ALFHEIM: Torsdag kveld spiller Norge treningskamp mot Estland. Det er uten en TIL-spiller i troppen. I mange år var TIL representert med spillere i klubben da Norges beste menn skulle i aksjon. Fra 2004 til 2014 var minst en av Gutan representert på landslaget, og det ble en vane og kultur i Tromsø gjennom spillere som Ole Martin Årst, Tom Høgli og Ruben Yttergård Jenssen.

Ifølge TILs hjemmeside har 19 spillere helt fra dagens landslagssjef Per-Mathias Høgmo i 1986, og fram til Thomas Kind Bendiksen i januar 2014 vært innom landslaget mens de spilte for TIL (se komplett liste nederst i saken). Siden den gang – for 26 måneder siden — har det derimot ikke vært noen innom blant de beste.

Prestere på høyt nivå

— TIL har vært flink til å utvikle spillere, og gitt de talentene tidlig tillit. Samtidig som man har hatt en god treningskultur, sier Ruben Yttergård Jenssen om grunnen til at klubben i mange år – helt fra opprykket til eliteserien på midten av 80-tallet har kunnet sende spillere som er i TIL inn på det norske landslaget.

- Hvem i TIL i dag tror du kan komme til å havne i diskusjonen på sikt?

— Det er et godt spørsmål. Egentlig har alle de unge i TIL som Runar Espejord (20), Mikael Norø Ingebrigtsen (20), Lasse Nilsen (21), Kent-Are Antonsen (21), Jostein Gundersen (19) og Fredrik Michalsen (19) muligheten. Det gjelder å holde seg skadefri og trene veldig mye over lang tid. Så blir det spennende å se om noen av de klarer å stabilisere seg på et høyt eliteserienivå, og ikke bare en god kamp av og til. For å komme på landslaget må du prestere på et høyt nivå over lang tid, slår Tysklandsproffen med 34 landskamper – en rekke av disse som TIL-spiller - fast.

Håper på 2017

TIL-trener Bård Flovik tror ikke klubben kommer til å ha spillere innom en landslagstropp i 2016. — Akkurat nå kan jeg ikke ringe Per-Mathias Høgmo, og si at noen av våre spillere er klare til å spille for landslaget. Etter de to treningskampene som spilles i påsken går mye inn mot den neste kvalifiseringen som starter i høst. Da er mange av utenlandsproffene aktuelle. Jeg skulle ønske at vi klarte det i år, men det kan bli vanskelig. At vi fra 2017 har spillere som banker på den døra, tror Flovik, som ikke vil navngi noen enkeltspillere som kan ta steget, men peker i likhet med Yttergård Jenssen på den unge generasjonen som er på vei fram i klubben.

— Får de spilt litt fast over tid kan de realisere de drømmene de bare vil, sier Flovik som gjennom mange år før han kom inn i TIL i 2014 var trener for aldersbestemte landslag.

— Sigurd, Tom, Ruben og flere av de andre spillerne som har vært i TIL og spilt for landslaget har vært egenrådige og talentfulle gutter som har trent enormt hardt for å nå dit, sier Flovik.

- Kan man forvente at TIL har spillere innom på landslaget hvert år?

— En A-landslagsstall på 18 mann er et ganske tøft nåløye, sier Flovik.

Wangberg inn?

Kent-Are Antonsen har spilt på samtlige ungdomslandslag utenom U21. — Det er ikke bare å spille seg inn på landslaget, men dersom noen hos oss har en god sesong i år blir det fort diskusjoner i den retningen, sier Antonsen til iTromsø.

Selv tror Antonsen veien er lang for han selv.

— Jeg takker likevel ikke nei dersom muligheten kommer, sier han med et smil.

Han drar i motsetning til de andre fram en av TILs største profiler som potensiell landslagsspiller.

— Simen Wangberg hadde en bra sesong i 2014, men slet mer i likhet med oss andre i fjor. Han er kaptein i TIL, og det er ingen ulempe. Moldes Vegard Forren har vært mye innom landslaget, og jeg synes ikke han er så veldig mye bedre enn Simen, sier Antonsen.

Jostein Gundersen er en av TIL-talentene som ikke har aldersbestemte landskamper.

— Jeg synes det bør være et naturlig mål for TIL at de beste spillerne bør være aktuelle for landslaget. At vi har en spiller eller to innom der i løpet av de nærmeste årene bør skje, og det er for min egen del også en drøm, sier midtstopperen offensivt.

TIL-spillere med A-kamper for Norge

  • Per-Mathias Høgmo. Debut: 1986. Sveits-Norge 1-0. * Tor Pedersen. Debut: 1988. Tsjekkoslovakia-Norge 3-1. * Erik Pedersen. Debut: 1990. Sovjetunionen-Norge 2-0. * Einar Rossbach. Debut: 1990. Tunisia-Norge 1-3. * Sigurd Rushfeldt. Debut: 1994. Sverige-Norge 2-0. * Tore Andre Flo. Debut: 1995. Norge-England 0-0. * Jonny Hanssen. Debut: 1997. Norge-Sør-Korea 0-1. * Steinar Nilsen. Debut: 1997. Norge-Colombia 0-0. * Ole Martin Årst. Debut: 2000. Island-Norge 0-0. * Morten Gamst Pedersen. Debut: 2004. Qatar-Norge 0-5. * Lars Iver Strand. Debut: 2005. Jordan-Norge 1-1. * Knut Borch. Debut: 2005. Jordan-Norge 0-0. * Tore Reginiussen. Debut: 2008. Montenegro-Norge 3-1. * Tom Høgli. Debut: 2008. Norge-Irland 1-1. * Morten Moldskred. Debut: 2009. Island-Norge 1-1. * Ruben Yttergård Jenssen. Debut: 2010. Norge-Montenegro 2-1. * Thomas Drage. Debut: 2012. Thailand-Norge 0-1. * Ruben Kristiansen. Debut: 2013. Sør-Afrika-Norge 0-1. * Thomas Kind Bendiksen. Debut: 2014. Moldova-Norge 1-2. Kilde: www.til.no