HAMAR (HA): Til nå er det solgt 2.700 billetter lørdag og rundt 2.300 billetter søndag. Det betyr at det ligger an til småglisne tribuner begge dager i helga.

Noe som er uvant kost for skøyteløperne i Vikingskipet under de store mesterskapene.

– Det er aldri blitt solgt færre billetter på forhånd til et tilsvarende mesterskap, bekrefter salgssjef i Vikingskipet Lars Røste.

– Ugunstig terminliste

Generalsekretær i skøyteforbundet, Nils Einar Aas, håper nå at folk kjenner sin besøkelsestid og kjøper billetter denne uka.

– Det blir mulig å kjøpe billetter i døra også denne gangen, forteller han.

Aas mener terminlista i verdenscupen ikke har gitt dem noe drahjelp i forhold til å piske opp stemningen, siden det ikke er gått noen løp siden begynnelsen av desember.

I tillegg er det uvanlig laber interesse fra Nederland. Vanligvis dukker det opp 2.000-3.000 nederlendere for å heie fram sine skøytehelter i Vikingskipet.

Nå ser det ut til at det bare kommer noen hundre oransje supportere.

– Det er OL-sesong og Nederland har VM på hjemmebane som de prioriterer. I tillegg er det vanskelige økonomiske forhold i Nederland, sier Aas til HA-sporten.

Økonomisk ble VM i fjor en liten gullgruve for skøyteforbundet da det kom vesentlig flere tilskuere enn det nå ser ut til å komme til EM i Vikingskipet.

Nøktern budsjettering med rundt 4.000 tilskuere pr. dag hindrer likevel en real baksmell på det økonomiske.

Kramer kommer ikke

At verdenseneren de siste årene, Sven Kramer, har bestemt seg for å droppe mesterskapet, har heller ikke gjort det lettere å selge billetter. Samtidig ligger det an til et svært åpent mesterskap med gode norske medaljesjanser.

– Både Sverre Lunde Pedersen og Håvard Bøkko vil kunne kjempe om medaljer. Det er lenge siden vi har stått foran et så åpent mesterskap som vi gjør nå. Det er mange som kan vinne, både på herre— og damesiden, sier Nils Einar Aas.

De norske løperne er allerede på plass i Vikingskipet og finpusser formen fram mot start lørdag og søndag.

Sitt livs sjanse

Skøytetallenes konge, Aril Gjerde, mener de norske løperne har sitt livs sjanse til å vinne et mesterskap nå i helga.

Det er klart at 32 herreløpere og 28 dameløpere stiller til start i Vikingskipet. Den endelige listen på hvem som går blir klar i morgen, men sånn det ser ut nå er verken Sven Kramer fra Nederland eller Ivan Skobrev fra Russland blant deltakerne.

– Bortsett fra dem går de beste herreløperne. Håvard Bøkko og Sverre Lunde Pedersen kan kjempe om medaljene nå sammen med Koen Verweij, Jan Blokhuijsen, Denis Yuskov og Bart Swings, sier skøyteforbundets statistikkonge Arild Gjerde, som også legger til:

– Sverre Lunde Pedersen har sitt livs sjanse nå som Sven Karmer ikke er med. Går han en god 500 meter tror jeg det står mellom han og Koen Verweij, sier Gjerde til HA-sporten.