Nederland har som regel alltid vært en stormakt på det internasjonale fotballkartet.

Tre ganger VM-finalist, sist i 2010. Europamester i 1988. På klubbnivå har lag som Ajax, PSV og Feyenoord hevdet seg i de store internasjonale klubbturneringene.

Men sånn er det ikke lenger. Og det får landets aller største fotballhelt til å ta bladet fra munnen.

Fiaskoår for Nederland

Wesley Sneijder og Nederland gikk på en overraskende mine hjemme mot Island.

— Det er den samme gamle visa om igjen. Så snart hollandske lag blir tvunget til å angripe, så setter de seg fast, skriver Johan Cruyff på sin egen hjemmeside. For det siste året har vært tøft for nederlandsk fotball. Landslaget mislyktes med å kvalifisere seg til fotball-EM i Frankrike, etter å ha røket mot blant andre Island. I teksten skriver Cruyff at av 48 lag som er igjen i Mesterligaen og Europa League, er det kun ett lag fra Nederland: PSV.

Ajax måtte takke for seg i Europa League allerede i gruppespillet, da Molde ble for sterke.

- Dette har ingenting med talentene og ferdighetene til spillerne å gjøre. Det har kun å gjøre med de taktiske valgene trenere tar. Det er greit at vi ikke kan slå Barcelona, men nå klarer vi ikke engang å slå Island eller Molde, skriver Cruyff.

— Pleide å være grunnpilaren i Nederland

LEGENDER: Franz Beckenbauer og Johan Cruyff - her under VM-finalen i 1974. Foto: Digitalsport

Cruyff ble selv en legende i Nederland. Han oppnådde en suksessrik karriere med landslaget, samt med Ajax og Barcelona. Cruyff var også en av de viktigste bak innføringen av totalfotballen i Nederland. En type spill som senere ble kopiert av Nils Arne Eggens Rosenborg. Nå reagerer dog Cruyff på at pasningene går altfor mye til feilvendt spiller.

— Jeg bruker Bayern og Barcelona som eksempel. De har spillere som kan spille ballen gjennom flere ledd, og som kan spille den tilbake igjen. Disse spillerne har igjen overblikk og mange muligheter til å spille ballen videre. Det pleide å være grunnpilaren i hollandsk fotball.

— Men nå spilles ballen til en midtstopper eller midtbanespiller, kun et ledd fram, og de fleste av dem som mottar pasningene har ryggen mot motstanders keeper. Da er sjansen stor for å miste ballen i et farlig område, skriver Cruyff.

Fikk hele Ajax-styret til å gå av

Dette er langt fra første gang 68-åringen er kritisk til det som skjer i hjemlandet. I 2011 kritiserte han måten Ajax ble drevet på, etter at han ikke fikk det som han ville. Like etter valgte hele styret å gå av.

- Vi er ikke større enn Ajax. Johan Cruyff er ikke hvem som helst. Han er en halvgud her, eller kanskje en hel Gud, sa Ajax-styreformann Uri Coronel den gang, ifølge Dagbladet.

Etter VM-finalen mot Spania i 2010 slengte Cruyff med leppa og var kritisk til Nederlands spillestil, etter en finale som ble preget av mye stygt spill. Også under EM i 2012 var legenden kritisk til hvordan laget ble disponert.