Da jeg som tenåring rundt årtusenskiftet ble fascinert av den katalanske storklubben, var det de fantastiske spillerne (Guardiola, Puyol, Figo osv.), og ikke minst den stolte historien, som gjorde at jeg ble forelsket.

Mens Real Madrid var tilknyttet Franco, var FC Barcelona klubben for folket og motstanderen av det spanske diktaturet. Klubben var (og er fortsatt) eid av fansen, og fansen velger selv hvem som skal være president.

Store opplevelser

Og inntil for få år siden var Barcelona den eneste av storklubbene i Europa som spilte med en ren drakt, ubesudlet av kommersialismen resten av verdens fotballklubber er gjennomtrukket av. Kjærligheten brakte meg til England for å se dem i treningskamp mot Blackburn i 2001 (hvor Lancashire-laget vant!). Jeg var på Fotballpuben i Bergen en mørk høstkveld hvor Barcelona banket Real Madrid 3–0 på bortebane i 2005, og Ronaldinho spilte så fantastisk at det ikke finnes ord.

Supertrioen Neyar, Luis Suarez og Lionel Messi forbereder seg til helgens kamp. Foto: NTB Scanpix

På Camp Nou fikk jeg i 2007 delta i sorgen og opplevde den øredøvende stillheten da det ble klart at Real Madrid hadde vunnet serien etter at Barcelona ikke greide å slå byrivalen Espanyol.

Bruddet

Det var lett å bli forelsket. Og selv om fotballkjærlighet skal vare evig (og det tror jeg den gjør for Haugesund og Blackburn), vil jeg skilles fra Barca av følgende grunner:

1. Når klubben først skulle få trykk på brystet på draktene, skulle de være så snille at de lot Unicef pryde spillernes frontparti og ga bort penger til FNs hjelpeorganisasjon for barn. Men det var ikke lang tid før Barcelona faktisk valgte å reklamere for det svært tvilsomme Qatar-regimet. En stolt tradisjon kastet på båten.

2. Den bitende og usympatiske Luis Suarez ble kjøpt av klubben. (Dette er ikke det beste argumentet, og han er god, men jeg kan ikke fordra den fyren.)

3. Verdens beste fotballspiller og «supersnille» Lionel Messi blir avslørt som en som trolig har vært involvert i både skattesnusk og skatteparadis-business. Dette er altså en mann som tjener hundrevis av millioner kroner hvert eneste år! I tillegg har både Neymar og Mascherano tilsvarende finansielle slibrigheter på CV-en. Det virker ikke som FC Barcelona bryr seg filla at spillerne har gjort noe galt heller.

4. Og om det ikke var nok. Barcelona skal utvide stadion Camp Nou. Det er greit. Men når presidenten vil selge navnerettighetene, er nok jaggu meg nok. Ikke søren om jeg skal dra ned til Barcelona for å se dem på Coca-Cola Arena.

Jeg kan aldri få meg til å bli sympatisk mot Real Madrid. Men nå er jeg likegyldig til hvem som skal vinne serieinnspurten i Barcelona.

Adios Barca!

Eller adeu som det heter på katalansk.