM-bronse

– Jeg husker ingenting fra de siste 750 meterne, sier Kristoffer Brun.

Kristoffer Brun tok fredag kveld sin første internasjonale medalje alene i robåten.

Under sitt finaleløp i ro-VM i Sarasota i Florida var Brun sterk gjennom 2000 meter, og kom inn som nummer tre i lettvekt singlesculler.

Men det kostet. Brun var totalt utslitt da han var halvveis, ved 1000-metersmerket.

– Jeg husker ingenting fra de siste 750 meterne. Det var bare helt svart. Jeg dro på det jeg hadde, men visste ikke hva jeg holdt på med, forteller Brun til BT, like etter at bronsemedaljen ble hengt rundt halsen.

Etter 500 meter ledet Kristoffer Brun løpet i Sarasota, men utover i konkurransen ble det klart at Paul O’Donovan fra Irland var den sterkeste roeren. Brun lå an til å kapre sølvet mot slutten, men en fantastisk sluttspurt av Matthew Dunham fra New Zealand, gjorde at bergenseren så vidt ble dyttet ned på bronseplass.

– Jeg så at han kom, og jeg ga i alle fall alt jeg hadde, sier Brun.

Han gikk for VM-gull, og var noe skuffet over at det «bare» ble bronse etter å ha vært på podiet i Sarasota. Selv om han altså nå har tatt sin første individuelle internasjonale medalje.

– Det er også min første podiumsplass i år. Sist jeg var på pallen var for et år siden (i OL). Så det er godt å være tilbake der jeg skal være.

Strandli: Kristoffer viste klasse

Kristoffer Bruns makker gjennom mange år, Are Strandli, fulgte bronseløpet live.

– Jeg var sikker på at Kristoffer kom til å kjempe om gullet i VM. Jeg synes dette var vilt bra av ham. Han viste klasse, sier Strandli.

Strandli mener Brun rodde «fantastisk bra».

– Jeg vet at Kristoffer gikk for gullet, og jeg så at han gjorde alt han kunne og vel så det, men det holdt akkurat ikke.

Brun måtte ro kvartfinale onsdag og semifinale torsdag. Det merket han under fredagens finale.

– Torsdag kom jeg til 1000 meter med skikkelig overskudd, men i dag kom jeg til 1000 meter og lurte på hvordan jeg skulle nå mål, sier Brun, som nå altså har fått bevist at han kan ro fort alene også.

– Det er en fantastisk følelse!

Gjenforenes neste år

Brun har vært alene i båten i hele år, etter at hans makker gjennom de siste ti årene, Are Strandli, tok pause. De to tok bronse i OL i fjor.

Brun og Strandli kommer til å ro sammen igjen i 2018. Allerede mandag starter Strandli med trening igjen, etter å ha jobbet som journalist siden etter OL i fjor.

– Jeg har trent som en grei mosjonist, men ikke som en toppidrettsutøver, så jeg har et stykke å gå. Men jeg er motivert for å klare det, sier Strandli.

Før denne sesongen hadde Strandli og Brun rodd sammen siden 2007. I 2013 ble de verdensmestere, og de tok medalje også i VM i 2014 og 2015. I OL i fjor ble det bronse. Totalt tok de to 15 pallplasser på rad.

Og nå tok altså Brun VM-bronse – alene i båten. Men nesten like fort som karrieren i singlesculler var begynt, er den nå altså over.

Før finalen snakket BT med Brun om å få Strandli tilbake i robåten.

– Det har vært litt tungt å trene så mye alene. Når man ror dobbel, har man alltid noen å snakke med på trening og noen å konkurrere sammen, sier Brun, som gleder seg til å få Strandli som makker igjen.

– Men jeg tror Are både gleder seg og gruer seg litt, sier Brun med et smil.

De to satser nå sammen frem mot OL i Tokyo i 2020.

– Jeg er inspirert av det Kristoffer har gjort denne sesongen, sier Strandli.

Å ro alene i båten denne sesongen, har lært Brun mye om hvordan han kan bli enda bedre sammen med Strandli, tror roeren selv.

– Jeg er blitt bevisst på mange småting jeg ikke visste betydningen av. Nå er jeg mye tryggere på min egen teknikk og hva jeg bidrar med, sier Brun.

Slik endte finalen

1. Paul O’Donovan, Irland (6.48,87)

2. Matthew Dunham, New Zealand (6.52,16)

3. Kristoffer Brun, Norge (6.52,35)

4. Michael Schmid, Sveits (6.56,37)

5. Lars Wichert, Tyskland (7.02,25)

6. Uncas Batista, Brasil (7.05,85)

https://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/sport/multimedias/3b0fbce9239b3bf2888702aaa6724dd6/Ny%20PELT%2C%20100%25%20Sport