HOTEL BRISTOL (aftenposten.no): Oktober 2005: Gashi vinner seriegull med Vålerenga. Samtidig spiller han sin siste landskamp for Norge, borte i VM-kvalifiseringskampen mot Hviterussland.

Mer så vi ikke til ham. Det kunne virke som Gashi hadde spilt sin siste landskamp. Men syv år senere ble Helsingborg-spilleren kalt inn på "overtid" til VM-kvalifiseringskampen mot Kypros.

Fredag kan kosovo-albaneren spille fra start i Norges skjebnekamp borte mot Albania.

— Ardian kan spille både indreløper og sentralt. Han kjenner begge rollene. Han er en drivkraft på klubblaget sitt og er blitt veldig fremoverrettet, vurderer Drillo.

31-åringen er inne i sin fjerde sesong i Helsingborg. Han styrer midtbanen for klubben som i øyeblikket topper Allsvenskan.

— Jeg har opparbeidet meg en bra status der borte og det er positivt. Vi spiller bra fotball i en liga i oppsving. Allsvenskan har ligget i skyggen av Tippeligaen, og den danske ligaen. Nå er den på fullt sprang fremover.

- Du mener Allsvenskan er konkurransedyktig med den norske ligaen?

— Jeg føler i hvert fall at vi ikke står tilbake på noe som helst. Bortsett fra fasilitetene. Det er forskjellen.

- Den sportslige kvaliteten er bedre?

— I hvert fall fullt på høyde. I Tippeligaen er det høyt nivå. I hvert fall høyt tempo. Konstant. Men det er ikke alltid at kvaliteten strekker til. Dessverre er det sånn at kvaliteten bestemmer tempoet. Da bør man regulere tempoet, på den måten blir det bedre kvalitet i for eksempel kombinasjonsspillet og alle faser av spillet. Uansett om man forsvarer seg eller angriper.

- Er du en bedre spiller nå enn da du forlot Fredrikstad?

— Ja, det vil jeg si. Jeg styrer spillet mer, jeg vet litt mer hva fotball handler om. En fotballkamp varer i 90 minutter. Du vinner aldri kampen i løpet av de fem første minuttene. Jeg er blitt taktisk bedre, jeg er blitt bedre med ball, jeg er blitt klokere, svarer Gashi – før han utbryter:

— Jeg bør kanskje ikke skryte for mye av meg selv. Da blir jeg klippet ned ved en senere anledning.

Han vant seriegull med Vålerenga og Brann, i tillegg til seriesølv med Fredrikstad, med forlot norsk fotball da østfoldingene rykket ned høsten 2009. Gashi måtte bort fra Norge for å få fart på karrieren igjen. I Helsingborg lyktes han nesten umiddelbart og det tok ikke mange serierundene før han ble kåret som "årets kjøp" av svenske aviser.

Etter tre og et halvt år trives han fortsatt meget godt i klubben og ligaen.

— Det handler litt om mentaliteten i svensk fotball kontra den norske. Den er mer pulserende, det er mer individuell trening i forhold til det som går på kombinasjoner og angrepsspill. Jeg sier ikke at alt er forskjellig, for det er også mange likheter. Selv føler jeg å ha tjent mye fordi jeg også har gått den norske skolen, som er tøffere og holder et høyere nivå.

Men Gashi har ikke fått besøk av den norske landslagsledelsen i Sverige.

- Egil har sett mer enn nok, han har i hvert fall gitt tilbakemeldinger. Det virker som han har sett en god del matcher på video og er fornøyd med det han har sett. Nå er han ikke lenger bekymra for at jeg kun spiller sidelengs. Jeg spiller også fremover.