Den forrige valgkomitéen kan ha sett hva som var i vente, da den for to år siden foreslo radikale endringer i RBK-ledelsen. Blant annet ble styreleder Ivar Koteng vraket, men han klarte å beholde toppvervet etter kamp mot den foreslåtte kandidaten Ståle Gjersvold.

Om Gjersvold ville ha vært riktig mann, får vi ikke svar på. Ideen om nye tanker i et RBK-styre som allerede hadde ledet klubben i nedoverbakke virker fornuftig, i hvert fall nå i etterkant.

Derimot er det enkelte uttalelser og handlinger før og under årsmøtet for to år siden som står seg dårligere. Sentrale RBK-stemmer hevdet forslaget om endringene måtte bero på enten «total mangel på kunnskap rundt hva som har foregått de siste årene» eller det kom antydninger om at valgkomitéen ikke hadde klart å ta pulsen på klubben og medlemmene.

Valgkomitéleder Stig Westerhus, som foreslo å vrake Koteng, ble selv fjernet. De tunge stemmene fra forrige årsmøte er fortsatt sterke.

Tapte: Ståle Gjersvold (til venstre) ble innstilt som ny styreleder på RBKs årsmøte for snart to år siden, men ble slått av Ivar Koteng. Til venstre Nils Arne Eggen, som var blant dem som tok ordet under årsmøtet. Foto: OLE MARTIN WOLD/NTB

I de to årene etter at dette skjedde har nedoverbakken bare fortsatt. Det er vanskelig å se utvikling for klubben på noen områder. Rosenborg har inkludert kvinnefotball, men som i spillerutviklingen og jakten på nye trenere, virker klubben også på dette området mer bakpå enn fremoverlent.

Det var først da en rekke andre klubber i Norge og Europa hadde skjønt at kvinnene også måtte med, at Rosenborg tok valget.

Strategien virker svak. Det er ikke mulig å se klubbens retning. Ledelsen preges av kortsiktige løsninger. Fungerer ikke det ene, så forsøkes det andre, uten at det ligger noen rød tråd bak valgene.

Måten klubber utvikler talenter og A-lagsspillere på er blitt mye diskutert. Mindre fokus er det blitt rettet mot klubbens utvikling av trenere.

Ser vi på byttene de siste årene, har det ikke ved en eneste anledning vært en aktuell intern kandidat. Eirik Horneland kom utenfra, uten at det er så godt å vite hvorfor han kom. Åge Hareide gjorde det samme, fordi det ikke fantes noen bedre kandidater på det tidspunktet. Og nå jaktes det igjen, i mange ulike retninger.

Gir seg: Rosenborg leter nå etter ny hovedtrener. Åge Hareide er ferdig i klubben. Foto: MORTEN ANTONSEN

Om vi trekker frem akademisjef Rini Coolen som et mulig unntak, har det ikke i Kotengs ti år lange styreperiode stått en assistent klar til å føre skuta videre den dagen en hovedtrener har forlatt klubben.

I tillegg til mangel på egne krefter virker det som Rosenborg ikke har god nok oversikt over lovende trenere, verken her til lands eller i utlandet. Er det virkelig bare Kjetil Knutsen som matcher den tradisjonelle RBK-filosofien, og hvorfor måtte han gjøre seg til landets mest attraktive hovedtrener før Rosenborg siktet seg inn mot ham?

I en optimal RBK-verden ville Knutsen, eller en lovende trener som ham, ha blitt hentet til Lerkendal først som assistent og deretter overtatt hovedtrenerjobben når han var klar.

Sterkt ønsket: Rosenborg har i lang tid jaktet på Kjetil Knutsen. Foto: KIM NYGÅRD

Klubbens viktigste ansettelser, hovedtreneren, er på bakgrunn av dette ofte blitt preget av hastverk, kortsiktige løsninger og ustø kurs. Rosenborg har havnet bakpå, gang etter gang.

Og nå står RBK her med en femteplass, uten mulighet til verken sportslige utfordringer i Europa eller inntektene den type kamper fører med seg.

Selv om jeg i vår mente gull var urealistisk å tro på i en mellomsesong som dette skulle bli, er femteplass godt under forventningene. Nedturen har bare fortsatt. Enda verre er det fordi det ikke finnes noen klar vei videre.

Om Rosenborg skulle være så heldig å få ja fra Kjetil Knutsen, noe som virker lite sannsynlig, er det ingen automatikk i at det vil bli suksess. Faktorene som har gjort Bodø/Glimt til det RBK ønsker å være handler om langt mer den suksessrike treneren, selv om Knutsen skal ha hovedæren.

Hvis Kjetil Rekdal blir Rosenborgs neste trener, vitner det om panikk. Han kan sikkert løfte A-laget, slik vi trodde Hareide ville gjøre. Men hva vil ligge igjen den dagen Rekdal drar videre, noe CV-en hans viser at ofte skjer relativt kjapt?

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli. Foto: GLEN MUSK

Betyr alt dette at Koteng skal gi seg i forkant av det kommende årsmøtet?

Det kan være at det er rett, men like lite konstruktivt som mange av de hastige trenerbyttene har vært er det å bytte styreleder kun for å bytte, uten at det ligger noen klar plan for tiden etterpå.

Men at det trengs nye tanker inn, slik valgkomiteleder Westerhus skjønte for to år siden, er åpenbart.