I EN HALV OMGANG hang Italia med på notene. Men allerede før Nederland scoret var svakhetene synlige. Nærmere bestemt i det italienske midtforsvaret der spesielt Marco Materazzi ikke hang med i svingene. Ruud van Nistelrooy – ikke den raskeste i klassen lenger – parkerte Materazzi, men Gianluigi Buffon viste sin klasse og hindret tidlig nederlandsk scoring.

SÅ KOM DET MERKELIGE 1-0-målet der Christian Panucci liggende bak dødlinjen opphevet offsiden og lot van Nistelrooy gi Nederland 1-0. Italia protesterte, men scoringen var korrekt. Men flere enn det italienske forsvaret ble avslørt da Nederland økte til 2-0 på en kontring av ypperste merke.

---- ## ALT OM EM:

**Les alt om EM i vår EM-seksjon

Prøv dagens EM-quiz

Konkurrer på resultatbørsen

Hele EM-historien finner du HER!

EMs toppscorerliste**

Alt om EM-troppene HER!

---- GIOVANNI VAN BRONCKHORST reddet selv et Italia-forsøk på målstreken, fosset frem, fikk ballen tilbake og sendte en perfekt pasning til Dirk Kuyt som headet ned til målscorer Wesley Sneijder. Den aldrende, italienske midtbanen i særdeleshet hang ikke med i svingene da Nederland punkterte kampen og sørget for drømmeåpning for Oranje i dødens gruppe.

EM TOK FYR FOR ALVOR med Bern-dramaet i går. For selv om Nederland vant 3-0, ble laget lenge satt under press. Og da avslørte også Nederland at forsvaret sannsynligvis er lagets svakeste lagdel. Minus Edwin van der Sar. Han måtte ta frem sitt ypperste da Italia presset på for scoring. Det var keeperspill i verdensklasse som sørget for at Nederland holdt nullen og vant klarere enn selv de største nederlandske optimistene hadde tippet før kampstart.

I PERIODER SPILTE Nederland fotball som trener Marco van Basten ville vært stolt av. Selv om prestasjonene varierte. I Wesley Sneijder – banens beste – har Nederland en individualist som lyser opp og kan bli en av de store EM-profilene. Van Nistelrooy, van der Vaart og innbytter van Persie er andre offensivspillere som gir Nederland mange strenger å spille på. Og i høyreiste Orlando Engelaar har Nederland en spennende type. Den sentrale midtbanespilleren var med på å sende Twente til Mesterligaen, og da Twente-trener Fred Rutten forsvant til Schalke tidligere i sommer, tok han Engelaar med seg. Etter det 28-åringen viste i går kan en godt forstå det.

FRANKRIKE HAR SLITT med å score mål i treningskampene. I går så vi hvorfor. En småskadet Thierry Henry ble spart mot Romania, men Henry har ingen stor sesong bak seg i Barcelona-drakten og det spørs om han alene er svaret på Frankrikes scoringsvegring.

RAYMOND DOMENECH LEGGER OPP til et spill som om Zinedine Zidane fortsatt skulle være med. Frankrike spiller omstendelig fotball. De er solide, sterke individuelt, og godt organisert, men det går svært ofte sakte når de angriper. Zidane hadde evnen til å finne åpningene selv i sakte tempo, men den samme playmakeren er ikke Franck Ribéry. I går var han anonym og dermed hadde ikke Frankrike esset som kunne åpne det godt organiserte rumenske forsvaret.

DET GJENSTÅR Å SE hvor gode Frankrike er. De har vært slow starters i tidligere mesterskap, og kanskje kan det skje at de spiller seg frem til de avgjørende kampene igjen. Fornyelsen var i går representert ved spillere som Karim Benzema, Jeremy Toulalan, Bafetimbi Gomis og Samir Nasri, men ingen av ungguttene imponerte.

FRANKRIKE STARTET VM i 2006 med to uavgjorte kamper på vei til finalen. Noe lignende kan skje igjen, men så mange penger vil jeg ikke satse på det.

NEDERLAND ER I FØRINGEN , Italia er nede. Men fortsatt kan det meste skje i gruppen. EM er i gang. Med et Oranje-brak!