Klæbo har nemlig en allergi som gjør at han har med seg brød på reise. Baksten har mormor Mildrid stått for i alle år. Og det må bakes i store mengder. Klæbo har nå vært borte hjemmefra i en drøy måned.

– Det går et brød om dagen. Det må bakes dagen før avreise slik at det er ferskt, så hives det rett i fryseren. Det er litt knotete, sier Klæbo til VG etter nok et fenomenalt løp i Tour de Ski.

Han vant 15-kilometeren i fellesstart under de italienske Dolomittene på mektig vis.

Før avslutningen opp «Monsterbakken» leder tidenes verdenscup-løper med to minutter til Aleksandr Bolsjunov. I forkant av utmattelsen vil han lade opp med mormors brød.

– Hun skal ha all ære og kred. Det er litt av en jobb, sier Klæbo.

– Hadde du klart deg uten?

– Nei. Det hadde jeg ikke. Det er viktig å ha med brødene til mormor.

Å reise Europa rundt med brød skaper litt jobb. Da VG pratet med trener og morfar Kåre Høsflot mandag ettermiddag var han urolig for brødbaksten til Beijing-OL om en måned.

– Jeg vet a’ søren hvordan vi skal ordne det. Det var visst ikke helt enkelt. Det må bare ordnes, sa Høsflot.

– Brødene er jo viktig for at han skal holde seg frisk. Det har vært en god oppskrift, la Høsflot til.

VG tok kontakt med Haakon Klæbo, far og manager, for å finne ut hva status var for mormors brød til OL. Han kom med oppløftende nyheter.

– Jeg kan bekrefte at vi har ordnet en løsning slik at Johannes skal få spise mormors brød under OL i Beijing. Sammen med Olympiatoppen og Skiforbundet har vi meldt inn at Johannes har med seg det brødet han trenger under oppholdet i Kina, sier far Klæbo.

TRIO: Kåre Høsflot, Haakon Klæbo og Johannes Høsflot Klæbo. Her i 2018. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Går det ikke likevel, kommer Klæbo fortsatt til å kunne vinne gull. Det ble tre fulltreff i 2018-OL med annen baker.

– Skulle det by på problemer, får en av kokkene der nede lage mormors brød på resept. Slik det ble gjort i Pyeongchang, sier Haakon Klæbo.

Johannes Høsflot Klæbo understreker hvor viktig familien er for ham og kaller det hele en familiebedrift. Slik er stillingsinstruksen med skistjernens egne ord:

– De er alfa omega. Faderen (Haakon) som tar ansvar for alt det utenomsportslige og litt sportslig. Morfar (Kåre) som er trener sammen med Arild Monsen.

– Mamma (Elisabeth) gjør alt med tanke på selskapet og økonomien. Bror (Ola) som lager vloggene og søster (Ane) har oversatt dem. Mens mormor (Mildrid) baker brød.