Vålerenga-Oilers 4-3 e. str.

JORDAL AMFI (Aftenposten): Vålerenga inviterte til romjulsfest for å takke av sin mangeårige klubbdirektør Jan Tore Kjær. Da passet det kanskje litt dårlig at også Norges beste hockeylag, Stavanger Oilers, sto på gjestelisten.

For Petter Thoresens seiersmaskin har vært Vålerenga overlegne de siste årene. Men da direktøren skulle feires, hadde spillerne gaven klar.Vålerenga vant etter straffer.

— Jeg er veldig fornøyd med å vinne. Det var surt å slippe inn mål på slutten, men sett under ett skal vi være fornøyd med to poeng, sier Espen «Shampo» Knutsen til TV 2. ## Oilers utlignet

Josh Soares sendte gjestene i føringen midtveis i 2. periode, før Jørgen Karterud utlignet på tampen av samme periode. Oilers tok ledelsen på ny i 3. periode, Nick Bruneteau sendte gjestene opp i 2-1, før VIF utlignet like etter.

Vålerengas Filip Gunnarsson (t.v) og kaptein Brede Frettem Csiszar feirer 3-2-målet til førstnevnte under eliteseriekampen i ishockey mellom Vålerenga og Stavanger Oilers på Jordal Amfi i Oslo. Foto: NTB scanpix

Filip Gunnarsson satte inn 3-2 til hjemmelaget 12 minutter ut i 3. periode. Men ett minutt og elleve sekunder før kampen var slutt utlignet Stavanger.Andy Sertich satte pucken i mål etter et voldsomt Oilers-press. Dermed måtte det straffeslag til for å kåre en vinner.

Der ble Jørgen Karterud den store helten da han avgjorde med sin scoring, den siste av de seks straffene.

Før bataljen på isen ble satt i gang ble 47-åringen hyllet. Kjær ble kalt ut på isen, hvor det vanket blomster, gaver og klemmer som takk for innsatsen de siste 18 årene.

— Åtte år for lenge

Aftenposten fortalte i august at VIF-direktøren var inne i sitt siste år som sjef på nedslitte Jordal. Han ble ansatt i mai 1997, og allerede et år senere kunne han gratulere spillerne sine som dobbeltmestere.

Kontrakten med Vålerenga går ut 31. desember, da har han vært i jobben i 18 år og syv måneder.

— Kanskje åtte år for lenge, sa Kjær selv i august.

• I dette intervjuet med VIF-bossen kan du lese hvordan de 18 årene i sjefsstolen har vært.

Pekte på klokka

Han har vært med på 33 av de siste 36 pokalene «Iskrigerne» har hanket med seg. Men den gjeveste, kongepokalen, har ikke vært på Jordal siden 2009. Det er en liten evighet i Vålerenga-målestokk.

For i takt med at Kjær nærmest har blitt som et inventar på Jordal, har Stavanger Oilers overtatt rollen som Norges hockeylokomotiv. Med moderne hall, penger på bok og nasjonens beste lag, har VIF sakket akterut. Nå stakes det ut ny kurs. Uten Kjær.

Etter utdeling av blomster og rosende ord, var det Kjær selv om signaliserte at seansen gikk på overtid. Han pekte på klokka, og mente det var på tide å komme i gang med matchen.

1. periode var fartsfylt, underholdende og amper. Stavanger var farlige på noen overganger tidlig i perioden, mens Vålerenga, som har vært i kanonform i det siste, jobbet hardt og kjørte på, som det heter på hockeyspråket.

VIF åpnet best, Oilers scoret først

Hjemmelagets Martin Laumann Ylven og Tommy Kristiansen viste begge frem sin fysiske spillestil. Sistnevnte havnet flere ganger i utvisningsboksen, til VIF-fansens store fornøyelse.

Espen «Shampo» Knutsens menn hadde flere opplagte scoringssjanser, både i overtall og i spill fem mot fem, men maktet ikke å få pucken inn bak Oilers-målvakt Henrik Holm. Men VIF var best i åpningsperioden.

Mens Vålerenga misbrukte sine sjanser i overtall, tok Stavanger godt vare på sin da hjemmelagets Tallak Lyngset satt utvist midtveis i midtperioden.

Oilers' poengkonge Josh Soares sendte gjestene i opp i 1-0. Og det var det ingenting å si på. For det var Oilers som var det beste laget i 2. periode.

Men så, for n'te gang i overtall, satt utligningen.

Jørgen Katerud dro til på direkten og satte inn 1-1 halvannet minutt før periodeslutt. Til da hadde hjemmelaget vært bleke i perioden. Men 1-1 ga et godt utgangspunkt for 3. periode.

Sen utligning og «sudden death»

Der tok det fire minutter før Stavanger tok ledelsen på ny. Denne gang var det Nick Bruneteau som la i vei en puck som gled inn i mål bak VIF-keeper Steffen Søberg.

Denne gangen svarte Vålerenga nesten med en gang. Tallak Lyngset fyrte av et håndleddsskudd, med folk foran mål, ble det til slutt scoring. Om det var Rasmus Juell foran mål eller om det var Lyngset som sto for målet var vanskelig å se. Men speaker krediterte backen Lyngset. Uansett 2-2. 12 minutter ut i perioden tok Vålerenga ledelsen for første gang gang i matchen. Filip Gunnarsson satte pucken i mål bak Henrik Holm etter et lekkert pass av Mathias Trygg.

Da ble det stemning på Jordal. Den la seg da Stavanger utlignet til 3-3 ett minutt og 11 sekunder før periodeslutt.

Dermed spilleforlengelse.

Avgjort på straffeslag

I spill fire mot fire bølget spiller frem og tilbake, Vålerenga hadde de største mulighetene, men uten scoringer Dermed måtte det straffeslag til for å avgjøre det hele.