De gjør det gjennom landslagets Facebookside, som har nesten 109.000 følgere.

Gjennom en liten serie med sitater og bilder ønsker de å argumentere hvorfor de ønsker at Norge skal søke OL i 2022. Det er for å få muligheten til å endre OL-bevegelsen i riktig retning.

De sier det rett ut: — Vi vil vekk fra gigantomanien og vill pengebruk og over til folkefest for grasrot og bredde.

— Norge bør arrangere OL for å vise verden hvordan OL bør være. Man må ikke bruke hundrevis av milliarder for å lage folkefest, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

— Vi nordmenn kan være med på å endre den utviklingen som har vært til nå ved å redusere pengebruken til et mer "normalt" nivå og skape en folkefest, fortsetter Marit Bjørgen.

Therese Johaug er enig i at det ikke er noen grunn til sløseri for å kunne være OL-arrangør.

På rett spor

Uhrenholdt Jacobsen fikk tidligere i år møte IOC-sjef Thomas Bach på Toppidrettssenteret og fikk unnskyldning fra ham etter sørgebåndsaken under OL i Sotsji.

De norske langrennsjentene gikk med sørgebånd i første løp etter at Uhrenholdt Jacobsens bror døde. IOC fikk mye kritikk for måten de håndterte saken i etterkant, der de ga nordmenne refs for gesten.

6N1A4203.JPG

Uhrenholdt Jacobsen aksepterte unnskyldningen og er en varm tilhenger av OL i 2022. Hun ser at IOC har et forbedringspotensiale, og mener at organisasjonen viser vilje til endring. Hemin-løperen er overbevist om at Norge kan ta OL og Paralympics i riktig retning.— Norge har en kjempemulighet til å få vinterlekene på rett spor, sier hun.

Marit Bjørgen forteller at hun var veldig stolt av å være norsk da VM ble arrangert i Oslo i 2011. Selv om hun er «pensjonist» som toppidrettsutøver om nesten åtte år, vil hun at OL skal leve videre. Og da må visse grep til.

Skilandslaget Facebookside har vært oppegående siden 2009. Langrenn er den idretten i Norge som er mest populær, og de beste løperne ligger på popularitetstoppen. Nå håper jentene å engasjere unge og eldre, og de vil gjerne ha debatt. Alle gleder seg over at ungdom er positive, og håper at de følges av de litt eldre.

OK med engasjement

Langrennssjef Åge Skinstad i Norges Skiforbund synes det er fint at utøverne viser OL-engasjement.

— Jeg er personlig veldig positiv til OL og Paralympics og glad for alle som vil støtte opp. Et enstemmig Skiting ønsker også at Norge skal arrangere OL. Det er det også svært viktig for meg å følge opp, sier han til aftenposten.no.

- Men hvorfor skal Norge engasjere seg når så mange andre nasjoner takker nei?

— Et OL og Paralympics på norsk jord vil være en utrolig inspirasjon for alle langrennsløpere, både funksjonsfriske og funksjonshemmede. I tillegg vil det være med å gi oss ny kunnskap og dermed utvikle idretten vår. Et OL/PL kan også bidra til nybygging, utvikling og modernisering av en rekke idrettsanlegg som hele idrettsnorge vil få stor glede av langt inn i fremtiden. Disse lekene vil også være enormt inspirerende og motiverende for alle frivillige og tillitsvalgte. Til slutt så gir det oss en mulighet til å vise hele verden hvordan vi ønsker å utvikle fremtidens OL og PL.

Vil snu trenden

De siste meningsmålingene viser fortsatt at et stort flertall av Norges befolkning er negative til OL her i landet. Generalsekretær Inge Andersen i NIF har hele tiden hatt tro på at det skal være mulig å snu trenden. Han håper at også langrennsjentenes argumenter kan bidra til det. Han er enig med utøverne, som mener moderate leker er eneste veien å gå.— NIF er for et nøkternt OL og Paralympics. Der er selvsagt utøverne og NIF helt på linje. Norge har toppidrettsutøvere som vi alle er veldig stolte over. At våre idrettsstjerner tenker på dem som skal overta etter dem, står det respekt av. Nøkternhet er avgjørende for at Norge skal få OL/PL i 2022, sier han.