ULLEVAAL (aftenposten.no): Etter nedturen mot Italia i starten av EM-kvalifiseringen slo Norge tilbake med seks poeng mot Malta og Bulgaria.

Per Ciljan Skjelbred har dermed fått en god start på sin første kvalifisering som landslagskaptein.

Mot Bulgaria disket han opp med to målgivende pasninger.

— Det var viktig at vi tok en seier på hjemmebane, og nå har vi to seire etter at vi ble dømt nord og ned etter Italia-kampen, sier kapteinen, som sier at laget fikk snakket sammen og «brølt fra seg i pausen» etter at bulgarerne utlignet på et hjørnespark like før pause.

Da fikk trønderen flashback til tidligere kamper, og fryktet at østeuropeerne skulle få i gang motoren og komme sigende utover i annen omgang.

— Heldigvis fikk vi i gang igjen spillet vårt ganske raskt. Det merkes at det er flere som tar ansvar i klubblagene.

Blitt mer effektive

Han er litt usikker på hvorfor de gode resultatene plutselig kommer nå, etter at det lenge har buttet i mot under Per Mathias Høgmos ledelse.

KAPTEIN-KLEM: Per Ciljan Skjelbred omfavnet Tarik Elyounoussi (i midten), Joshua King og Mats Møller Dæhli etter førstnevntes 1-0-scoring mot Bulgaria. Foto: NTB scanpix

— Spillet har sittet bra før og. Vi har skapt mange sjanser, men ikke fått uttelling. Nå er vi mye mer effektive, og fortsetter å ha troen på det vi gjør, sier han etter den andre strake trepoengeren.I de to kampene har Høgmo gått tilbake til 4-4-2-formasjonen som har brukte i starten av sin regjeringstid. Skjelbred mener at det fungerer godt.

— Vi har alltid to i boks og to spillpunkter som vi kan slå på. Men det er helt avhengig av hvem vi spiller mot.

Mot Bulgaria startet han ute til høyre, før han ble flyttet over til motsatt kant da Martin Ødegaard kom inn for Mats Møller Dæhli.

Høgmo-skryt

— Det er en fin posisjon for min del, og jeg tror Mats også trives godt. Det er viktig å finne posisjoner hvor vi får best mulig ut av hver spiller. Det gjorde vi i dag.

Per Mathias Høgmo var meget godt fornøyd med det mannen med kapteinsbindet viste ute på banen.

– Per var kaptein med stor K. Han tok tak fra første stund, sto gjennom 90 minutter og viste vei. Jeg kjenner igjen unggutten som var fantastisk i mesterligaen i 2005. Han er i ferd med å bli en virkelig klassespiller, sa han om Skjelbred.