Magnus Carlsen kjemper fortsatt om å vinne Tata Steel Chess i Nederland. Det kan bli nordmannens niende triumf i den gjeve turneringen.

Men den kan likevel bli unik.

For Carlsen har kjempet seg tilbake etter to strake tap i forrige uke. Såpass uhørt er det for den seiersvante verdensmesteren, at det skapte sjokkbølger i sjakkmiljøet.

Utviklingen fikk NRK-profil Torstein Bae til å undre seg over Carlsens fremtid.

Historisk

Magnus Carlsen satt bøyd over sjakkbrettet, med rynket panne. Overfor ham satt en 18-åring og borret blikket inn i ham.

Nodirbek Abdusattorov (18) hadde akkurat lurt Carlsen. Det endte med nordmannens andre tap på rad. Det fikk sjakkeksperter til å bla i historiebøkene.

Svaret de fant, var 2015. Det var sist gang Carlsen hadde tapt to langsjakkpartier på rad.

Carlsen tapte maks to partier i løpet av hvert av de fem forgående årene. Nå hadde han tapt to ganger på to januardager, med alt av støy og spekulasjoner som det innebærer.

Oppi det hele satt Torstein Bae igjen med et stort spørsmål:

– Hva er det Magnus spiller for?

Det spektakulære målet

Carlsen har nemlig trukket seg fra VM-kampen i langsjakk. Hovedmålet hans har vært å nå en slags sjakkens Mount Everest: 2900 i rating.

Nylig uttalte imidlertid Carlsen til chess24.com at han har «satt målet på vent litt», hvert fall til han er nærmere å oppnå det.

Selv etter to strake seire i Tata Steel Chess de siste dagene, ligger Carlsen 50 poeng unna. Mange har spurt seg om målet i det hele tatt er mulig. Og det er her Baes refleksjoner kommer inn:

– Jeg tror det er litt viktig å ha et mål, som handler om mer enn å bare holde unna for de andre. En utøver trenger noe å utrette. Det kan være et VM eller et OL som kommer. Jeg føler litt at hvis dette 2900-målet kommer litt på avstand, hva er det Magnus jakter på? Hva er ambisjonen hans? sier Bae, som selv innehar tittelen internasjonal mester (IM) i sjakk.

Derfor spår den folkekjære NRK-eksperten at Carlsen etter hvert tar et radikalt grep.

Torstein Bae har fulgt Magnus Carlsen i rollen som NRK-ekspert. Foto: Erik Johansen, NTB

Tre grunner

NRK-eksperten tror nemlig Carlsen på et tidspunkt vil slutte å spille langsjakk, som tradisjonelt er den mest prestisjetunge disiplinen. Da vil han i så fall legge mer vekt på lyn- og hurtigsjakkturneringer.

I april i fjor uttalte Carlsen selv at lyn- og hurtigsjakk vil bli en enda større del av karrieren hans «i fremtiden».

Baes teori handler ikke bare om Carlsen, men også om hvor sjakken som helhet er på vei. Han trekker frem tre grunner:

1) Umoderne? – Sjakk er blitt en profesjonell sport. Konseptet med å sitte som statuer overfor hverandre i flere timer, det er vanskelig å se for seg at det er et produkt som virkelig kan fenge massene, sier Bae.

2) Remis-problematikken. Tilgangen til kunnskap om sjakkåpninger blir større og større. Mange uttrykker bekymring over at mange partier ender i remis. I VM-kampen i 2018 spilte Carlsen og Fabiano Caruana 12 strake remiser.

3) Juks. Carlsen har vært svært opptatt av kampen mot juks i sjakk. I hurtigsjakk og spesielt lynsjakk må man oftere ta avgjørende valg på få sekunder. Dermed er det trolig enklere å jukse i langsjakk.

Og Bae mener nettopp Carlsens beslutning om å si fra seg VM-tittelen, også sier mye.

– Det viser at han ikke synes det er så viktig å være verdensmester i langsjakk lenger, at han tenker at man kan være en dominerende spiller uten den tronen.

Anish Giri overrumplet Magnus Carlsen i runde 4 av Tata Steel Chess. Foto: Lennart Ootes, Tata Steel Chess Tournament 2023

Comeback

Maud Rødsmoen er ekspert i TV 2s sendinger fra Tata Steel Chess. Hun utelukker heller ikke skiftet Torstein Bae spår.

– Han har jo vunnet alle de store langsjakkturneringene, så jeg kan se litt samme argument som med sjakk-VM: At han har vunnet det nok ganger og ikke har noe å bevise lenger, sier Rødsmoen.

Derfor er hun spent på hvordan Carlsen gjør det i langsjakk i år. Først i Tata Steel Chess, deretter i Qatar Masters og Norway Chess.

– Vinner han alle de tre, kan han pensjonere seg med god samvittighet, sier Rødsmoen, som også spiller for det norske landslaget.

Og Carlsen er fortsatt på skuddhold i Tata Steel Chess. Lørdag og søndag slo han tilbake med to seire, noe som reduserte luken til ledende Nodirbek Abdusattorov til 1,5 poeng. Fem partier gjenstår.

– Abdusattorov har mange vanskelige motstandere igjen. Jeg utelukker på ingen måte at Carlsen vinner turneringen. Jeg tror det kan bli veldig, veldig spennende.

Tirsdag spiller Carlsen mot den indiske 16-åringen Dommaraju Gukesh. Partiet starter 14.15 og sendes på TV 2 Sport 2.