MASPALOMAS (adressa.no): — Jeg har blitt sterkere, raskere og er mer «ekkel» å møte i nærkamper. Treningen i desember de to siste årene har definitivt gjort meg til en bedre spiller, sier Ole Selnæs til adressa.no.

Da han slo gjennom i RBK i 2012, var 21-åringen den gode, offensive pasningsleggeren. Men som samtidig hadde sine tydelige mangler defensivt, både hva gjaldt hurtighet og som førsteforsvarer.

ØKTE MENGDE: Ole Selnæs, her på treningsleiren i Maspalomas, bruker mye tid på egentrening. Foto: Ole K. Sagbakken

Tre år senere herjet Sverresborg-gutten slik i RBK-trøya at utenlandske klubber la 30 millioner kroner på bordet – uten at RBK torde å selge i frykt for å miste seriegullet. Selnæs var fortsatt drivende god offensivt, men hadde samtidig utviklet det defensive. Han dekket større flater, omstilte seg hurtigere – og var verre å drible vekk.

Best og nest best i test

Da RBK-spillene møttes til testing i januar, var det heller ingen tvil om at midtbaneeleganten hadde tatt egentreningsjobben på alvor. Han var aller best på kondisjonstesten, men kanskje mer overraskende: Selnæs var helt i tetsjiktet også på 10 meter sprint, rett bak Jørgen Skjelvik.

(krever innlogging) — Jeg har forbedret meg ganske så mye på den testen ja, smiler Selnæs selv.

Etter Brutterns inntreden som trener gikk treningsdosene opp på RBK-spillerne. Dette, et mer tydelig spillemønster, samt stor tillit over tid har naturlig nok spilt inn for utviklingen til Selnæs.

Samtidig er han altså ikke i tvil om at grepet han gjorde mot slutten av 2014-sesongen har hjulpet ham dit han er i dag.

Laget program sammen

Da bestemte Selnæs seg for å gjøre noe med fysikken, både styrken og hurtigheten. Først sammen med Mix Diskerud og personlig trener Ronny Fevåg. Da Mix dro til New York fortsatte Selnæs og Fevåg, som daglig jobber i Hit The Gym.

De to laget et program for å bedre Selnæs' reaksjonsevne, og til å bli flinkere til å omstille seg kjapt. Gjennom øvelser som blant annet handler om å fange en tennisball kjapt, forflytte seg til et A4-ark, ta imot tennisballen på nytt – for så å forflytte seg til et annet a4-ark, har Selnæs hatt klar framgang hva gjelder hurtighet. (se video øverste i artikkelen)

— Det går på akselerasjon og reaksjonsevne. Alt jeg gjør, gjør jeg for å bli raskere, sier han – som jobbet med Fevågtre ganger i uka i desember og starten av januar. Dette gjorde de både i 2014 og før jul nå.

— Det handler om å være kjapp i den nærmeste radiusen rundt meg på banen. Jeg trente veldig mye i ferien for å være godt forberedt når vi startet felles igjen. Det har helt klart betalt seg, sier han.

- En vinnerskalle

Fevåg er treneren som blant annet fikk Rune Glørstad ned i «matchvekt» etter at han veide over 200 kilo. I dag er Glørstad rett over 100 kilo, og fortsatt på vei ned.

Fevåg mener dette sier mye om vinnerskallen til Selnæs; at han hele veien tenker på nye måter å utvikle seg som spiller på:

— Han er ung, tåler mye trening og tar også selv ansvar for å bli bedre. Ole er veldig strukturert, sier han, som har hentet inspirasjon fra friidrett og amerikansk fotball når han har laget øvelsene (se video øverste i artikkelen) .

- Er det andre fotballspillere som tenker slik, eller er dette «pionerarbeid»?

— Jeg vet ikke av så mange andre, men det er nok flere unge spillere som tenker litt utenfor bobla i jobben med å ta nye steg på banen. For eksempel har Christian Gytkjær jobbet mye med hurtigheten og styrken sin utenfor fellestreningene i Haugesund, sier Fevåg.