Michael Barrantes er ligaens aller mest kreative spiller på sitt beste. Han får lov til å bevege seg nesten helt fritt, og styrer spillet fra mange ulike posisjoner. Han var mye bedre på våren enn høsten i fjor, og kan forsvinne ut av kamper som en litt furten utgave av seg selv. Han må vise at han er en ener også i kamper der det butter for ham og laget.Tapet av Abderrazaq Hamed-Allah er tungt. I denne ligaen er det vrient å finne naturlige målscorere. Leke James er imidlertid sterk, bevegelig og undervurdert. Han kan gå mot en god sesong. Dessuten er det midler til å hente en spiss som bør være i stand til å levere på dette nivået.

God keeper

Aller bakerst ser det også lyst ut. Sten Grytebust er i stadig utvikling, og har reflekser og reaksjonsevne til å stoppe det meste på streken.

Jeg er litt mindre overbevist om styrken i laget sentralt i banen. Jonatan Tollås Nation og Daniel Arnefjord er gode til å lese spillet, flinke som igangsettere av angrep, og ganske gode duellspillere. Ingen av dem er rene sprintere, noe som gjør at behovet for en defensiv midtbanespiller med stor aksjonsradius er stort hvis en spiller 4-4-2 med en diamant på midten. Det er jeg litt i tvil om nye Sakari Mattila flytter bena raskt nok til å demme opp for. Til gjengjeld er han en god ballfordeler. Dette er utfordringer klubben selv har sett, og jakten på en med andre egenskaper i disse posisjonene pågår.

Fordelen er imidlertid at de har mange «flittige maur» rundt seg. Både Peter Orry Larsen og Fredrik Ulvestad som indreløpere er nettopp det – løpere. Det samme er Fredrik Carlsen hvis han får sjansen. Ulvestad står etter min mening ikke tilbake for en del av de unge, norske spillerne som fikk sjansen i U21-EM i fjor, og som har tatt steget til andre ligaer.

På vei opp

Når en velger å spille med diamantformasjon på midtbanen, får backene et stort ansvar og rom å dekke. Akeem Latifu og Demar Phillips løper mye, men kan havne litt for ofte i problemer ved å være en aning feil posisjonert. Jo Nymo Matland har styrken i en strålende venstrefot som gir en ekstra dimensjon på dødballer. Hugues Wembangomo er løpssterk og god defensivt.

Stallen er ganske sterk. Det er flere lovende unggutter på vei opp. Thomas Martinussen spilte 16 kamper i fjor, med stadig større hell, og kan få følge av flere tenåringer i år.

En veteran kan også melde seg på. Tor Hogne Aarøy er blitt 37 år når serien starter, men har fortsatt egenskaper som gjør ham verdifull hvis kampbildet passer.

Om kampbildet passer laget som helhet ofte nok til å forbedre fjorårets resultat gjenstår å se. Jeg tror tapet av Hamed-Allahs scoringer gir et fall på tabellen.

Eliteserietipset:

1 ...............

2 ...............

3 ...............

4 ...............

5 ...............

6 ...............

7 ...............

8 AALESUND

9 VÅLERENGA

10 BODØ/GLIMT

11 START

12 SANDNES ULF

13 LILLESTRØM

14 SOGNDAL

15 SARPSBORG

16 STABÆK