Etter ett fattig poeng på de to første VM-kvalifiseringskampene i fjor høst etterlyste Hareide "stake" hos spillerne. Han ville ha mer vinnervilje og duellkraft. Det resulterte i to trepoengere både mot Skottland og Slovenia, og ny norsk VM-optimisme.

Men etter en landslagsvinter med elendige baneforhold, bedrøvelige resultater — toppet med den målløse farsen mot Moldova - tar Hareide igjen frem det noe uvanlige fotball-ordet.

— Jeg savner mer sult og "stake". Mot Moldova opplevde jeg i stedet frustrasjon, blant annet over værforholdene. Bare det å stå på beina var en utfordring, og det tappet spillerne for energi.

— Vi var alle preget over situasjonen, også jeg. Spillerne må likevel ta frem det aller, aller innerste og bli mentalt tøffere. Dette kommer jeg til å fortelle til dem, sier Hareide til Aftenposten.

— Ta ut gebisset!

Han tok spillerne i forsvar etter Moldova-kampen, der to viktige VM-poeng gikk fløyten. I går la han imidlertid ikke skjul på at han savnet de hardtarbeidende spillerne som gikk foran og klinte til i duellene.

— Jeg vil ikke angripe spillerne på grunn av ferdighetene. Men mot Moldova savnet jeg et par spillere som kunne tatt ut gebisset, lagt det i et tannglass, for så å gå ut og måke til alle som var der. Vi savnet det at spillerne virkelig ville vinne.

— Først må vi vinne kampene - og for å gjøre det må du vise arbeidsinnsats og vinne duellene, det er et faktum innen fotballen. Det skjer ikke bare med finspill, sier Hareide, og påpeker samtidig at han ikke bare vil ha knokkelspillere.

— Alle kan ikke ta ut gebisset, da blir det et tannløst lag . . .

— Dette blir ekstra viktig frem mot Italia-kampen 4. juni?

— Ja, mot Italia blir det viktig å være til stede. De er eksperter på å irritere alle, svarer Hareide, som i går tok ut troppen til neste ukes privatlandskamp borte mot Estland.

Hjemlige spillere

Bortsett fra Trond Andersen og André Bergdølmo består troppen kun av hjemlige spillere. De som ønsker å bli med i Italia-troppen, må gripe sjansen i Tallinn.

— Det blir viktig å få sett de nasjonale spillerne. Det er stor forskjell på form fra 30. mars til 20. april. Forhåpentligvis har vi gode utgaver av norske spillere klar til 4. juni. Formmessig bør de få en bedre og bedre feeling. Derfor blir Estland-kampen viktig for oss, sier Hareide.

Han er klar over at Estland ikke er den mest attraktive motstanderen.

— Men spillerne må ta frem noe ekstra i landskamper, uansett om det er Moldova, Estland eller Italia.