Kroatia — Spania 2-1 / Tsjekkia - Tyrkia 0-2

Det handlet om seier i gruppe D, og det handlet om å unngå Italia i neste kamp. Regjerende mester Spania var på vei mot gruppeseieren til tross for at de hadde misbrukt et straffespark.

Prøv vårt nye selfie-verktøy og del resultatet med dine venner:

Men så viste Kroatia kontringsspill av ypperste klasse, og dermed blir det gigantmøte i åttendedelsfinalen mellom Spania og Italia.

– Målet var å komme oss videre, vi hadde foretrukket å vinne gruppen for å unngå de sterkeste lagene, men vi må slå alle favorittene for å bli mestere, konkluderte Sergio Ramos, ifølg TV 2.

– Vi hadde våre sjanser til å score, og jeg bommet på straffespark. Jeg kunne gitt oss ledelsen, sa Ramos.

Ivan Pericic ble matchvinner noen minuter før slutt. Foto: NTB Scanpix

Det var spilt 86 minutter, og det sto 1-1 da Ivan Pericic sendte kroatiske tilhengere til himmels. Tilhengerne som lagde så mye kvalm i kampen mot Tsjekkia hadde oppført seg ordentlig så langt. Belønningen var et flott seiersmål. Og det gjorde heltene uten lagets beste spiller. Luka Modric måtte stå over denne kampen grunnet skade.Nå må Sverige slå Belgia for å gå videre:

Silva i fokus

David Silva var involvert i mye, både på godt og vondt. Han var arkitekten bak 1-0 og mannen som ramlet inne i feltet da Spania fikk straffespark. La oss ta dette i kronologisk rekkefølge:

Den lille magikeren fra Arguineguin på Gran Canaria åpnet det kroatiske forsvaret med en lekker pasning til Cesc Fabregas etter bare seks minutter. Inne foran mål, hårfint på offsidegrensen, lå Alvaro Morata og hadde verdens enkleste oppgave med å dytte ballen i mål. Dermed var Juventus-spissen oppe i delt toppscorerledning med Garteh Bale fra Wales.

Norsk dommer i ny straffekontrovers

Spanjolene feirer 1-0-scoringen til Alvaro Morata (nr. to fra h.). Fra v. Nolito, David Silva, Morata og Juanfran. Foto: Reuters/NTB Scanpix

Mens hyllesten av scoringen fremdeles fløy over Twitter og andre himmellegemer, lot ikke kroatene seg skremme. Først tvang Nikola Kalinic frem en god redning av David De Gea. To minutter senere rotet samme De Gea bort ballen og ga Ivan Rakitic en kjempemulighet til å utligne. Barcelona-spilleren gjorde det meste riktig, men ballen traff tverrliggeren og ramlet ned på feil side av målstreken — om man ser det fra kroatenes synspunkt.

Våknet med et smell

Kampen sovnet litt midtveis i omgangen, men så våknet den med et smell like før pause. Det er ikke bare Spania som kan det vakre spillet. Nikola Kalinic avsluttet et nydelig angrep med utsiden av foten. Supert av Fiorentina-spissen, men innlegget til Ivan Perisic var det også høy klasse over.

Det var faktisk Spanias første baklengs i en EM-kamp siden åpningskampen for fire år siden. For De Gea var det første gang han slapp inn et mål i en mesterskapskamp eller en kvalikkamp. Han spilte 494 minutter i slike kamper uten å slippe inn mål. Det er rekord for en keeper.

Så kunne man kanskje tro at begge lagene, som var videre før kampen startet, skulle ta det litt roligere og spare krefter i den andre omgangen. Men når å bli nummer to i gruppen ble «belønnet» med en kamp mot Italia i åttendedelsfinalen, så skjønner man hvorfor det var full rulle også etter hvilen. For Spania holdt det med ett poeng, Kroatia måtte vinne for å slippe Buffon og Co. i neste kamp.

Ramos misbrukte straffe

Begge lag spilte seg til gode muligheter, og halvveis ut i omgangen skulle vel Sergio Ramos ha sendt spanjolene foran. Han steg til være på en corner, men headingen strøk på feil side av stolpen.

Så fikk han altså sjansen igjen. Denne gang fra straffemerket. Et omdiskutert straffespark, men det var vel neppe derfor lagkapteinen sviktet? Kroatias keeper keeper Danijel Subasic brydde seg ikke en døyt om regelen som sier at keeperen skal stå på streken ved et straffespark. Det gjorde utrolig nok ikke den nederlandske dommeren Björn Kuipers heller.

Og så ble altså Spania straffet selv like før slutt.

Slik går Sverige og Island videre

I den andre kampen i gruppen tok Tyrkia tidlig ledelsen over Tsjekkia. Dette var kvelden for slotte scoringer. Burak Yilmaz dundret et innlegg fra Emre Mor på høyresiden inn bak Petr Cech som bare såvidt rakk å løfte armen før ballen føk i nettmaskene. Da var det bare spilt 10 minutter, og Tyrkia øynet et aldri så lite håp om avansement. Men da var det nødvendig med flere mål.

Den neste kom en snau time senere ved Özan Tufan. Da var Tyrkia oppe på tredjeplass på treertabellen. Det kan holde for å gå videre.

Dagens resultater betyr at Nord-Irland utrolig nok sikret avansement. Island går også videre med uavgjort mot Østerrike onsdag.

Gruppe D: Tsjekkia

8 lag er med i kampen om de fire siste plassene i cupspillet.

Hør Aftenpodden Sport hvor EM slaktes, kvinnehets diskuteres og norske lags sjanser i Europa vurderes: