Har løpt snaue fem maraton i helga: – Jeg har sovet 1,5 time

Øyunn Bygstad (35) har løpt dag og natt, i regn, gjørme, sludd og is, for å komme seg gjennom en kraftprøve ingen tidligere har våget seg ut på: åtte runder av Svalandsgubben på to døgn.

Publisert

Øyunn Bygstad har stått for en enorm prestasjon denne helga gjennom å løpe åtte ganger Svalandsgubben – et løp på 27 kilometer i tøft terreng. Her er hun i mål. Foto: Espen Sand

  1. Leserne mener

BIRKELAND: – Det har gått overraskende bra, men det veldig tøft med tanke på forholdene i løypa. Arrangøren sier hvert år at de har en bløt løype, men i år er det ille, sier Bygstad, som kom i mål etter søndag ettermiddag klokken 15.30.

Den 35 år gamle vestlendingen, som er bosatt i Arendal, har denne helga gjennomført en kraftprøve de færreste våger. Åtte runder i beryktede Svalandsgubben på to døgn, totalt 200 kilometer og 5600 rene høydemeter.

Det tilsvarer nesten fem maratonløp. Fem maraton er 211 kilometer.

Etter syv runder i Svalandsgubbens 27 tøffe kilometer hadde Øyunn Bygstad en pause i klubbhuset til Birkenes Idrettslag før den åttende og siste runden. Foto: Espen Sand

Hun startet fredag for å rekke målet om å legge ut på den åttende og siste da det offisielle Svalandsgubben startet søndag klokken 11.

– Regnet så ut som spiker

Det klarte Bygstad, og Fædrelandsvennen fikk en prat med den spreke vestlendingen like før hun la ut på «sjarmøretappen».

Hun kunne fortelle om lange netter i løype og vanskelige forhold.

– Jeg er vant til å løpe i mørket, men det sterke lyset fra hodelykten gjorde at regnet så ut som spiker. Det gjorde det vanskelig å se underlaget. Jeg falt og falt, og det var litt skummelt. Jeg ble stresset, men ikke redd, forteller hun.

Øyunn Bygstad har hatt god støtte i ektemannen Magnus Antonsen. Her får paret litt kvalitetstid før den siste runden i Svalandsgubben søndag formiddag. Datteren Synne Bygstad Antonsen (6) i midten. Foto: Espen Sand

For å bevare sikkerheten har hun løpt med en gps-brikke, slik at teamet rundt henne hele tiden har kunnet følge med på hvor hun befinner seg. Samtidig har hun hatt en alarmknapp som ville sendt direktesignal til arrangøren.

Har sovet 90 minutter

Ektemannen Magnus Antonsen har vært support for kona gjennom helga.

– Jeg var veldig spent på om det var gjennomførbart i det hele tatt, og sånn sett har det gått bra. Det er nok mange som ikke skjønner hvor hard en runde i denne løypa er, med de forholdene vi har nå. Det har ikke vært så mye vind, men det har vært glatt, store forskjeller i temperatur, regn og til og med sluddet og snødd. I morges var det is på pyttene, sier Antonsen.

I løpet av helga har Øyunn sovet totalt 90 minutter på en madrass i klubbhuset til Birkenes Idrettslag.

Øyunn Bygstad i mål søndag ettermiddag. Foto: Espen Sand

– Hodet resignerte til slutt

– En distanse på nesten fem maratonløp på en helg i dette terrenget. Mange vil si det er galskap. Hvorfor gjør du dette?

– Det å ikke høre på hjernen har gitt meg en mestringsfølelse. Jeg har funnet en måte knekke den koden på og vunnet kampen. Hodet gjør alt for at du skal stoppe, men til slutt gir den opp. Den resignerer og så får du lov til å fortsette, smiler en tydelig sliten Øyunn Bygstad.

Øyunn Bygstad blir intervjuet av NRK som lager en reportasje på jernkvinnen denne helga. Foto: Espen Sand

– Hvordan motiverer du deg underveis?

– Delmål er kjempeviktig. Du må skape deg lyspunkter som å for eksempel glede deg til å komme frem til drikkebekken jeg er så glad i, sier Bygstad.

– Får aldri gangsperre

Før den siste runden, da hun skulle løpe sammen med resten av Svalandsgubben-deltakerne, tenkte hun følgende:

– Den blir lettere. Heldigvis for alle er det plutselig blitt skikkelig fint vær. Dette kommer definitivt til å gå bra. Problemet er bare at jeg er søvnig, smiler hun.

Selv etter å gjennomført 18 mil mente Bygstad at beina var i god behold.

– Nei, jeg får aldri gangsperre og jeg er helt fin i beina. Jeg har vondt, selvsagt, men jeg er ikke stiv, sier hun.

Ingen har tidligere gjennomført åtte runder av Svalandsgubben på to døgn. I fjor var Bygstad en av fire som løp fire runder.

Publisert