Han har vært forkjøla og slapp. Hostet og hatt tungt for å puste. Men for Christian Dahl-Andersen kan den siste ukens sykdom være det som skal til for å snu en virkelig vond trend. Etter torsdagens treningsøkt i DNB Arena gikk en sliten CDA nemlig av isen med den beste følelsen på lang tid. For starten på det nye året har vært tung å svelge for Oilers-veteranen.

— Det har gått elendig for meg på isen helt siden jul, og nå føler jeg egentlig at jeg har nådd bunnen. Når man sliter så tungt som jeg har gjort er det vanskelig å stoppe trenden før det ikke går an å synke dypere. Den følelsen har jeg nå, sier Dahl-Andersen til Aftenbladet.

Vi har satt oss i spillernes "lounge" ved siden av garderoben i DNB Arena. 34-åringen har rukket å dusje og slenger beina opp i sofaen. To syke barn passes av svigerfamilien mens Dahl-Andersen er på trening. Men Oilers-profilen tar seg god tid. Han vil gjerne svare for den dårlige formkurven.

Har fått mye tillit

— Jeg har gått og knotet i lengre tid, og toppet det med sykdom denne uken. Det har gitt meg noen dager vekke fra alt, fra trening, ledere, lagkamerater og DNB Arena. Kanskje var det det beste som kunne skje på dette tidspunktet. Jeg har fått noen dagers pause og sjansen til å nullstille meg både fysisk og psykisk. Og jeg kjenner faktisk allerede at jeg har et langt mer positivt tenningsnivå. Denne treningen føltes som et skritt i riktig retning. Jeg har manglet adrenalin i kroppen, men nå er noe av gutsen tilbake. Og det er ikke på grunn av det fysiske jeg har slitt, det er rent psykisk. Jeg har rett og slett hatt helt flatt batteri, sier han.

Dahl-Andersen strålte i starten av sesongen, briljerte i Champions Hockey League og åpnet serien solid. Belønningen var landslagsplass i november, hyllest fra fansen og ros i pressen. Nå har Asker-karen stanget hodet mot veggen i over en måned, blitt flyttet ned i Oilers' fjerderekke og blitt vraket fra den siste troppen til landslagssjef Roy Johansen.

Oilers-veteranen representerte det norske landslaget så sent som i november 2014. Foto: Anders Minge

— Jeg har fått mer enn nok tillit av Petter (trener Thoresen, red.anm). Jeg har spilt i førsterekka nesten hele tiden, og kanskje burde jeg faktisk vært flyttet derfra før. Medspillerne mine har vært gode, mens jeg har underprestert og hele tiden følt at det brenner under beina mine. Jeg har rett og slett følt meg som det femte hjulet på vogna, sier den meritterte hockeyspilleren.- Det var nesten en lettelse å bli flyttet ned i fjerderekka før Storhamar-kampen. Da hadde jeg ikke lengre noe å tape. Derfor ble jeg ikke sur. Jeg svarte vel heller at jeg nesten syntes det var rart det ikke hadde skjedd før, legger han til.

Merittert veteran

Med sine 587 obligatoriske Oilers-kamper i serie, sluttspill og Europa, 400 poeng i eliteserien og 526 poeng totalt, topper han tre prestisjetunge statistikker i Stavanger-klubbens historie med god margin. Han gjorde flest poeng på én sesong med utrolige 78 poeng i 2012/13-sesongen, og er siden 2003 den spilleren med flest sesonger bak seg i Oilers-drakten, til tross for pausen i 2008/09. Det er fattig trøst for en spiller som stadig ønsker å vise hvorfor han har så stor status i byen. Denne sesongen står han nemlig bare med 25 poeng på 34 seriekamper, 11 av dem scoringer, og har ikke notert seg i scoringsprotokollen siden hjemmekampen mot Manglerud Star 4. januar.

— Jeg følte at jeg var på vei tilbake til toppformen før jul. Så fikk jeg en strekk i magen på trening dagen før bortekampen mot Lørenskog 13. desember, og mistet en hel treningsuke med harde økter. Det er egentlig en uke jeg liker veldig godt. Det er da man har sjansen til å jobbe med fysikken og få intensiteten inn i kroppen igjen, men det gikk jeg glipp av. Etterpå hadde vi juleferie, og da vi startet opp igjen i romjulen var jeg helt ut av det. Siden har jeg spilt gradvis dårligere, og da laget begynte å slite, var jeg kanskje den som slet mest, sier Dahl-Andersen, som innrømmer at nedturen går innpå ham.

— Det har selvsagt påvirket meg. Jeg er et følelsesmenneske, og det er ikke akkurat vanskelig å se det på meg når jeg har det tungt. Jeg har store forventninger til meg selv, og vet at det samme gjelder for omgivelsene. Det er nesten flaut å prestere så dårlig. Jeg kjenner at det går på stoltheten løs.

Modnes med årene

Samtidig understreker 34-åringen at han takler motgangen på en annen måte enn før. Siden har kom til klubben før 2003/04-sesongen, har han giftet seg med Kathrine Maaseide, bosatt seg i Kannik, fått datteren Christel (4,5) og sønnen Henric (1,5) og jobbet ved siden av hockeyen. I februar begynner han i en 20 prosent stilling hos Spector Eiendom.

Tobarnsfar Christian Dahl-Andersen er glad han har datteren Christel (4,5) og resten av familien når det går tungt på isen. Foto: Fredrik Refvem

— Etter hvert som man blir eldre lærer man å takle motgangen på en annen måte. Da jeg var yngre ble jeg enda mer frustrert og tenkte at det var alle andre sin feil. De samme tankene kan fortsatt komme, men nå innser jeg at det er meg selv jeg må fokusere på og bare jeg selv som kan gjøre noe med situasjonen, sier Dahl-Andersen.Derfor har han heller ikke snakket så mye med trenerne Petter Thoresen og Pål Gulbrandsen om situasjonen.

— Jeg kjenner dem så godt at jeg vet hva de tenker, og de vet godt hvordan jeg har det. Derfor har jeg heller ikke fått noen "hårføner" som så mange ganger før. Samtidig kunne det nok vært smart av oss å snakke om det på et tidligere tidspunkt, sier den rutinerte måltjuven.

Kan ikke gjemme seg

Han vet godt hvordan han skal komme seg ut av blindgaten, men har så langt slitt med å gjøre ord til handling.

— Det er bare én måte å komme seg ovenpå igjen; å jobbe hardt på trening hver dag og få tilbake den rette intensiteten i kroppen. Det har jeg visst hele tiden, men det er ikke så lett å få til når man føler seg helt flat mentalt, sier han, og legger til:

Dahl-Andersen og kona Kathrine Maaseide har vært et par i over 10 år og har to barn sammen. Foto: Tommy Ellingsen

— Noen ganger skulle jeg ønske at hockey var litt mer som fotball, hvor man til enhver tid stiller med de 11 som er i best form, mens de andre trener hardt og forsøker å spille seg inn på laget. I hockey kan man ikke bare trekke seg ut.Kontrakten hans med Oilers går ut etter 2015/16-sesongen. Dermed blir han trolig den siste av de store klubbveteranene som gir seg i klubben. Fra før har allerede Juha Kaunismäki, Martin Strandfeldt, Lars-Peder Nagel og en langtidsskadet Snorre Hallem forsvunnet ut dørene i DNB Arena. Med det har også gode venner og mye rutine forlatt CDA og laget.

Kompisene forsvinner

— Det er selvsagt kjedelig at de andre gir seg. Jeg mister jo den ene kompisen etter den andre, og ville løyet hvis jeg sa at det ikke påvirket meg. Samtidig er en ny generasjon i ferd med å ta over, og det er gøy å se at unggutta lykkes, selv om vi ikke alltid er helt på bølgelengde i garderoben. En dag er det slutt for meg også, men jeg er ikke redd for den dagen. Jeg har lagt opp én gang før, og da var det helt topp. Men selv om jeg for lengst har bevist at jeg hadde mye mer i meg, har jeg ikke lyst til å avslutte karrieren ved bare å bli dårligere og dårligere, sier tobarnsfaren, som altså på langt nær har gitt opp å finne seg selv igjen på isen.

— Jeg er på ingen måte resignert. Det er ingen krise verken for meg eller laget, og akkurat nå er det faktisk lettere å se oppover enn nedover. Det er på tid å starte klatringen, for det kan ikke bli verre enn dette. Planen min er å gi jernet og bidra for laget så godt jeg kan.

Det handler om å gjøre de små tingene riktig og avslutte sesongen med stil. Om jeg blir nummer 20 eller 50 på poenglisten driter jeg i. Toget har for lengst gått for sesongen min som helhet, men jeg vil veldig gjerne være en viktig faktor for laget. Det har vært en ekstra dyp bølgedal, men jeg vet at det kommer til å snu, sier Dahl-Andersen.

Første sjanse kommer i toppkampen mot Lørenskog allerede lørdag.