En undersøkelse gjennomført for FIFPro viser at fotballspillereer mer utsatt for depresjoner og angst enn befolkningen ellers. Ikke så rart, mener norske landslagsprofiler.

— Det er ingen vanlig hverdag. Det er et stort trøkk, og det er en veldig utsatt arbeidsplass, sier landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred.

Fotballspillere har bekymringer vanlige arbeidstakere ikke trenger å tenke på: Kommer jeg på laget? Holder jeg meg skadefri? Dessuten er prestasjonspresset enormt, og nedturene skjer i full offentlighet.

— Du ser jo her, dere (pressen) er her og skriver opp og i mente om enkeltspillere. Det er ikke en situasjon du er forberedt på rent menneskelig, men det er noe du må lære deg å leve med. Det er en del av gamet, sier Skjelbred.

Den internasjonale spillerforeningens undersøkelse viser at andelen av spillere som har opplevd depresjoner eller sliter med prestasjonsangst er vesentlig høyere enn i befolkningen som helhet.

Jo Inge Berget spiller ballen foran en konsentrert Jone Samuelsen under landslagets trening på Ullevaal torsdag. Foto: NTB Scanpix

— En vanlig jobb er det ikke. Det svinger mye og går opp og ned. Nå har jeg ikke satt meg inn i den undersøkelsen, men det er ikke alltid en dans på roser å være fotballspiller. Det butter imot noen ganger, og da må man gå noen runder med seg selv, sier Jo Inge Berget til NTB.- Det er nok flere det går dårlig med enn de man kanskje hører mest om, som lever livets glade dager.

  • Hvem bør starte mot Malta? Sett opp din ønskeellever her.

Individuelt

Even Hovland mener at det er veldig individuelt hvordan man takler motgang.

— Hvis det går dårlig på banen og du blir rammet av skader, må du nok være litt tøff i hodet for å komme gjennom det. Samtidig er det jo bare å slutte dersom du føler at det ikke er noe du takler å drive med, sier han.

— Selvfølgelig blir det både opp- og nedturer i løpet av en karriere, men det er noe man blir vant til.

Skjelbred mener at problemet kan være større i individuelle idretter.

— Jeg tror alle idretter er utsatt, men mest de individuelle. Fordelen av å være i en lagidrett er at vi støtter hverandre i tykt og tynt, sier han.

— Her i landslaget snakker vi mye om det mentale og er veldig åpne om det. Vi har også en sportspsykolog, Anne Marte Pensgaard, som vi bruker både privat og for lagets del. Og så handler det om at alle skal ha det kjekt på samling, at alle skal inkluderes.

Kompiser

Landslagsprofilene er enige om at mental styrke er viktig for å utøve deres yrke.

— Ja, det handler om mer enn bare å kunne sparke en ball. Du lever et liv som er litt annerledes. Du må flytte rundt, og du må tåle en del presse, både positivt og negativt, og reaksjoner fra fans når det butter. Det er ikke alltid like gøy, og da må du være sterk i hodet og takle det, sier Berget.

— Fotball er blitt veldig mye mentalt, og har kanskje alltid vært det. Vi er jo vanlige mennesker vi og, og så klart har noen det tøffere enn andre. Det er ikke så mange saker jeg vet om, men spesielt i Tyskland har det vært noen alvorlige tilfeller, sier Skjelbred.

— Hvis noen har det tøft, må vi være der som gode kompiser og prate om det.

(©NTB)