Det nærmer seg seriestart. Testingen og vintertreningene er snart over. Om 12 dager møter Brann Rosenborg. Da er det alvor.

Brann har i år en bred og relativt fyldig stall. Omtrent på hver eneste posisjon har Rune Skarsfjord flere alternativer. På flere av posisjonene er det det snakk om sterke alternativer. Å plukke ut de til enhver tid beste spillerne kan bli en utfordring for Branns suksesstrener. Hvem vil fungere best på venstrekanten? Mjelde eller Bentley? Hvem bør bekle den offensive midtbanerollen? Mjelde, Haugen eller Nordkvelle?

Fotballekspert?

La oss ta det fra begynnelsen av, fra keeperplassen, som er udiskutabel. Piotr Leciejewski er Brann førstekeeper. Etter en noe trøblete start i fjor, der han gjorde flere tabber – som til all hell ikke førte til baklengsmål – spilte han seg stort opp, og ble etter hvert en av Branns viktigste spillere. Han skal likevel ikke føle seg for trygg. Jørgen Mohus har tatt store steg i løpet av det siste året, og puster han (forsiktig) i nakken. Mohus har vist overbevisende keeperspill i vinterens treningskamper.

På høyreback er det heller ingen diskusjon. Birkir Sævarsson hadde sin beste sesong noensinne i 2011 og fra treningsfeltet rapporteres det at Birkir har gjort ytterligere framskritt. Han har brukt noen år på å finjustere innleggsfoten, men nå begynner den å sitte.

På venstreback er det også hundre prosent sikkert at Erdin Demir stiller fra start. Han bringer sårt tiltrengt hurtighet og offensiv kraft til rollen. Noe som har vært savnet de siste årene.

Hvis en av backene blir skadet, er det betryggende å vite at Hassan El Fakiri holder koken. Alderen har ennå ikke innhentet Hassan El Fakiri – for øvrig den eneste av gullvinnerne fra 2007 som fortsatt er i klubben.

På midtstopperplassen blir det mer kamp om plassen. Det virker riktignok opplagt at Christian Kalvenes forblir på benken, men Lars Grorud utfordrer både Korcsmár og Jonsson. Grorud har utpregede lederegenskaper, og er raskere enn sine konkurrenter. Det blir ikke lett å utelate ham, hvilket jeg tror at Skarsfjord likevel vil gjøre.

Sentralt på midtbanen er Austin og Sokolowski soleklare førstevalg.

På høyrekant vil Amin Askar bli satset på. Han har fart, utholdenhet og en god pasningsfot. Askar er den perfekte toveisspilleren. Like god offensivt som defensivt. Askar bør imidlertid være klar over at han har en sterk konkurrent. Niasse har vist at han bekle den rollen med bravur.

Erik Mjelde har også vært brukt som høyrekant.

Fjorårets kaptein blir neppe satt ut av laget. Men i år er det venstrekanten som blir hans plass. Bentley er i fremgang, men jeg tror han taper plassen til mer stabile og rutinerte Mjelde – som vil få et løft uten kapteinsbindet på armen.

Den offensive midtbaneplassen, den som Guastavino hadde store deler av fjorårets sesong, tilhører i år Fredrik Nordkvelle. Arbeidskapasiteten hans er enorm. I tillegg har han evnen til å score mål. Fredrik Haugen har en et bedre blikk og en bedre pasningsfot, og vil med det bli et solid alternativ.

På topp er Kim Ojo selvskreven.

Jeg tror dette er Rune Skarsfjords elleve utvalgte (og jeg er faktisk enig):

Leciejewski

Sævarsson – Jonsson – Korcsmár – Demir

Askar – Austin – Sokolowski – Mjelde

Nordkvelle

Ojo

  • Er dette de elleve beste? Hva mener du?